Korkokatto asuntolainaan

Korkokatto tarkoittaa vaihtuvakorkoiseen asuntolainaan sovittavaa ylärajaa, johon korko voi korkeimmillaan nousta sovitun ajanjakson aikana. Tällöin korkokatto toimii ikään kuin asuntovelallisen korkoturvana. Korkokatto neuvotellaan aina pankin ja asuntovelallisen kanssa yhdessä, ja muun muassa sen pituus ja taso vaihtelevat.

Sekä asiantuntijat että asuntovelalliset ovat alkaneet kiinnittää huomiota korkotasoon. Taloustilanne on kohentunut reippaasti viime vuosina, mikä yleensä on merkki siitä, että korkojen nousu on näköpiirissä. Tavallinen asuntovelallinen voi suojautua korkojen noususta esimerkiksi kiinteällä korolla, korkoputkella tai korkokatolla.

”Nyt olisi erittäin hyvä hetki suojautua koronnousua vastaan. Erityisen tärkeää tämä olisi niille asuntovelallisille, joiden talous on viritetty kireälle eikä taloudessa ole puskuria esimerkiksi säästöjen muodossa”, toteaa POP pankin johtaja Timo Hulkko.

Kannattaako korkokatto asuntolainassa?

Korkokatto on vanha keksintö, jonka hyödyntäminen on tyypillisintä silloin, kun lainan osuus asunnon hinnasta on suuri. Tällainen tilanne on usein esimerkiksi ensiasunnon ostajalla.

Jokaisen asuntovelallisen tilanne on yksilöllinen, mutta yleistäen voidaan sanoa, että korkokatto kannattaa, koska:

  • Korkojen noustessa yli sovitun korkokaton asuntovelallinen säästää yli menevät korkomenot.
  • Voit nukkua yösi rauhassa, kun tiedät etukäteen, mikä on lainamenojesi maksimi.
  • Asuntolainan laina-aika voi olla korkosuojatussa lainassa pidempi, sillä koroilla on eniten merkitystä laina-ajan alussa, jolloin laina on suurimmillaan.
  • Huomaa, että oikea ajoitus on korkokatossa tärkeää. Parhaat hyödyt saat, kun korkokaton ottaa korkojen rivakkaa nousua.

Kuinka korkokatto toimii

Korkokatto on nimensä mukaisesti asuntolainan viitekorolle yhdessä pankin ja asiakkaan sopima katto, jonka yli viitekorko ei voi nousta. Korkokatto toimii ikään kuin korkovakuutuksena asuntolainassa.

Korkokatossa asetetaan koroille yläraja - mutta ei alarajaa. Toisin sanoen voit samanaikaisesti sekä hyötyä matalista koroista, että suojautua korkeilta koroilta.

Voit ottaa lainallesi korkokaton sopivaksi katsomallesi ajalle – jopa 10 vuodeksi – ja maksaa sen osana lainasi marginaalia. Korkokattomaksun suuruuteen vaikuttavat tilanne korkomarkkinoilla, korkokaton taso sekä voimassaoloaika.

Huomioithan, ettei korkokattoa tarvitse ottaa koko lainaan. Voit korkosuojata, vaikka puolet lainastasi.