Hoppa till innehåll

Sommarjobb hos oss

När det börjar bli dags att söka sommarjobb ser man ofta olika slags konversationstrådar där människor skriver om sina erfarenheter av sommarjobb. Erfarenhet och branschkännedom är uppskattade egenskaper när nya medarbetare rekryteras. Av sommarjobbare kan man så klart inte förvänta sig erfarenhet. Gnistan och intresset är viktigare.  

Banksektorn erbjuder varierande uppgifter som förutsätter olika slags kompetens. När sektorn digitaliseras finns det till exempel mer efterfrågan på personer med IT-kompetens. Digitaliseringen innebär också att marknadsföringen och kommunikationen har behov av mångsidiga innehållsproducenter. Utöver i digitala kanaler träffar man fortfarande kunder på kontoren. Det behövs alltid servicerådgivare som bemöter kunder hjärtligt oberoende av kanal. 

POP Banken erbjuder sommarjobb både på POP Bankcentralen, som sköter centraliserade uppgifter, och på kontor runt om i Finland. Rekryteringsperioden varierar något mellan regionerna. I huvudstadsregionen rekryteras sommarvikarier i allmänhet i januari, medan man i andra regioner kan anställa sommarvikarier ännu i april.  

– Man ska inte ta stress för att söka jobb eller för själva jobbet. Rekryteraren är en människa liksom sökandena. Den som söker sommarjobb förväntas inte veta allt om banker eller bankarbete, men så klart är det bra att ta reda på vad den eventuella arbetsplatsen håller på med. De viktigaste egenskaperna hos sökanden är karaktär och inställning. Det är svårt att lyfta fram dem om man spänner för mycket, säger Kyrönmaan Osuuspankkis vice vd Juho Hinkkanen, som själv började på banken som sommarvikarie. På Kyrönmaan Osuuspankki handlar arbetsuppgifterna ofta om kundtjänst, och intresserade uppmanas att söka sommarjobb senast i början av februari. 

pop-opiskelujakuva-ryhmä

Skräddarsy ansökan enligt arbetsuppgifterna och din personlighet  

Helena Leskelä från HR på POP Bankcentralen uppmanar sommarvikarier att inte tveka med att kontakta arbetsplatser som de på riktigt är intresserade av. Det gäller att vara omsorgsfull när man skriver CV och fyller i ansökan utan att glömma sin personlighet. Det är bra att ange uppgifterna om utbildning inklusive start- och slutdatum från den nyaste till den äldsta. Nämn gärna språk- och IT-kompetens. Fritidsaktiviteter bidrar till bilden av sökanden. Om referenser nämns i CV:n är det bra att på förhand be om deras samtycke till utlämnandet av kontaktuppgifter. 

Foto på sökanden i CV:n börjar enligt Leskelä vara mer regel än undantag. I övrigt gäller det att anpassa ansökans och CV:ns layout till den sökta arbetsplatsen.  

– Till exempel en ansökan som gäller arbete som marknadsförare eller grafiker får gärna vara visuellt uttrycksfull. Samtidigt gäller det dock att se till att själva innehållet inte hamnar i bakgrunden, påpekar Helena Leskelä.  
 
– Det är bra att avsluta jobbansökan positivt och betona att man är intresserad. Kom dessutom ihåg att korrekturläsa och kontrollera både egna och företagets uppgifter, säger Leskelä. 

Bankerna utannonserar sina arbetsplatser på sina webbsidor. Det gäller alltså att följa informationen om sommarjobb på webbsidorna och i de sociala medierna för de banker som du är intresserad av! Du hittar alla POP Banker här. Sök därefter POP Banken i din region.