Kuka on ensiasunnon ostaja ja mitä ovat ensiasunnon ostajan edut?


Ensiasunnon ostaminen on jännittävä tapahtuma! Ei pelkästään siksi, että kysymyksessä on asuntokauppa vaan nimenomaan siksi, että kysymyksessä on ensimmäinen oma koti. 

Ensiasunnon ostaja on henkilö, joka ei ole aikaisemmin omistanut 50 prosenttia tai enempää asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta. Autopaikan omistamista ei lasketa mukaan. 

Tyypillisesti ensiasunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi noin 28-vuotiaana – yleensä juuri siinä elämänvaiheessa, johon nivoutuvat usein esimerkiksi työelämässä paikan vakiinnuttaminen tai naimisiin meneminen. Ensiasunnon ostaja voi tietysti olla vanhempikin. Jos sinulla on valmiudet ostaa oma asunto, on kuitenkin hyvä huomioida verotusedut ja niihin liittyvät ikärajoitukset.

Ensiasunnon ostaminen ja laina


Ensiasunnon ostajalla on erilaisia tapoja hankkia laina ensimmäistä omaa asuntoa varten. 

ASP-laina (AsuntoSäästöPalkkio-laina) on valtion takaama asuntolaina, joka on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-lainassa sinä säästät vähintään 10 % asunnon hinnasta erillisille ASP-tilille vähintään kahden vuoden aikana ja POP Pankki lainaa sinulle loput. ASP-lainaan on mahdollista saada valtiontakaus maksuttomana. Lue lisää POP Pankin tarjoamasta ASP-lainasta

Ensiasunnon ostaja voi myös hakea perinteisesti asuntolainaa . On kuitenkin hyvä huomioida, että asuntolainalle välttämätöntä ovat vakuudet. Osa POP Pankin konttoreista tarjoaa POP Takaus  -palvelua, jonka avulla voidaan nostaa asunnon vakuusarvoa.

Ensiasunnon ostajan edut

Valtio haluaa tukea ensiasunnon ostajia muutenkin kuin ASP-lainan avulla. Ensiasunnon ostajan edut voidaan saada mm. verotuksessa. 
Yleensä asuntoa ostaessa ostaja joutuu maksamaan 2–4 prosentin varainsiirtoveron, mutta ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Sinut lasketaan (verotuksellisesti) ensiasunnon ostajaksi, jos

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias. 
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän, mutta et ole aikaisemmin omistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää. 
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Ensiasunnon ostaminen voi tapahtua myös vaiheittain ja voit silti säästyä varainsiirtoverolta. Jos ostat omistukseesi vähemmän kuin puolet ensiasunnosta, joudut ensin maksamaan varainsiirtoveron, mutta kun myöhemmin ostat asunnosta vähintään puolet, voit hakea maksamaasi varainsiirtoveroa takaisin.

Asuntolainan korkovähennys


Varainsiirtoveron lisäksi ensiasunnon ostajan edut saa myös asuntolainan korkovähennyksenä. Asuntolainasta maksetun koron saa yleensä vähentää verotuksessa joko kokonaan tai osittain.

Tämä tarkoittaa, että voit vähentää verotuksessa osan lainan korkoihin menevästä määrästä, mikä vähentää todellisuudessa asuntolainaan liittyvien kulujen määrää.

Asuntolainan korkovähennystä voit saada myös ensiasunnon ostajana.
Asuntolainan korkovähennyksen määrät:

 

Asuntolainan korkojen maksuvuosiKuinka paljon koroista saa vähentää
201745 %
201835 %

Katso tarkemmat tiedot korkovähennyksestä vero.fi-sivustolta