Hyppää sisältöön
Tausta_vihreä_kuvituskuva

Järvi-Suomen Osuuspankin palkitsemisjärjestelmät

Tässä selostuksessa kuvataan, miten Järvi-Suomen Osuuspankki (”Pankki”) noudattaa luottolaitostoiminnasta annetun lain (1.7 / 2014) 8 luvun 1-16 §:ien säännöksiä. Selostus perustuu mainitun lain 8 luvun 15 §:ään.

Pankin hallitus vastaa palkitsemisasioista ja on vahvistanut Pankin palkitsemisjärjestelmien yleiset periaatteet. Pankin hallitus valvoo palkitsemisjärjestelmien noudattamista sekä arvioi vuosittain niiden toimivuutta.

Palkitsemisjärjestelmällä tarkoitetaan kaikkia niitä päätöksiä, sopimuksia, toimintaperiaatteita ja menettelytapoja, joita noudatetaan Pankin johdon ja henkilöstön palkitsemisessa. Palkitseminen voi perustua kiinteään tai muuttuvaan palkkioon. Palkkiolla tarkoitetaan palvelussuhteeseen perustuvaa palkkaa tai muuta taloudellista etuutta mukaan lukien luottolaitoslain 8 luvun 10 §:n 3 momentissa tarkoitettu palvelussuhteen päättymisestä maksettava korvaus sekä sellainen eläke-etuus, jonka kustantaminen ei ole laitoksen lakisääteinen velvollisuus. Muuttuvalla palkkiolla tarkoitetaan palkkionsaajan suoritukseen taikka taloudellisiin tai muihin tekijöihin sidottua palkkiota, joka ei ole kiinteä. Kiinteällä palkkiolla tarkoitetaan tiettyyn ajanjaksoon tai muuhun suorituksesta tai tuloksesta riippumattomaan tekijään sidottua palkkaa ja muuta palkkiota.

Luettelo henkilöistä ja tietojen julkistaminen

Pankissa pidetään luetteloa seuraavista henkilöistä:

  1. Pankin hallituksen jäsenet, hallintoneuvoston jäsenet, toimitusjohtaja sekä toimitusjohtajan välittömässä alaisuudessa toimivat henkilöt, jotka ovat Pankin ylimmissä johtotehtävissä tai tosiasiallisesti johtavat Pankin toimintaa;
  2. henkilöt, jotka ovat johtotehtävissä Pankin sisäisessä valvontatoiminnossa tai Pankin kannalta merkittävässä liiketoimintayksikössä;
  3. muut kuin 1 tai 2 kohdassa tarkoitetut Pankin liiketoimintayksikössä työskentelevät henkilöt, joiden ammatillisella toiminnalla on olennainen vaikutus liiketoimintayksikön riskiasemaan ja joiden palkkioiden kokonaismäärä on vähintään 500 000 euroa vuodessa ja vähintään 1 kohdassa tarkoitetun henkilön keskimääräisen palkkion kokonaismäärä.

Pankki julkistaa tilinpäätöksen yhteydessä vakavaraisuusasetuksen (CRR) 450 artiklan edellyttämät, palkitsemisjärjestelmiä koskevat yksityiskohtaiset tiedot.

Palkitsemisjärjestelmiä koskevat yleiset vaatimukset

Palkitsemisjärjestelmä on Pankin liiketoimintastrategian, tavoitteiden ja arvojen mukainen ja se vastaa Pankin pitkän aikavälin etua. Palkitsemisjärjestelmä on sopusoinnussa Pankin hyvän ja tehokkaan riskienhallinnan ja riskinkantokyvyn kanssa ja edistää sitä.

Palkitsemisvaliokunta

Pankin hallitus vastaa niistä tehtävistä, jotka sääntelyn perusteella on asetettu palkitsemisvaliokunnalle.

Valvontatoiminnoissa työskentelevät henkilöt ja heidän palkitsemisensa

Valvontatoiminnoissa työskentelevän henkilön palkkio ei ole riippuvainen sen liiketoiminnan tuloksesta, jota hän valvoo.

