BSP-kontot – spara till den första bostaden

 

Många finländare drömmer om ett eget hem redan som unga. Drömmen kan smidigt förverkligas med hjälp av POP Bankens BSP-konto. 

För vem är BSP-systemet avsett?

BSP-lånet är avsett för 15–39-åringar som köper sin första bostad. Om du öppnar BSP-kontot tillsammans med din make eller maka räcker det att en av er uppfyller ålderskravet. Du kan ändå lyfta BSP-lånet fast du redan hunnit fylla 40 år.

Spara på BSP-konto 

Mekaniken i BSP-kontot och BSP-sparandet är mycket enkel: du avtalar om att BSP-spara med din lokala POP Bank och sparar 10 % av bostadens inköpspris på ett BSP-konto under minst två år. Det är lätt att öppna ett BSP-konto och bostadsspara till ett eget hem genom att kontakta banken.

När du har öppnat BSP-kontot sätter du in minst 150 och högst 3 000 euro varje kvartal. Det ska vara minst åtta insättningsposter under spartiden men de behöver inte följa på varandra. Det är alltså möjligt att BSP-spara trots att inkomsterna inte är så stora. Redan 50 euro räcker som summa att spara per månad.

När du uppfyllt spartiden och hittar din första bostad lånar vi dig resten av köpesumman för den. 

BSP-avtalet skräddarsys att passa dig i fråga om antal insättningar, storlek och i sinom tid det belopp som behövs. Tillsammans med din bankrådgivare kan du planera en preliminär måltidtabell för när du önskar att du har sparat ihop den summa som behövs för att köpa bostad. 

Tidtabellen är riktgivande och hjälper dig nå ditt mål och att komma närmare köpet av din första bostad. Vid behov kan du komma överens om ändringar i avtalet, till exempel om din ekonomiska situation ändras. 

BSP-lån jämfört med vanligt bolån

BSP-sparandet och BSP-lånet har många fördelar jämfört med normala bolån. Redan på de pengar du sparar på BSP-kontot får du tilläggsränta. Utöver den normala insättningsräntan får du alltså den högsta möjliga skattefria räntan på dina besparingar. Storleken på tilläggsräntan avtalas i ditt BSP-avtal och den betalas när du nått sparmålet och köpt bostaden eller när egnahemshuset är klart.

Räntan på ett BSP-lån är bättre än på normala bolån och stöds av staten: om räntorna stiger får du räntestöd av staten. 
Statsborgen för lånet är också avgiftsfri i motsats till för vanliga bolån. Statsborgen för ett BSP-lån kan vara till och med 25 procent av bostadens anskaffningspris, när den vanligtvis utgör högst 20 procent av anskaffningspriset.

Läs mer om BSP-lånet.