Helppoa ja turvallista DIAS-asuntokauppaa

POP Pankki on mukana digitaalisen asuntokaupan DIAS-järjestelmässä, jonka avulla asunto-osakekaupat syntyvät täysin sähköisesti. Rahoituksen kehityspäällikkö PIIA SYRJÄN mukaan digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä tuo toivottua joustavuutta, nopeutta ja turvallisuutta asunnon ostamiseen.

DIAS kokoaa yhteen kaikki osapuolet eli myyjän,välittäjän ja ostajan sekä pankit. POP Pankkikeskuksen rahoituksen kehityspäällikkö Piia Syrjä toteaa, että koska kaupat voi allekirjoittaa sähköisesti, ei osapuolten tarvitse yrittää sovitella aikatauluja yhteiseen tapaamiseen. Tähän saattaisi kulua viikkojakin aikaa. Toistaiseksi DIASin avulla voi tehdä sähköisiä kauppoja vain niistä asunto-osakkeista, joista on paperinen osakekirja. Syrjä toivoo, että myös sähköisesti rekisteröidyt asunto-osakkeet sekä kiinteistökaupat saadaan kehitystyössä osaksi alustaa.

DIAS-kaupassa tarvitaan välittäjä, ja ostajalta ja myyjältä vaaditaan voimassa olevat verkkopankkitunnukset. Myös pankin tulee kuulua DIASiin, jotta digitaalinen asuntokauppa on mahdollista. Lähes kaikki maamme pankkiryhmät ovatkin ottaneet jo käyttöönsä DIAS-alustan. Kaikki POP Pankit ovat palvelussa mukana.

Pankki tarkistaa

Kun myyjä ja ostaja ovat sopineet asunto-osakkeen kaupasta, käynnistää kiinteistönvälittäjä asuntokaupan omasta välitysjärjestelmästään, jonka jälkeen pankit näkevät asuntokaupan DIAS-alustalla oman roolinsa mukaisesti. Ennen asuntokaupan allekirjoitusprosessia pankit selvittävät toimenkuvansa mukaisesti kaupan edellytyksien täyttymisen. Kun pankit ovat tarkastuksensa tehneet, välittäjä saa tästä tiedon ja hän käynnistää asuntokaupan allekirjoitusvaiheen. Allekirjoitukseen on varattu aikaa 24 tuntia, mutta Syrjä tietää, että nopeimmillaan kauppa on sinetöity kolmessa ja puolessa tunnissa. Ostaja ja myyjä voivat tehdä oman osuutensa joustavasti esimerkiksi kotona tai sieniretkellä.

DIASistä lähetetään automaattisesti myös sähköpostia ostajalle ja myyjälle kauppakirjan allekirjoituksista. Muissa tilanteissa välittäjä pitää osapuolet ajan tasalla.

– Jotta kaupanteko sujuu vaivattomasti ja tehokkaasti, on esimerkiksi ostajan sovittava rahoitus valmiiksi oman pankkinsa kanssa. Eli lainan tulisi olla nostovalmis ennen kuin välittäjä käynnistää kaupan DIASissa. Keskeneräisyys ei estä kaupan syntymistä, mutta se hidastaa prosessia, Syrjä selittää.

Kun kauppakirja on allekirjoitettu, osapuolten pankit hoitavat maksuliikenteen eli kauppasumman siirron ja huolehtivat välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisesta sekä osakekirjan siirrosta pankkiholvista toiseen. Välittäjä hoitaa vielä ilmoituksen tekemisen varainsiirtoveron maksamisesta ja toimittaa asiakirjat isännöitsijälle. Kaupan asiakirjat voidaan tulostaa prosessin valmistuttua.

Digitaalista palvelua

Syrjä kuvaa DIAS-asunto-osakekauppaa sanalla vapaus, koska kaikki vaiheet voidaan tehdä digitaalisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Järjestelmän käyttöönotto täydentää POP Pankin muita digitaalisia palveluja. Esimerkiksi lainaneuvottelut voi käydä POP Pankin verkkotapaamisen, kuten POP Verkkohetken, avulla. Uusi POP Lainalupaus -palvelu sopii hyvin asunto-osakekaupan alkuvaiheeseen, kun sopiva asunto on löytynyt.

– POP Pankkiryhmä lähti mukaan DIASiin, koska haluamme olla parhain henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun yhdistävä pankki. Koska lähes kaikki pankkiasiat voi hoitaa sähköisesti ja etänä, on luontevaa, että asunto-osakekauppakin sujuu joustavasti ja turvallisesti ja ennen kaikkea vaivattomasti, Syrjä täsmentää.

Korona-tilanne on entisestään lisännyt etäpalveluiden tarvetta ja kysyntää, ja asuntokauppa onkin lähes normalisoitunut kevään pudotuksen jälkeen. Toukokuussa jo joka viides välittäjän tekemä asunto-osakekauppa oli toteutettu digitaalisesti.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi 
Ilmestynyt POP Koivunlehdessä 3/2020