Tutkimus osoittaa: Naiset kärsivällisempiä sijoittajia

Profiloivien sijoittajatutkimusten mukaan naiset ovat miehiä kärsivällisempiä sijoittajia. Tunnettuja sijoittajanaisia on vielä suhteellisen vähän, mutta menestystä heillä riittää. Listasimme hyviä podcasteja ja kirjoja kaikille sijoittamisen naisnäkökulmasta kiinnostuneille.

Tutkimusten mukaan sijoittamisesta innostuneet naiset ovat usein miehiä menestyksekkäämpiä. Syynä naisten menestykseen pidetään muun muassa kärsivällisyyttä; naisen hallinnoiman rahaston keski-ikä on noin 10,7 vuotta, kun miesten rahasto on noin 8,3 vuotta. Naisten reagoidessa markkinamuutoksiin maltilla, säästöä naisten eduksi syntyy jo kaupankäyntikuluissa. Naisten sijoitukset ovat usein myös miehiin verrattuna hajautetumpia, jolloin riskialttius tasoittuu.

Naisten innottomuutta ryhtyä sijoittajaksi on selitetty roolimallien puutteella. Rahasta puhumiseen on suhtauduttu meillä Suomessa perinteisesti varoen. Onneksi myytit on tehty murrettavaksi ja meillä on rohkeita edelläkävijöitä, jotka jakavat kokemuksiaan ja vinkkejä niin tuoreille kuin kokeneemmille sijoittajanaisille.

Tässä on vinkkipoimintamme:

Podcast-vinkkejä

  • Rikastamo - Unna Lehtipuu ja Terhi Majasalmi auttavat työkseen ihmisiä rahan, uran ja merkityksen kolmiyhteydessä.
  • Melkein kaikki rahasta - Toimittaja-bloggaaja Julia Thurénin luotsaamassa podcastissa rahasta ja taloudesta puhutaan häpeilemättä, hauskasti ja oivaltavasti.
  • Puttonen ja Vilkkumaa  - on Aalto-yliopiston korkeakoulun podcast, joka uskoo, että parempi business rakentaa parempaa maailmaa. 
  • Ota tueksi mimmiyhteisö - Vuoden sijoitusteko 2019 -äänestyksen voittanut Mimmit sijoittaa on yhteisö kaikille mimmeille ja mimminmielisille, joita kiinnostaa puhua ja kuulla lisää rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Blogin ja podcastien lisäksi se järjestää sijoittamiseen liittyviä tapahtumia.

Kirjavinkkejä

  • Treenaa taloutesi timmiksi (Atena 2017) - Oma talouskin tarvitsee treeniä. Jenni Selosmaa on luonut treeniohjelman, joka löytyy kirjasta Kukkaron kuningatar – kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin. Lukijalle luvataan rauhaa, inspiraatiota ja motivaatiota unelmien toteuttamiseen.
  • Naisilta naisille (Talentum 2014) - Emilia Kullaan ja Ninni Myllyojan Nainen ja rikastumisen taito: kirja sijoittamisesta, vaurastumisesta ja naiseudesta on naisille suunnattu taloudenhallintaopas. Se tarjoaa konkreettisia neuvoja matkalle kohti varallisuuden tuomaa vapautta.


Tutkittua tietoa

Kiinnostuitko sijoittajaprofiilitutkimuksista? Lue Financial Timesin artikkeli naisista sijoittajana.


Julkaistu POP Koivunlehdessä 4/19 ja täydennetty 1/2020 
- Koonneet Elina Vainio ja Maija Hyötyläinen