Hoppa till innehåll
Hem

För studerande

När du har POP Banken som studiekompis behöver du inte stressa över ekonomin. I stället kan du koncentrera dig på livet! Hos oss får du allt du behöver för att sköta dina ekonomiska ärenden – smidigt och lätt.

Informationspaketet för studerande hjälper!

Vad innebär statsborgen? Hur sker återbetalningen? Det är naturligt att många frågor dyker upp under studietiden. Därför har vi sammanställt ett informationspaket för studerande. 

Hemförsäkring för studerande

Hemförsäkring är bra att ha, även som studerande. Genom att trygga din egendom kan du njuta av livet utan att oroa dig. Du kan få hela 20 % rabatt på POP Försäkrings hemförsäkring! 

 

Läs mer (på finska)

Nättjänster

Som kund i POP Banken får du den bästa servicen och goda råd som stöder din ekonomi. Med hjälp av våra nättjänster sköter du dina bankärenden snabbt och behändigt, till exempel hemma på soffan!

Läs mer ›

Informationspaketet för studerande

I informationspaketet hittar du svar på vanliga frågor bland studerande och tips för ekonomin under studietiden. Om du inte hittar svar på din fråga i paketet, kan du skicka ett meddelande till oss eller ställa frågan i chatten.

På Fpa:s webbplats finns heltäckande beskrivningar av kraven för olika förmåner, deras belopp och sökande. Här följer ännu direkta länkar! 

Ja, även för studerande lönar det sig absolut att spara. De mest populära sätten är BSP-konto, sparande och fondplacering. Det lönar sig att börja spara så tidigt som möjligt, eftersom sparkapitalet då hinner växa under en längre tid. Kom ihåg att summorna inte behöver vara stora. Även små sparbelopp växer under årens lopp till en stor pott! 

  

I Finland har en studerande det bra i internationell jämförelse. Här får de flesta studerandena studiestöd och bostadsbidrag och kan dessutom ta studielån. Många utökar även sina penningtillgångar genom att arbeta vid sidan av studierna. Studielån med statsborgen kan den studerande söka direkt hos banken. 

Studerande kan arbeta vid sidan av studierna hur mycket de hinner och orkar. Men kom ihåg att förvärvsinkomster påverkar för hur många månader du kan beviljas studiestöd. Som inkomst räknas också avkastning på egendom, såsom dividender, hyresinkomster och överlåtelsevinster. 

I dag är det vanligt att många studerande blir företagare och grundar ett företag redan under studietiden. POP Banken stöder blivande företagare och företagande i alla skeden genom att erbjuda nya företagare olika slags tjänster. 

Tyvärr måste var och en betala räkningar. Men det blir lite lättare om man beställer räkningarna som e-fakturor till nätbanken. Då försvinner de inte bland föreläsningsanteckningar eller kebab-omslagspapper. Samtidigt undviker du onödig pappersexercis och kan betala räkningarna direkt i nätbanken eller POP Mobil utan att knappa in en massa referensnummer. Via POP Mobil kan du också avgiftsfritt beställa meddelande om nya räkningar. 

Ja! Få studerande planerar att köpa eller spara till bostad, även om det faktiskt lönar sig. BSP-sparande är avsett för 15–39 år gamla köpare av första bostad. Som BSP-sparare får du den högsta möjliga skattefria räntan på sparkapitalet och statsborgen för lånet. Även små sparsummor växer med tiden – det viktigaste är att börja spara. 

En ung person flyttar ofta första gången hemifrån när studierna börjar. Det är vanligt att man bor på hyra, men å andra sidan amorterar man med den summa som går till hyran varje månad redan ganska snabbt också ett lite större bolån. Vi på POP Banken hjälper dig gärna utöver med att skaffa en hyresbostad också med att köpa bostad. 

För en hyresbostad krävs det nästan alltid hyresgaranti, som oftast innebär en summa som motsvarar hyran för 1–2 månader, högst tre månader. Hyresgarantikonto är en säker och fungerande lösning för hyresgarantin. Hyresgarantin som hyresgästen sätter in på ett dagligkonto pantsätts genom en pantsättningsförbindelse. Då får kontot inte användas medan hyresförhållandet pågår. Pengarna kan tas ut när hyresförhållandet upphör och hyresvärden friger panten med sin underskrift. 

Du kommer väl ihåg när du skaffar hyresbostad att de flesta hyresbolag och privata hyresvärdar kräver att hyresgästen skaffar en hemförsäkring. En hemförsäkring behövs lika mycket också i en ägarbostad. POP Försäkring har en speciell hemförsäkring för studerande. 

Det lönar sig för den som drömmer om sin första ägarbostad att bekanta sig med BSP-sparande. 

Ja! Förutom på lokala POP Banker finns det arbetsmöjligheter på Bonum Bank och POP Bankcentralen. Det är också bra att följa våra rekryteringssidor, sociala medier och din lokala POP Banks annonser. Du kan också alltid kontakta oss direkt! 

Ja, studerande gör ju framtiden! Vi på POP Banken strävar efter att stödja studerande på alla tillgängliga sätt. Vi ordnar ekonomisk utbildning på olika håll i Finland, och man kan alltid kontakta oss även i sponsringsfrågor. 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt