BSP-lån

Drömmer du om ditt första egna hem? BSP-lånet är ett förmånligt och säkert sätt att skaffa sin första bostad. BSP kommer från ordet bostadssparpremie och är ett system där staten stöder anskaffningen av den första bostaden. 

För ett BSP-lån sparar du 10 % av priset för den första bostaden som du ska köpa eller som ska byggas på ett BSP-konto under minst två år – vi lånar dig resten. 

Vem kan få BSP-lån?

BSP-lånet är avsett för 15–39-åringar som köper sin första bostad. Om du öppnar BSP-kontot tillsammans med din make eller maka räcker det att en av er uppfyller ålderskravet. 

Om du redan tidigare har ägt en del av bostaden kan du trots det få BSP-lån – bara andelen du äger har varit mindre än 50 procent eller om du har fått din andel av bostaden som arv eller gåva.

Fråga mer om BSP-lånet

Öppna BSP-konto

Det lönar sig att börja BSP-spara i god tid, även om det ännu inte är aktuellt att skaffa din första bostad, för du måste spara på BSP-kontot under minst två år. Ofta sparar man på BSP-kontot under en betydligt längre tid. 

Det är enkelt att öppna ett BSP-konto i närmaste POP Bank i samband med att avtalet upprättas – börja BSP-spara direkt!

Läs mer om BSP-kontot!

BSP-lån skräddarsytt för dig

BSP-avtalet skräddarsys att passa dig i fråga om antal insättningar, storlek och i sinom tid det belopp som behövs. Lånetiden är högst 25 år. 
Du sparar regelbundet på BSP-kontot när du sätter in minst 150 och högst 3 000 euro varje kvartal. Det ska vara minst åtta insättningar under spartiden.  

Det är enkelt att öppna ett BSP-konto i närmaste POP Bank i samband med att avtalet upprättas – börja BSP-spara direkt och boka tid!

BSP-lånet ger den bästa skattefria räntan och statens räntestöd

Utöver den normala insättningsräntan betalas en tilläggsränta på 2–4 % när du köpt bostaden eller när egnahemshuset är färdigt. Statens räntestöd underlättar återbetalningen av ditt bolån under de tio första åren. Lånetiden är högst 25 år.

Bostaden du skaffat utgör säkerhet för BSP-lånet 

Du har även möjlighet att få statsborgen för BSP-lånet vilket underlättar ordnandet av säkerhet som eventuellt saknas. Statsborgen för bolån är i allmänhet avgiftsbelagd, men för BSP-lån är den avgiftsfri. Borgen för BSP-lånet och ett eventuellt tilläggslån är högst 50 000 euro.

Dessutom regleras bolånets belopp av Finansinspektionens bestämmelse om maximal belåningsgrad.

Lyfta BSP-lån och lånelöfte

Boka tid för lånelöfte i din bank när du nått ditt sparmål och det är dags att skaffa bostaden. BSP-lånets storlek beror i någon mån på din bostadsort.

För närvarande gäller följande maximibelopp för BSP-räntestödslån:

  • Helsingfors 180 000 euro
  • Esbo, Vanda och Grankulla 145 000 euro
  • Övriga kommuner 115 000 euro.

Om du vill köpa en dyrare bostad än vad BSP-räntestödslånet räcker till kan du finansiera resten av inköpspriset genom att ta tilläggslån. 

Du kommer väl ihåg att det är bäst att skaffa lånelöftet i god tid innan du köper bostad så du kan ge ett bud direkt när du hittar ett hem som du tycker om. Fråga mer i din bank, vi hjälper dig gärna!