Korkoputki antaa turvaa viitekoron muutoksille, jolloin korkojen noususta ei tarvitse olla huolissaan.

Korkojen nousuun voi varautua myös säästämällä, sitomalla lainan korko pitkäaikaisempaan viitekorkoon tai ottamalla lainaan korkosuojauksen

Korkoputki asuntolainaan

Korkoputki on pankkien asiakkailleen tarjoama tuote, jota hyödynnetään tyypillisesti suurissa ja pitkissä lainoissa, esimerkiksi asuntolainoissa. Korkoputki asuntolainassa tarkoittaa, että korolle asetetaan ylä- ja alarajat eli niin sanotusti korkokatto ja korkolattia, joiden välissä korko liikkuu ja käyttäytyy markkinakoron lailla.

Korkoputkella suojaat lainasi koron nousulta ja varmistat, ettei lainan viitekorko ei nouse korkoputken voimassaoloaikana yli sovitun maksimikorkotason. Mahdollisesta korkotason laskusta hyödyt korkoputken minimitasolle asti.

Korkoputken avulla voit varautua tulevaan. Korkomarkkinat kytkeytyvät voimakkaasti taloustilanteeseen, ja yleensä hyvät taloudelliset ajat nostavat korot ylös. Korkojen nousuun varautuminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin.

Korkoputki kannattaa, koska:

  • Et maksa korkoputkesta erillistä suojauspalkkiota.
  • Korkoputken saat lainallesi jopa 10 vuodeksi.
  • Lainan korkomenoille selkeä yläraja, auttaa tulevaisuuden suunnittelussa
  • Laina-aika voi olla korkosuojausta pidempi, sillä koroilla on eniten merkitystä laina-ajan alussa, jolloin laina on suurimmillaan.
  • Huomaa, että korkoputken tasot määräytyvät lopullisesti vasta sopimuksen tekohetkellä ja voivat poiketa aiemmin keskustelluista.

Kuinka korkoputki toimii?

Korkoputkea ei tarvitse ottaa koko lainaan. Voit halutessasi korkosuojata esimerkiksi vain puolet lainastasi ja ottaa loppulainaan, vaikka kiinteän koron. 

Korkoputkessa asuntolainan viitekorolle asetetaan enimmäis- ja vähimmäismäärä, jonka ylä- tai alapuolelle korko ei voi nousta tai tippua. Nämä korkojen rajat muodostavat putken, jossa viitekorko voi liikkua vapaasti ylittämättä kuitenkaan näitä korolle sallittuja

Esimerkki viitekoron nousun vaikutuksesta:

150 000 euron asuntolainassa viitekoron yhden prosenttiyksikön nousu tuo n. 70 euron lisäkustannuksen kuukaudessa.