Asuntokaupat nopeasti ja helposti etänä

Digitaaliset asuntokaupat on mahdollisia POP Pankeissa kesäkuusta 2020 alkaen. DIAS tulee sanoista digitaalinen asuntokauppa ja tarkoittaa Suomessa kehitettyä alustaa digitaaliselle asunto-osakekaupalle. 

Asuntokaupat voi nyt tehdä aiempaa nopeammin ja vaivattomammin. Nopeimmat asuntokaupat on hoidettu jopa kolmessa ja puolessa tunnissa ja eksoottisin paikka kaupantekoon on ollut puolukkametsä. Kaukaisin kauppa on tehty Australiasta käsin. Kaupat on tiettävästi käynnistetty myös lentokoneessa.

 

Turvallisia asuntokauppoja digitaalisesti

Digitaalinen asuntokauppa on turvallista. Molemmat osapuolet tunnistetaan allekirjoitusvaiheessa vahvalla tunnistautumismenetelmällä. Lisäksi DIAS käyttää suljettua lohkoketjuteknologiaa (DLT-teknologiaa), jossa tiedot on tallennettu hajautetusti kaupan osapuolina olevien pankkien tietokantoihin. Tämä lisää DIAS-alustan luotettavuutta ja turvallisuutta.

 

Miten digitaalinen asuntokauppa toimii?

Ennen digitaalisen asuntokaupan käynnistämistä asunnonostaja käy ensin lainaneuvottelut oman pankkinsa kanssa ja hankkii lainalupauksen tavalliseen tapaan, kuten ennenkin. 

Kun kiinnostava asunto on löytynyt ja kaupan ehdoista on sekä myyjän että ostajan kanssa sovittu, asunnon välittäjä käynnistää digitaalisen asuntokaupan. 

  • Sekä ostajan että myyjän pankit saavat DIASin kautta tiedon kaupasta ja tekevät tarvittavat valmistelut ja tarkistukset. 
  • Tämän jälkeen välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Kaupan osapuolet saavat kutsun sähköiseen allekirjoitukseen.
  • Kun kauppa on syntynyt, suorittaa ostajan ja myyjän pankki kaupan roolinsa mukaisesti kauppaan liittyvät velvoitteensa, kuten kauppahinnan, mahdollisen varainsiirtoveron sekä välityspalkkion maksun sekä osakekirjan siirron.
  • Välittäjä tekee vaadittavat ilmoitukset isännöitsijälle ja verottajalle.