Hoppa till innehåll
Hem

För studerande

När du har POP Banken som studiekompis behöver du inte stressa över ekonomin. I stället kan du koncentrera dig på livet! Hos oss får du allt du behöver för att sköta dina ekonomiska ärenden – smidigt och lätt.

Opiskelija

Informationspaketet för studerande hjälper!

Vad innebär statsborgen? Hur sker återbetalningen? Det är naturligt att många frågor dyker upp under studietiden. Därför har vi sammanställt ett informationspaket för studerande. 

Opiskelijoita

Hemförsäkring för studerande

Hemförsäkring är bra att ha, även som studerande. Genom att trygga din egendom kan du njuta av livet utan att oroa dig. Du kan få hela 20 % rabatt på POP Försäkrings hemförsäkring! 

 

Läs mer (på finska)

POP Mobiili

Nättjänster

Som kund i POP Banken får du den bästa servicen och goda råd som stöder din ekonomi. Med hjälp av våra nättjänster sköter du dina bankärenden snabbt och behändigt, till exempel hemma på soffan!

Läs mer

Informationspaketet för studerande

I informationspaketet hittar du svar på vanliga frågor bland studerande och tips för ekonomin under studietiden. Om du inte hittar svar på din fråga i paketet, kan du skicka ett meddelande till oss eller ställa frågan i chatten.

Studielån kan beviljas i följande fall: 

Du får studiepenning från FPA eller vuxenutbildningsstöd från Sysselsättningsfonden. Du kan också få studielån i följande situationer: 

Du är 18–19 år gammal, bor hos dina föräldrar och kan inte få studiepenning. 

Du är under 17 år gammal, du bor inte hos föräldrarna och kan inte få studiepenning, eftersom barnbidrag betalas för dig. Du kan beviljas lånegaranti om dina föräldrars sammanlagda inkomster är under 64 400 euro per år. 

Du avlägger kandidatexamen i militärvetenskaper vid Försvarshögskolan eller grundkursen i en del för gränsbevakare vid Gräns- och sjöbevakningsskolan eller den första delen av grundkursen i två delar för gränsbevakare 

På Fpa:s webbplats kan du läsa mer om eventuella begränsningar för beviljande av studielån. Ett hinder kan till exempel vara att Fpa driver in tidigare studielån av dig. 

Innan du ansöker om studielån ska du ta emot studieplatsen och ansöka om studiestöd hos Fpa. Stödet består av studiepenning, studielån och bostadstillägg. Du kan ansöka om stöden på webben. Som studerande på andra stadiet kan du ansöka om borgen samtidigt som du ansöker om studiepenning och bostadstillägg. Om du studerar vid en högskola ska du först ansöka om studiepenning. Godkänt studiepenningsbeslut medför automatiskt statsborgen för studielån. 

Statsborgen är Fpa:s löfte om att återbetala studielånet till banken om du själv inte kan göra det. Därefter indriver Fpa lånet av dig. Tack vare statsborgen är risken liten för banken. Och följaktligen är studielån mycket förmånligt!

Du kan ansöka om POP Studielån efter att Fpa beviljat studiepenning och fattat borgensbeslut. 

Är du redan kund? Ansök om POP Studielån smidigt via nätbanken. Studielåneansökan finns på fliken Lån i nätbanken. 

Är du ännu inte kund? Skicka ett meddelande via chatten, så hjälper vi dig att komma i gång! Tills vidare betjänar vår chatt vardagar kl. 9:00–16:00. Chattfönstret är aktivt när en kundrådgivare är ledig. 

Du kan också boka tid för ett informellt POP Nätstund eller ett besök på kontoret! 

Högskolestuderande och 18 år fyllda andra studerande kan få 650 euro studielån per månad. Under 18 år gamla personer som inte är högskolestuderande kan få 300 euro studielån per månad. För personer som studerar utomlands beviljas statsgaranti på 800 euro per månad. Studielån kan beviljas för högst 48 månader, precis som studiestöd. 

 allmänhet börjar återbetalningen av studielån ett och ett halvt år efter slutförandet av studierna. Tillsammans med banken kommer ni överens om en återbetalningsplan som beaktar din livssituation. 

