Hoppa till innehåll

Överlevnadsreglerna lär man sig i djungeln

Enligt Juuso Mäkilähde, programledare för tv-serien Selviytyjät, gäller till stor del samma regler i en stadsdjungel som på en paradisö. Man har alltid nytta av social kompetens och fiender ska man helst inte skaffa sig.

Juuso berättar att Selviytyjät Suomi var landets populäraste underhållningsprogram på våren. Den tredje säsongen av denna dokusåpa startade nyligen på Nelonen. Juuso tillbringade sammanlagt sex veckor i Filippinerna på vintern och våren då Selviytyjät spelades in.
 
– Inspelningarna är tuffa, men ändå är jag ivrigt med varje gång vi börjar spela in en ny säsong. Serien har blivit viktig för mig, säger han.
 
Enligt Juuso är reglerna som gäller överlevnad i hög grad likadana oavsett om man befinner sig i en stadsdjungel eller på en tropisk ö. Man vinner inte tävlingen enbart med muskelkraft utan man måste ha huvudet på skaft och sociala färdigheter. Det är viktigt att komma till rätta med andra och bilda pakter. Fiender ska man helst inte ha. Till skillnad från det verkliga livet krävs det nästan alltid intriger och hemliga planer om man vill komma långt. Det är en smaksak om man betraktar detta som oärlighet eller djup insikt om spelets regler. 
 
De tävlande under denna säsong är både personer som är okända för allmänheten och kändisar som de flesta känner igen. Att bli vald bland 5 000 sökande var för många en livslång dröm som gick i uppfyllelse och de primitiva förhållandena var ingen överraskning för dem. Bland kändisdeltagarna har det också funnits sådana som kommit
med så gott som oförberedda. 
 
För deltagarna är klimatet på en tropisk ö vanligen den största överraskningen. I Filippinerna är det mycket hett och fuktigt. En annan överraskning är hur tuff tävlingen är. 
 
Deltagarna får en viss mängd ris och vetemjöl som måste räcka länge. I sådana förhållanden är det en självklarhet att spara och reglera konsumtionen. Detta är självklart även i Juusos vardag.
 
– Jag använder pengar på ett förnuftigt sätt, men min fru är ännu sparsammare. När jag gick i trean i gymnasiet hade jag mycket knappt om pengar hela året eftersom jag inte dristade mig att be mina föräldrar om pengar. Ibland kunde jag inte lyfta pengar i en bankautomat eftersom jag hade mindre pengar på kontot än den lägsta uttagsgränsen. Detta gav mig stor ångest och jag bestämde att jag inte vill hamna i samma situation på nytt, förklarar han.
 
Juuso litar inte på det finländska pensionssystemet utan tycker det är förnuftigare att placera i aktier än att betala pensionsavgifter. Han är inte på jakt efter snabbvinster utan placerar med siktet inställt 25 år framåt.
 
Juuso sköter sina bankärenden via nätbanken eller mobilappen, men låneförhandlingar vill han sköta personligen. Som yrkestalare tror han att det går att påverka lånevillkoren genom att tala.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt