Hoppa till innehåll

DIAS - Digital bostadshandel

På POP Banken kan du också sköta bostadsaffärer digitalt på distans.

Förkortningen DIAS står för digitaalinen asuntokauppa (digital bostadshandel) och är en plattform som utvecklats i Finland.

Bostadsaffärer kan nu genomföras snabbare och smidigare än tidigare. De snabbaste bostadsaffärerna har avklarats på rentav tre och en halv timme, och den mest exotiska platsen för affärer har varit en lingonskog. Den mest avlägsna platsen har varit Australien. Affärsförhandlingar har även förts på flyg.

Säkra digitala bostadsaffärer

Digital bostadshandel är säker. Bägge parterna identifieras i samband med undertecknandet av kontraktet genom en stark autentiseringsmetod. Dessutom använder DIAS distribuerad databasteknik (DLT-teknik), där uppgifterna sparas decentraliserat i databaser hos de banker som är parter i affären. Detta ökar DIAS-plattformens tillförlitlighet och säkerhet.

Hur fungerar digital bostadshandel?

Innan digitala bostadsförhandlingar inleds för bostadsköparen låneförhandlingar med sin bank och inhämtar ett lånelöfte på vanligt sätt.

Efter att köparen hittat en lämplig bostad och avtalat om villkoren för bostadsköpet med säljaren, startar bostadsförmedlaren den digitala bostadshandeln.

  • Köparens och säljarens banker informeras om affären via DIAS. Bankerna utför de förberedelser som behövs.
  • Förmedlaren startar signeringsfasen. Parterna i affären får en inbjudan till elektronisk signering.
  • Köparens och säljarens banker sköter sina åtaganden relaterade till affären, såsom köpesumma, eventuell överlåtelseskatt, förmedlingsprovision och överföring av aktiebrev.

  • Förmedlaren gör de anmälningar som behövs till disponenten och skattemyndigheten.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt