Hyppää sisältöön
Team Obview eli Teemu Ruotsalainen (vas.), Tapio Mäkelä ja Asko Sneck

Ennennäkemätöntä suojaa näytöille ‒ Obview voitti liikeideakilpailun

Obview-yksityisyydensuojajärjestelmä teki vaikutuksen innovatiivisuudellaan ja markkinapotentiaalillaan Business Joensuun Start me up -liikeideakilpailun raatiin ja voitti 60 000 euron arvoisen pääpalkinnon. Idean takana on kolmikko Teemu Ruotsalainen, Tapio Mäkelä ja Asko Sneck.

Ohikulkija yrittää vilkuilla läppärin näytölle, mutta näyttöön saa päälle suojauksen napinpainalluksella ja kurkkija jää nuolemaan näppejään. Obview:n esittelyvideolta näkee, miten helposti suojaus toimii.

‒ Kyseessä on fyysinen suoja, jonka saa sähkövirran avulla päälle esimerkiksi napista painamalla tai tietokoneen sisällä olevan ohjelman avulla. Kun se on päällä, se on tietokoneen käyttäjälle täysin näkymätön, mutta estää näytön näkyvyyden sivuille. Suoja ei rajoitu vain läppäreihin, vaan sitä voidaan hyödyntää vaikkapa puhelimien tai pankkiautomaattien näyttöjen suojana, kertoo Teemu Ruotsalainen.

‒ Suoja on monipuolisempi kuin markkinoiden vastaavat tuotteet. Sillä voi esimerkiksi peittää vain osan näytöstä, jatkaa Tapio Mäkelä.

Läppäri, jonka ruudun suojaa katseilta Obview-yksityisyydensuoja

Idea sai alkunsa Business Finlandin TUTLI- eli Tutkimuksesta liiketoimintaan -projektista. Alkuperäinen idea oli suunnitella valoverho ikkunaan, mutta projektin ohjausryhmästä vinkattiin, että ideasta voisi saada jalostettua näytöille sopivan suojan. Näin projektin yhdestä ideasta tuli kaksi ja molempia lähdettiin edistämään. Business Joensuun järjestämään liikeideakilpailuun tiimi osallistui näytönsuojajärjestelmällä ja pokkasi ensimmäisen palkinnon.

‒ Meillä on tavallaan start up -yritys yrityksen sisällä, sanoo Ruotsalainen ja viittaa VTT:n launchPad -ohjelmaan, josta kolmikko lähtee rakentamaan yritystä, kun TUTLI-projekti päättyy tämän vuoden kesäkuussa. Tuotteille haetut patentit ja kaikki muu tekeminen saadaan ilman muuta yritykselle mukaan.

Uutta ja tuttua

Kolmen hengen tiimiä yhdistää vahva tekninen osaaminen, mutta jokaisella on myös erityisosaamista. Yrityksessä kaikki saavat hyödyntää omia vahvuuksiaan.

Ruotsalainen kertoo olleensa yrittäjäluonteinen jo opiskeluaikana. Taustalla on materiaalifysiikan tohtorin tutkinnon lisäksi akateeminen yrittäjätutkinto kauppakorkeakoulusta ja johtajakoulutus Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta.

‒ Yrittäjyydessä kiehtoi se, että pääsee tekemään niitä asioita mistä tykkää. Töiden tekeminen itselle on mielekästä, Ruotsalainen sanoo.

Tapio Mäkelällä on pitkä tutkijatausta, kuten myös Asko Sneckillä. Mäkelä on erikoistunut painettavaan elektroniikkaan ja teki aiheesta myös väitöskirjan. Sneck kertoo, että yrittäjyys on hänelle täysin uusi aluevaltaus, mutta Mäkelällä on siitäkin kokemusta jo pidemmältä ajalta.

Obview_blogiin
Team Obview eli Teemu Ruotsalainen (vas.), Tapio Mäkelä ja Asko Sneck

‒ Se on tosin ollut melko pienimuotoista toimintaa, mutta kyllä yritysmaailman raadollisuuskin on tullut tutuksi, Mäkelä toteaa ja huomauttaa perään, että mielenkiinto yrittäjyyttä kohtaan on koko ajan kasvanut.

‒ Alkuun yrittäjyys tuntui aika jännittävältä ajatukselta, mutta kun on päässyt tekemään omaa juttua, se on kiinnostanut koko ajan enemmän. On ollut myös kiva oppia uutta, Sneck sanoo.

Tähtäimessä täyspäiväinen yrittäjyys

Liikeideakilpailuihin osallistumisesta kokemusta oli ennestään vain Ruotsalaisella ja sekin vuosien takaa.

‒ Kyllä kilpailu oli tosi hyvä kokemus. Haastavinta oli varmasti pitchauksien suunnittelu. Esitykselle oli varattu aikaa viisi minuuttia ja keskusteluun sen jälkeen 20 minuuttia, joten esityksen runko piti miettiä todella tarkkaan, jotta sai kaiken olennaisen tuotua selkeästi esiin, Ruotsalainen sanoo.

‒ Tutkijat puhuvat helposti ihan omaa kieltään, joten tämä oli hyvä tilaisuus harjoitella asian esittämistä niin, että alan ulkopuolinenkin sen helposti ymmärtää. Se on hyödyllinen taito muutenkin, Mäkelä sanoo.

Mäkelä toteaa myös, että kilpailusta sai hyvää harjoitusta lähitulevaisuuden neuvotteluihin rahoittajien ja asiakkaiden kanssa, sillä yrittäjän on tärkeä pystyä kommunikoimaan erilaisten ihmisten kanssa. Mäkelä ja Ruotsalainen nimeävätkin neuvottelukyvyn yhdeksi yrittäjän tärkeimmistä ominaisuuksista sinnikkyyden, pitkäjänteisyyden ja riskinsietokyvyn lisäksi.

Kaikki kolme ovat tällä hetkellä päätoimisena töissä VTT:llä, mutta täyspäiväinen yrittäjyys voi olla tulevaisuudessa mahdollista.

‒ Paljon riippuu resursseista ja rahoituksesta. Meillä on kuitenkin tekeminen hyvässä vauhdissa. Tässä on paljon myös kansainvälistä potentiaalia, Ruotsalainen sanoo.

 

Lue myös raadissa mukana olleen POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja Pekka Lemettisen ajatukset kilpailusta!

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä