Lainan KORKOKATTO

Korkokatto tarkoittaa erikseen sovittavaa ylärajaa, johon lainan vaihtuvakorkoinen korko voi enintään nousta. Korkokatto varmistaa, että velallisen korkokulut eivät nouse liikaa vaikka viitekorko nousisikin. Korkokatto ja sen voimassaoloaika sovitaan aina yhdessä pankin ja velallisen kanssa.

Kysy korkokattoa lainaasi

Kuinka korkokatto toimii?

Korkokatto on lainan viitekorolle sovittu katto, jonka yli asiakkaan maksama korko ei nouse, vaikka viitekorko nousisikin. Korkokatto toimii ikään kuin lainanottajan vakuutuksena.

Korkokatto ja sen voimassaoloaika sovitaan aina pankin ja asiakkaan kesken. Lainaneuvottelussa sovitaan koroille yläraja, mutta ei alarajaa. Toisin sanoen voit sekä hyötyä matalista koroista että suojautua korkojennousua vastaan.

Korkojen ylärajan lisäksi korkokatolle sovitaan voimassaoloaika: 3, 5, 7 tai 10 vuotta. Korkokattomaksu maksetaan pääsääntöisesti osana lainan marginaalia, mutta 5 vuoden korkokaton voit halutessasi ottaa myös kertamaksullisena. Korkokattomaksun suuruuteen vaikuttaa tilanne korkomarkkinoilla, korkokaton taso sekä korkokaton voimassaoloaika.

Huomaathan, ettei korkokattoa tarvitse ottaa koko lainaan. Voit korkosuojata vaikka puolet lainastasi. 

Kannattaako lainaan ottaa korkokatto?

Jokainen lainanhakijan tilanne on yksilöllinen. Tyypillisesti korkokattoa hyödynnetään varsinkin silloin, kun lainan osuus esimerkiksi asunnon hinnasta on suuri. Tällainen tilanne on usein esimerkiksi ensiasunnon ostajalla.

Korkokaton ottamista puoltavat seuraavat seikat:

  • Jos korot nousevat yli sovitun korkokaton, lainanottaja säästää korkokaton ylittävät korkomenot.
  • Voit nukkua yösi rauhassa, kun tiedät aina lainamenojesi enimmäismäärän.
  • Korkosuojatun lainan laina-aika voi olla pitkä, sillä koroilla on eniten merkitystä juuri laina-ajan alussa, jolloin lainasumma on suurimmillaan. Erityisesti asuntolainat ovat usein pitkäaikaisia.
  • Korkokaton oikea ajoittaminen on tärkeää. Parhaan hyödyn korkokatosta saa, kun korkokaton ottaa ennen korkojen rivakkaa nousua.

”Nyt on hyvä hetki suojautua koronnousua vastaan. Erityisen tärkeää tämä on niille asuntovelallisille, joiden talous on viritetty kireälle, ja joilla ei ole puskuria esimerkiksi säästöjen muodossa” 
- Timo Hulkko, johtaja, POP Pankki -ryhmä