Säästäminen ja sijoittaminen - turvaa talouteen ja elämään

Tietoisuus säästämisen merkityksestä ja erilaisista vaihtoehdoista on lisääntynyt viime vuosina. POP Pankki Lapuan talousjohtaja Hannu Kuusisto kertoo, miksi säästäminen kannattaa.

”Aina on oikea aika aloittaa säästäminen. Säästämistä voi ajatella taloudellisena, mutta samalla myös henkisenä turvana. Kun pääomaa on säästössä ja on selkeä suunnitelma säännölliselle ja tavoitteelliselle säästämiselle, se luo turvaa koko elämään,” sanoo Hannu Kuusisto.

Säästäminen sopii kaikenikäisille ja oikeastaan kaikissa elämäntilanteissa. Myös vaihtoehtoja on tarjolla entistä enemmän – kaikki vaihtoehdot eivät kuitenkaan sovi kaikille.

”Meillä POP Pankissa kaikki lähtee aina asiakkaasta. Kartoitamme asiakkaan kanssa yhdessä taloudellisen, ja koko elämäntilanteen mukaan, mitkä vaihtoehdot ovat sopivia. Haluamme sekä lisätä asiakkaidemme taloudellista tietämystä, että palvella kaikissa elämäntilanteissa. Konttoristamme saa aina henkilökohtaista palvelua. Sen kautta olemme tavoitettavissa ja mukana elämän eri vaiheissa. Meille on tärkeää, että asiakas on yhtä tyytyväinen valitsemiinsa tuotteisiin viiden vuoden päästä, kuin valitsemishetkellä”, summaa Kuusisto.

Tili- ja rahastosäästäminen täydentävät toisiaan

Säästämisessä pääomaa laitetaan sivuun kuukausittain tilille tai esimerkiksi rahastoon. Perinteinen tilisäästäminen on ollut suomalaisten suosikki jo vuosikymmeniä. Korkotilanne on tällä hetkellä kuitenkin poikkeuksellinen – lyhyet korot, jopa osa pitkistä koroista ovat nollassa tai miinuksella. Aiemmin tilituotteista on saanut tasaista tuottoa, mutta ei juurikaan enää. Jos nykyisessä korkoympäristössä haluaa pääomalleen tuottoa, se vaatii aina jonkinlaista riskinottoa. Pidemmällä aikavälillä inflaatio myös syö tasaisesti tilillä makaavan rahan arvoa. Varovaiselle säästäjälle, ja esimerkiksi rahastosäästämisen lisänä, tilisäästäminen on kuitenkin edelleen erinomainen vaihtoehto.

Rahastosäästäminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Yleensä rahastosäästäminen aloitetaan kuukausisäästösopimuksella. Näin säästämiseen tulee jatkuvuus, eikä aloittamiseen tarvita suurempaa varallisuutta taustalle. POP Pankissa kuukausisäästämisen voi aloittaa jo 20 eurolla kuukaudessa. Rahastosäästäminen on myös hyvin joustavaa: säästämisen voi laittaa välillä tauolle kuukaudeksi, tai vaikka vuodeksi, jos elämäntilanne sitä vaatii. Pääoman voi jättää rahastoon ja jatkaa säästämistä, kun on jälleen oikea hetki.

Rahastosäästämisessä on hyvä muistaa, että markkinoilla on aina sekä ala- että ylämäkiä. Kuusisto muistuttaakin, että säästäminen on aina pitkäjänteistä työtä. Suhdanteiden vaihteluja ei kannata pelästyä, vaan rahastosäästämiseen kannattaa sitoutua pidemmäksi aikaa. ”Lisäksi jos tehdään säästämisen suunnitelma pitkälle aikavälille, tilille säästämisessä saattaa olla helpompi lipsua. Rahastosäästämisessä näet koko ajan, miten tuotto muuttuu, ja säästäminen rullaa automaattisesti”, sanoo Kuusisto.

Esimerkiksi asuntolainan ottamisen yhteydessä on tyypillistä aloittaa kuukausisäästäminen. Puskuria kannattaakin olla, sillä asuntolainat ovat yleensä vuosikymmenten sitoumus. ”Asuntolainassa asiakas sitoutuu pitkäaikaiseen takaisinmaksuun, ja siinä kohdassa on hyvä miettiä myös säästämistä. Vuosien aikana säästöt toivottavasti ylittävät jossain vaiheessa asuntoluoton määrän,” Kuusisto sanoo.

POP Pankki vinkkaa:

Säästämistä suunnitellessa kannattaa miettiä jo etukäteen seuraavia asioita:
1. Mikä on säästötavoitteesi?
2. Kuinka pitkän ajan olet valmis säästämään?
3. Kuinka suurta tuottoa tavoittelet säästöillesi ja millaisen riskin olet valmis ottamaan?

POP Pankki tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja säästämiseen ja sijoittamiseen. Tutustu > www.poppankki.fi/henkiloasiakkaat/saastaminen-ja-sijoittaminen
Kokeile myös POP Pankin rahastolaskuria > www.poppankki.fi/henkiloasiakkaat/saastaminen-ja-sijoittaminen/rahastosaastaminen/mihin-haluaisit-saastaa


Artikkeli perustuu haastatteluun POP Pankki Lapua talousjohtaja Hannu Kuusiston kanssa. Esitetyt tiedot ovat informatiivisia ja liittyvät POP Pankin markkinointiin. Kysy tarkempia sijoitusneuvoja pankkisi asiantuntijalta.