Statsborgen för studielån gäller i 30 år från uttaget av det första studielånet, så du har helt säkert tid att fixa återbetalningen. 

Du kan återbetala lånet snabbare. Då gäller det för dig att kontakta din bank till exempel via nätbanken och ange med en hur stor summa du vill amortera på lånet.

På Fpa:s webbplats finns heltäckande beskrivningar av kraven för olika förmåner, deras belopp och sökande. Här följer ännu direkta länkar! 

Ja, även för studerande lönar det sig absolut att spara. De mest populära sätten är BSP-konto, sparande och fondplacering. Det lönar sig att börja spara så tidigt som möjligt, eftersom sparkapitalet då hinner växa under en längre tid. Kom ihåg att summorna inte behöver vara stora. Även små sparbelopp växer under årens lopp till en stor pott! 

  

I Finland har en studerande det bra i internationell jämförelse. Här får de flesta studerandena studiestöd och bostadsbidrag och kan dessutom ta studielån. Många utökar även sina penningtillgångar genom att arbeta vid sidan av studierna. Studielån med statsborgen kan den studerande söka direkt hos banken. 

Studerande kan arbeta vid sidan av studierna hur mycket de hinner och orkar. Men kom ihåg att förvärvsinkomster påverkar för hur många månader du kan beviljas studiestöd. Som inkomst räknas också avkastning på egendom, såsom dividender, hyresinkomster och överlåtelsevinster. 

I dag är det vanligt att många studerande blir företagare och grundar ett företag redan under studietiden. POP Banken stöder blivande företagare och företagande i alla skeden genom att erbjuda nya företagare olika slags tjänster. 

Tyvärr måste var och en betala räkningar. Men det blir lite lättare om man beställer räkningarna som e-fakturor till nätbanken. Då försvinner de inte bland föreläsningsanteckningar eller kebab-omslagspapper. Samtidigt undviker du onödig pappersexercis och kan betala räkningarna direkt i nätbanken eller POP Mobil utan att knappa in en massa referensnummer. Via POP Mobil kan du också avgiftsfritt beställa meddelande om nya räkningar. 

Ja! Få studerande planerar att köpa eller spara till bostad, även om det faktiskt lönar sig. BSP-sparande är avsett för 15–39 år gamla köpare av första bostad. Som BSP-sparare får du den högsta möjliga skattefria räntan på sparkapitalet och statsborgen för lånet. Även små sparsummor växer med tiden – det viktigaste är att börja spara. 

En ung person flyttar ofta första gången hemifrån när studierna börjar. Det är vanligt att man bor på hyra, men å andra sidan amorterar man med den summa som går till hyran varje månad redan ganska snabbt också ett lite större bolån. Vi på POP Banken hjälper dig gärna utöver med att skaffa en hyresbostad också med att köpa bostad. 

För en hyresbostad krävs det nästan alltid hyresgaranti, som oftast innebär en summa som motsvarar hyran för 1–2 månader, högst tre månader. Hyresgarantikonto är en säker och fungerande lösning för hyresgarantin. Hyresgarantin som hyresgästen sätter in på ett dagligkonto pantsätts genom en pantsättningsförbindelse. Då får kontot inte användas medan hyresförhållandet pågår. Pengarna kan tas ut när hyresförhållandet upphör och hyresvärden friger panten med sin underskrift. 

Du kommer väl ihåg när du skaffar hyresbostad att de flesta hyresbolag och privata hyresvärdar kräver att hyresgästen skaffar en hemförsäkring. En hemförsäkring behövs lika mycket också i en ägarbostad. POP Försäkring har en speciell hemförsäkring för studerande. 

Det lönar sig för den som drömmer om sin första ägarbostad att bekanta sig med BSP-sparande. 

Ja! Förutom på lokala POP Banker finns det arbetsmöjligheter på Bonum Bank och POP Bankcentralen. Det är också bra att följa våra rekryteringssidor, sociala medier och din lokala POP Banks annonser. Du kan också alltid kontakta oss direkt! 

Ja, studerande gör ju framtiden! Vi på POP Banken strävar efter att stödja studerande på alla tillgängliga sätt. Vi ordnar ekonomisk utbildning på olika håll i Finland, och man kan alltid kontakta oss även i sponsringsfrågor. 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt