Yrityksen jatkuvuuden turvaaminen koronavirusaikana

POP-Isa-Lato_fb

Keräämme tälle sivulle ajantasaista tietoa koronaviruksen laukaiseman poikkeuksellisen tilanteen vaikutuksista yritysten pankkipalveluihin ja hallituksen ja muiden rahoitusmarkkinoiden toimijoiden tukimuodoista. Sivua päivitetään tilanteen mukaan.

Päivitetty 17.4.2020

Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät rajoittamistoimet ovat asettaneet yritykset monella toimialalla vaikeaan tilanteeseen sosiaalisten kontaktien rajoittamisen aiheuttaman kysynnän romahtamisen vuoksi. Tilanteen akuutin vaiheen voidaan odottaa kestävän vielä viikkoja, mutta odotamme tilanteen vähitellen normalisoituvan varotoimien purkamisen jälkeen. Siihen saakka haluamme olla asiakkaidemme tukena, ja siksi kannustamme yritysasiakkaitamme ottamaan yhteyttä pankkiin varhaisessa vaiheessa ennen mahdollisten ongelmien kasautumista parhaimman mahdollisen ratkaisun löytämiseksi. Hallituksen linjaamat avustustoimet toteutetaan pankkien ja valtion instituutioiden kanssa yhteistyössä ja muun muassa Finnveran takauksia voi hakea pankista.

Pankkipalvelut toimivat pääasiassa normaalisti ja ovat saatavilla ensisijaisesti puhelimitse ja verkkotapaamisen kautta, sekä verkkopankkiviestein. Huomaathan, että lainoihin liittyviä lyhennysvapaita ja muita maksuhelpotuksia voit hakea myös suoraan verkkopankin kautta. Tällä hetkellä käsittelemme hakemuksia nopeutetulla aikataululla, mutta ajoittaiset viiveet voivat olla mahdollisia.

Suomen hallitus ja EU-tason toimijat valmistelevat jatkuvasti kiireellä erilaisia tukimuotoja ja olemme avuksenne listanneet niitä alle.

 • Monet työeläkevakuutusyhtiöt voivat myöntää koronakriisin vuoksi työeläkemaksuihin maksuaikaa. Tarkista jouston mahdollisuus ja tarkemmat tiedot oman työeläkevakuutusyhtiösi verkkosivuilta ja hae joustoa verkkopalveluiden kautta. Lisäksi työeläkemaksuihin tulee tilapäinen alennus. 
 • Voit hakea koronakriisin vuoksi verojen maksuun helpotettua maksujärjestelyä OmaVerossa 25.3. 2022 alkaen. Lisäksi viivästyskorkoa koskevan lakimuutoksen voimaan astumisen jälkeen 25.3. jälkeen lähetettyihin hakemuksiin sovelletaan tilapäisesti matalampaa viivästyskorkoa myöhästyneisiin veromaksuihin eikä niitä lähetetä ulosottoon tai julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla. Tarkemmat ehdot löydät verottajan verkkosivuilta. 
 • Finnvera on korottanut valmiuttaan vastata koronaviruksen aiheuttamaan rahoituksen kysyntään. Mikäli tarvitset lisälainaa ja Finnveran Alku- tai PK-takauksen, mainitse asiasta rahoitushakemuksen yhteydessä. Mikäli tarvitset joustoa nykyiseen lainaasi, jossa on kumpi tahansa edellä mainituista takaustuotteista, voit sopia joustosta pankkisi kanssa. 
 • TyEL-takaisinlainausta on helpotettu nostamalla Finnveran takausta 80 %:iin. Kysy lisää omasta työeläkevakuutusyhtiöstäsi. 
 • Yt- ja lomautusilmoitusaika on laskettu tilapäisesti viiteen päivään. Lomautusoikeus on laajennettu lisäksi koskemaan myös määräaikaisia työsuhteita. 
 • ELY-keskusten yrityspalvelut palvelevat tehostetusti ja erilaisia joustoja sinun on mahdollista neuvotella paikallisen ELY-keskuksesi kanssa. 
 • Business Finlandilta on mahdollista saada kehitystukea liiketoiminnan uudistamiseen ja koronaviruksen aiheuttaman markkinahäiriön korjaamiseen esiselvityksen ja kehittämisen osalta erikseen. Kehitysraha on yksi hallituksen tukikanavista. Tarkemmat ehdot löytyvät Business Finlandin verkkosivuilta. 
 • Ruokavirasto on päättänyt maatilojen maksuvalmiuslainoille myönnettävästä valtiontakauksesta. Takauksen hakuaika on 30.4.2020 saakka. Hakuohjeet ja lomakkeet löydät osoitteesta: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/uutiset/mmm-maatilojen-ahdinkoa-varaudutaan-helpottamaan-lainojen-valtiontakauksella/
 • Laajennetun työttömyystuen lisäksi kunnat tarjoavat alueellisesti yksinyrittäjille 2000 euron tukea. Seuraa oman kuntasi tiedotteita haun avautumisesta ja hakuohjeista.

Lisää tukimuotoja on valmisteilla ja niistä tiedotetaan myös tällä sivulla.

 • Neuvoa talous- ja maksuvaikeuksissa oleville yrittäjille on saatavilla muun muassa Yritys-Suomi Talousapu –neuvontapalvelussa numerossa 029 502 4880 (pvm/mpm) 
 • Neuvoja on saatavilla myös Suomen Yrittäjien alueellisesta neuvontapalvelusta, katso oman alueesi yhteystiedot täältä. (www.yrittajat.fi/korona-alueneuvonta) 

Yrittäjä, muista pitää huolta myös itsestäsi ja työntekijöistäsi. Sovi toimittajiesi ja asiakkaidesi kanssa maksujärjestelyistä tilanteen mukaan. Yhteistyöllä tästäkin selvitään.