Kiinteiden ja muuttuvien palkkioiden välinen suhde

Muuttuvien palkkioiden määrä palkkionsaajaa kohti voi olla enintään 50 % kiinteästä vuosipalkasta.

Muuttuvia palkkioita koskevat vaatimukset

Pankilla on käytössään kiinteiden palkkioiden lisäksi muuttuvat palkkiot.

Muuttuvien palkkioiden osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

  1. Kaikille palkkionsaajille päätetään ja tiedotetaan etukäteen muuttuvien palkkioiden määräytymis- ja maksuperusteet. Ilman etukäteen asetettua ja tiedotettua maksuperustetta hallitus voi kuitenkin palkita Pankin työntekijää poikkeuksellisen hyvästä toiminnasta enintään yhden kuukauden kiinteää palkkiota vastaavalla määrällä.
  2. Palkkion on perustuttava kokonaisarviointiin palkkionsaajan ja kyseisen toiminnon suorituksesta. Suoritusta arvioitaessa on otettava huomioon myös suorituksen toteutuminen pidemmällä aikavälillä.
  3. Maksettavien palkkioiden määrissä on otettava huomioon arviointihetkellä tiedossa olevat sekä arvioidut tulevat riskit, pääomakustannukset ja tarpeellinen maksuvalmius.
    • Muuttuvan palkkion maksaminen edellyttää, että Pankin vakavaraisuussuhteen on oltava vähintään 18 %.
  4. Palkitseminen ei saa johtaa ristiriitaan Pankin tai sen asiakkaiden etujen kanssa.
    • Esimerkiksi palkittaessa arvopaperikauppaa Pankin tai asiakkaiden puolesta tekevää palkkioiden tavoittelu ei saa tarpeettomasti lisätä riskinottoa tai kaupankäynnin määrää.
  5. Palkkionsaajalle voi syntyä oikeus muuttuvaan palkkioon ja se voidaan maksaa hänelle vain edellyttäen, että hän ei ole menetellyt Pankkia velvoittavien säännösten, ohjeiden ja Pankin määrittelemien toimintaperiaatteiden sekä menettelytapojen vastaisesti tai teollaan tai laiminlyönnillään vaikuttanut tällaiseen menettelyyn. Muuttuva palkkio on voitava myös jättää maksamatta tai periä takaisin, mikäli tällainen menettely tulee Pankin tietoon vasta palkkion määräytymisen tai maksamisen jälkeen.

Muuttuvien palkkioiden maksamisessa riskinottajiksi edellä määritellyille henkilöille sovelletaan suhteellisuusperiaatetta. Pankissa ei näin ollen sovelleta Luottolaitoslain 8 luvun 9, 11 ja 12 §:in säännöksiä niiden palkkionsaajien kohdalla, joiden muuttuvat palkkiot yhden vuoden ansaintajaksolta on alle 50.000 euroa. Palkkionsaajalle maksettavan muuttuvan palkkionosan maksamista ei näin ollen tarvitse lykätä, vaan se voidaan maksaa kerralla rahana. Pankissa kenenkään palkkionsaajan muuttuva palkkionosa ei voi ylittää yhden vuoden ansaintajaksolta 100 000 euroa.

Mikäli Pankin taloudellinen asema on heikentynyt siinä määrin, että hallituksen arvion mukaan muuttuvien palkkioiden maksaminen olisi kohtuutonta, hallitus voi päättää muuttuvien palkkioiden maksamatta jättämisestä joko kokonaan tai osittain.

Palkkiosaajalla maksettavan erorahan tai muun vastaavan palvelussuhteen päättyessä maksettavan korvauksen maksamisessa otetaan huomioon luottolaitoslain 8 luvussa säädetyt edellytykset. Maksamisperusteet laaditaan sillä tavoin, ettei maksettava korvaus johda epäonnistuneen suorituksen palkitsemiseen.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä