Finanssivalvonta tukee lainakattopäätöksellään asuntomarkkinoita, muutos voimaan heti

Finanssivalvonnan (Fiva) johtokunta on päättänyt palauttaa muiden kuin ensiasunnonostajien enimmäisluototutussuhteen eli lainakaton lakisääteiselle perustasolleen 90 prosenttiin.  Päätöksellä Fiva haluaa tukea asuntomarkkinoiden toimintaa koronapandemian seurauksena muuttuneessa taloustilanteessa.  

Fiva toteaa päätöksestä kertovassa tiedotteessaan, että koronapandemian vaikutukset reaalitalouteen ovat merkittävät. Epävarma taloustilanne on vähentänyt asuntokauppoja sekä kotitalouksille myönnettyjen uusien asuntolainojen määrää. Asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä ylikuumenemisen uhkaa. Toimivat asuntomarkkinat helpottavat asuntojen myyntiä kotitalouksien muuttuvissa elämäntilanteissa. Lainanottajien maksukyvyn huolellinen arviointi on asuntoluottoja myönnettäessä erityisen tärkeää. 

– Tämä on hyvä asia, joka hyödyttää niin asunnon ostamista kuin vaihtamistakin harkitsevaa kuluttajaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asuntolainan määrä saa olla enintään 90 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta lainaa myönnettäessä. Lainakattosääntelyn mukaisesti asiakkaalla tulee olla omia säästöjä joko vähintään 10 prosenttia tai vaihtoehtoisesti riittävästi lisävakuuksia kun aiemmin Fivan vaatimusten mukaisesti näitä piti olla 15 prosentin edestä, sanoo POP Pankin liiketoimintajohtaja Jaakko Pulli.