Hyppää sisältöön

Mustissa ja Mirrissä menestynyt Mika Sutinen: ”Rohkeutta on, ettei pelkää epäonnistumista”

Mika Sutinen tuli tunnetuksi Mustin ja Mirrin menestykseen luotsanneena toimitusjohtajana. Nyt hän sparraa kasvuyrityksiä hallitusammattilaisena ja kertoo, millaista rohkeutta työelämässä tarvitaan.

”Tein urani rohkeimman teon ensimmäisessä työpaikassani, juuri kauppakorkeakoulusta valmistuneena. Istuimme esimieheni ja asiakkaamme kanssa lounaspöydässä, kun asiakas kertoi hakevansa harjoittelijaa Hongkongiin. Sanoin, että minä voin tulla. Se ei ollut kovin fiksua, koska esimieheni istui vieressäni.

Onneksi sain harjoittelupaikan, sillä se määritti koko työelämäni suunnan.

On rohkeaa ryhtyä asioihin, joiden onnistumiseen sisältyy harkittua epävarmuutta. Uhkarohkeuden ja rohkeuden raja on kuitenkin keskeinen: riskien pitää olla hallittavissa. Uteliaisuus on rohkeuden serkku.”

”Jos ihmiset ottaisivat itsensä vähemmän vakavasti, olisi kaikilla parempi olla.”


POP_Sutinen1-1

Mika Sutinen saa nykyisessä työssään ratkoa älyllisesti haastavia ongelmia ja auttaa muita päivittäin. Siitä hän nauttii.

”Kun luo uutta, voi omalla toimialalla olla hetkellisesti vähemmän kavereita”

”Ystäväni Marko Kulmala kirjoitti aikoinaan kirjan Hyvä idea ei toimi. Kirja perustuu oivallukseen, että jos kaikki tykkäävät ideastasi, eikä kukaan vastusta sitä, se ei todennäköisesti ole hyvä idea. Se ei riko rajoja tai tarjoa uutta.

Teimme Mustissa ja Mirrissä valtavasti asioita, joita ei ollut alalla aiemmin tehty. Revimme itsemme tukkukaupan roolista ja teimme Mustista ja Mirristä samankaltaisen vertikaalisen kauppaketjun kuin mitä esimerkiksi vaatekaupat H&M ja Zara ovat.

Tämä aiheutti toimialalla vastustusta, jopa mustamaalaamista. On rohkeutta kestää sitä, että kun luo uutta, voi omalla toimialalla olla hetkellisesti ”vähemmän kavereita”.

Usein mustamaalaaminen kertoo loppupeleissä siitä, että olet tekemässä jotakin poikkeavaa, joka toimii. Nyt Mustin ja Mirrin markkina-arvo ylittää pian miljardin.

Yritysjohtajana keskeistä on osata seurata uskollisesti suunnitelmaa mutta samalla skannata jatkuvasti, onko tässä mitään järkeä. Se on vähän kuin suunnistamista: ensin paikannat missä olet ja minne haluat mennä, ja jos matkan varrella ei näytäkään halutulta, pitää valita uusi reitti. Ne, jotka omaksuvat tämän ajatusmallin, pärjäävät liiketoiminnassa aina.”

Onnea tuovat mielekäs työ, perhokalastus, golf ja padel

”Elämäni parhaita päätöksiä oli siirtyä toimitusjohtajan työstä hallitusammattilaiseksi. Minulla on Suomen mielenkiintoisin hallitussalkku, ja nautin työstäni aivan älyttömästi. Saan ratkoa älyllisesti haastavia ongelmia ja olla joka päivä jollekin avuksi.

Hauskinta kasvuyritysten sparraamisessa on se, että kun ollaan jatkuvasti uudella maaperällä, on pakko kokeilla uutta. Opin samalla itse.

Mitä varttuneemmaksi tulen, sitä paremmin tiedän, mikä on merkityksellistä ja mikä ei. Pitkäaikainen unelmani oli saada moottoripyörä. Ajattelin, että se tekee minut onnellisemmaksi. Myytyäni ensimmäisen yritykseni vuonna 2000, ostin moottoripyörän. Minusta tulikin vain ahdistuneempi, koska en koskaan ehtinyt ajamaan moottoripyörällä.

Tajusin, ettei asioiden omistaminen ole tärkeintä, vaan se, mitä asioita saa elämässä tehdä. Yksityiselämässäni innostun harrastuksista ja haluan kehittyä nopeasti niin hyväksi kuin mahdollista. Näin on käynyt muun muassa perhokalastuksessa, golfissa ja viimeisimpänä padelissa.

Olisi kuitenkin naurettavaa väittää, ettei rahalla ole merkitystä. Tiedän olevani etuoikeutettu, kun minun ei ole tarvinnut vuosiin miettiä rahaa, eikä tehdä töitä sen takia.”

Kansa, joka selviää kaikesta – yrityksissä sopeuduttiin poikkeustilaan parissa viikossa

”Suomalaiset ovat pirun hyviä kriisitilanteissa. Talvisodan henki on historiallista perintöämme: kun riittävän iso yhteinen vihollinen uhkaa, säilytämme toimintakykymme. Ensin mutisemme ja purnaamme, sitten pyyhimme nenän, käärimme hihat ja tartumme toimeen. Kun viime vuonna julistettiin poikkeustila, yrityksissäni tehtiin tarvittavat toimenpiteet kahdessa viikossa.

Olen päättänyt, että pandemia loppuu elokuun 8. päivä, ja sen jälkeen luvassa on positiivisia asioita. Kun joku kysyi, mihin tuo päivämäärä perustuu, sanoin, että onko parempia ehdotuksia. Ei ollut. Huumorimielessä voi päättää päivämäärän helpottamaan uskomista, että tämä tilanne loppuu kyllä.”

Fakta: Mika Sutinen, 55

  • Työskentelee pääoma­sijoittaja Vaaka Partnersin Industrial Partnerina eli sisäisenä konsulttina sekä 12 kasvuyrityksen hallituksen jäsenenä tai puheen­johtajana.
  • Tunnetaan Mustin ja Mirrin menestystarinasta: toimi vuosina 2010–2017 yrityksen toimitusjohtajana tehden siitä miljoona­bisneksen, joka on palkittu Suomen parhaana työpaikkana sekä parhaasta asiakaskokemuksesta.
  • Kirjoittaa kolmatta tieto­kirjaansa Pelastetaan Strategia yhdessä Antti Haapakorvan kanssa. Kirjan on tarkoitus olla eräänlainen strategiatyön käsikirja.
  • Asuu Kuopiossa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja viisi lasta, joista enää yksi asuu kotona. Perheen kääpiösnautseri Lotta muutti koronakriisin alussa mökille isovan­hempien seuraksi.

 

Teksti: Ella Pesonen Kuvat: Matias Honkamaa

Koivunlehti 1/2021

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä