Hoppa till innehåll

Dataskyddsbeskrivning för försäkringen POP Ekonomiskydd

Dataskyddsbeskrivning för försäkringen POP Ekonomiskydd

AXA och LokalTapiola Ömsesidigt Livförsäkringsbolag (LokalTapiola) verkar enligt artikel 26 i dataskyddsförordningen som gemensamma personuppgiftsansvariga i behandlingen av personuppgifter i anknytning till avtal om POP Ekonomiskydd. Parterna har avtalat om inbördes förfaringssätt för att uppfylla skyldigheterna som bestämts i förordningen och för att säkerställa utövandet av de registrerades rättigheter. AXA ansvarar för förvaltningen av försäkringarna och ersättningstjänsten på LokalTapiolas vägnar med fullmakt av LokalTapiola. Den här dataskyddsbeskrivningen innehåller information om behandlingen av personuppgifter.

Att skydda din integritet är mycket viktigt för oss. Vi värdesätter ditt förtroende och har utformat den här dataskyddsbeskrivningen för att hjälpa dig att förstå hur vi samlar in, skyddar och använder dina personuppgifter. ”Personuppgifter” avser uppgifter utifrån vilka det går att identifiera dig eller andra personer eller som gäller dig eller andra personer.


Bolaget som beviljar och undertecknar din försäkring är personuppgiftsansvarig för alla personuppgifter du gett. Försäkringsgivarna i POP Ekonomiskydd är AXA och LokalTapiola Ömsesidigt Livförsäkringsbolag. Båda bolagen behandlar dina personuppgifter enligt villkoren i den här dataskyddsbeskrivningen. Försäkringsgivaren presenteras i detalj i försäkringsvillkoren. Du kan även kontakta oss per e-post (asiakaspalvelu@partners.axa) eller per telefon (+358 (0) 10 802 835).

 

Hur samlar vi in dina personuppgifter?

Besök på våra webbsidor

Du kan besöka våra webbplatser utan att styrka din identitet eller ge andra uppgifter, till exempel din e-postadress.

I så fall kommer våra internetservrar att hämta namnet på den domän i vilken du använder internet, till exempel ”aol.com” eller ”yahoo.com”, och namnen på de webbplatser från vilka du gick till vår webbplats och namnen på de webbplatser du gick till från vår webbplats.
Vi kan välja tredjepartsföretag som tillhandahåller tjänster för vår räkning och använda informationen för att räkna antalet besök, genomsnittliga besökstider, sidvisningar och annan statistisk information om besökare på vår webbplats i allmänhet. Vi kan också använda informationen för att övervaka webbplatsens funktion och för att göra den enklare och behagligare att använda.

Vi kan föra statistik om våra kunder, vår försäljning, trafiken och tjänsterna och lämna ut statistiken till tredje parter. När vi lämnar ut den här statistiken till tredje parter innehåller den dock inga personuppgifter utifrån vilka det går att identifiera dig.

Registrerade användare


Vi kan förutsätta att du blir en registrerad användare för att få tillgång till och använda andra egenskaper, till exempel onlinetjänsten för ersättningsansökan. När du blir registrerad medlem, kan vi samla in dina personuppgifter när du använder vår webbplats.

Användning av vår tjänst för ersättningsansökan

Om du använder onlinetjänsten för ersättningsansökan, kan vi samla in personuppgifter av dig för att handlägga din ansökan.

Kakor


Kakor är små filer som din webbläsare lagrar på din dators hårddisk. Vi använder kakor för att säkerställa att du vid behov kan använda vår onlinetjänst för ersättningsansökan. Du kan ställa in din webbläsare så att den meddelar dig när du tar emot en kaka eller förhindrar att kakor skickas. Beakta dock att om du inte godkänner kakor, kan det hända att våra webbsidor fungera begränsat när du besöker dem.

Vi kan också samla in personuppgifter på andra sätt (till exempel från dina ansökningar och ersättningsansökningar, med hjälp av telefonsamtal och e-post samt från tredje parter såsom vittnen och medicinskt yrkesfolk).

Olika typer av personuppgifter som vi samlar in

Beroende på försäkringsgren och innehållet i ersättningsansökan samt på om du är försäkringstagare, försäkrad, förmånstagare, ersättningssökande eller ombud, kan personuppgifter vi samlar in innehålla följande information. Se även registerbeskrivningarna.


• Allmänna individuella uppgifter och kontaktuppgifter, till exempel namn, adress, e-post och telefon, kön, civilstånd, familjesituation, födelsedatum och födelseort samt förhållandet till försäkringstagaren, den försäkrade eller ersättningssökande.
• Vid livförsäkring dessutom uppgifter i dödsattesten, bland annat dödsdagen och dödsorsaken.
• Identifieringsuppgifter som myndigheterna gett, till exempel personbeteckning.
• Uppgifter om förmögenhet och konton, till exempel kontonummer och uppgifter om lån som skyddats med låneskydd, inkomstuppgifter (som vi behöver för att räkna månatlig ersättning).
• Hälsotillståndsuppgifter, bland annat uppgifter om nuvarande eller tidigare hälsotillstånd, skada eller sjukdom, utförda medicinska ingrepp, personliga levnadsvanor (såsom rökning och alkoholkonsumtion), receptbelagda läkemedel samt om övriga patientjournaler.
• Annan känslig information: I samband med arbetslöshetsförsäkringen kan vi få uppgifter om din anställningshistorik, orsaker till arbetslösheten och medlemskap i fackförbund.
• Telefoninspelningar: Vi spelar in telefonsamtal mellan dig och vår försäkrings- och ersättningstjänst för att kunna verifiera ärendet. Dessutom kan vi spela in samtal sporadiskt för att utveckla kundbetjäningen.
• Information om utredning av brott, inklusive bedrägeri och penningtvätt.
• Annan information som möjliggör tillhandahållande av försäkrings- och ersättningstjänster, bland annat nummer på försäkringar och ersättningsanspråk, nummer på kredit som skyddats med försäkring, uppgifter om försäkringsskyddets omfattning, begynnelsedatum och slutdatum, orsaken till ett försäkringsfall, tidigare skadefallshistoria, vad gäller vissa försäkringar din ställning som företagare, chef eller delägare eller annat ägande eller annan ledningsuppgift i organisationen.


Hur använder vi dina personuppgifter?

Vi använder dina personuppgifter:
• För att handlägga dina försäkringsansökningar.
• För att handlägga dina eventuella ersättningsansökningar.
• För att skicka dig information om dina försäkringar.
• För att erbjuda bättre kvalitet, utbildning och säkerhet.
• För att följa tillämplig lagstiftning och de skyldigheter som följer av förordningar, till exempel i samband med rapportering och redovisning.
• För att bevisa och försvara lagenliga rättigheter.
• För att förebygga, upptäcka och utreda brott, till exempel bedrägeri.

Vi lämnar inte ut inte dina personuppgifter till en tredje part för andra ändamål än de som beskrivs ovan. Vi säljer till exempel inte dina personuppgifter till tredje parter som vill marknadsföra sina produkter och tjänster till dig.

Uppgifter om barn

Vi erbjuder inte avsiktligt försäkringar eller tjänsteavtal till barn under 18 år eller samlar in personuppgifter av dem. Vi strävar efter att upphäva försäkringen eller tjänsteavtalet, återbetala premien eller betalningen och radera uppgifterna om individerna i sådana fall där en förälder eller vårdnadshavare meddelar oss att det i fallet i fråga har samlats in personuppgifter om deras barn. Vissa uppgifter om barn kan dock samlas in och användas i samband med en ersättningsansökan eller i tillhandahållandet av tjänster, till exempel om det är relevant för ersättningsansökan eller för att tillhandahålla tjänsten.


Utlämnande av dina personuppgifter


Vi kan lämna ut personuppgifter vi samlat in till andra parter enligt beskrivningen nedan. De parter till vilka vi lämnar ut personuppgifter är skyldiga att använda uppgifterna de fått endast för specifika ändamål. Uppgifter kan lämnas ut till följande tredje parter:
• Bolaget som beviljar och undertecknar din försäkring.
• Bolaget som återförsäkrar ditt försäkringsavtal.
• Tjänsteleverantörer: Vi kan lämna ut vissa uppgifter till våra externa tjänsteleverantörer (såsom juridiska rådgivare, bedrägeriutredare, oberoende medicinska rådgivare, polisen och olika statliga enheter) och till distributörer av våra produkter. I samtliga fall kräver vi att de tjänsteleverantörer, till vilka vi lämnar ut personuppgifter, följer vår dataskyddsbeskrivning och använder uppgifterna endast för de ändamål, för vilka vi har samlat in dem. Personuppgifter lämnas ut till de här tjänsteleverantörerna för att vi ska kunna betjäna dig bättre.
• Bolag i koncernen: Vi kan lämna ut dina personuppgifter till bolag i vår koncern för ändamål som anges i den här dataskyddsbeskrivningen. Utlämnandet av personuppgifter inom globala AXA Group skyddas med regler som är bindande för alla bolag som hör till koncernen AXA Group (Binding Corporate Rules).
• Andra försäkringsgivare, tillsynsmyndigheter och industriella enheter eller offentliga enheter.
Ibland kan vi lämna ut personuppgifter till andra försäkringsgivare om det är nödvändigt för de mål som anges i den här dataskyddsbeskrivningen. Det här kan inkludera överföring av uppgifter till andra länder, inklusive länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (se avsnittet ”Internationella överföringar av personuppgifter” nedan).
Rättslig grund för användningen av dina uppgifter
Vi samlar in, använder och lämnar ut dina personuppgifter av följande skäl:
• Insamling och användning av personuppgifter som är nödvändiga för att genomföra ditt försäkrings- eller tjänsteavtal, till exempel för att förvalta dina försäkringar, handlägga ersättningsansökningar och tillhandahålla andra väsentliga tjänster.
• Insamling och användning av personuppgifter som är nödvändiga för att genomföra ditt försäkringsavtal med ett annat bolag för att vi ska kunna tillhandahålla hjälpande tjänster och/eller betala ersättningar till dig när de här förmånerna handläggs och erbjuds via oss.
• Insamling och behandling av personuppgifter för vårt berättigade intresse, till exempel för att driva vår verksamhet, handlägga ersättningsansökningar, tillhandahålla tjänster, svara på förfrågningar, upprätthålla kommunikationen, behandla klagomål, iaktta våra villkor och undersöka bedrägerier.
• Insamling, användning och utlämnande av personuppgifter i syfte att kontrollera sanktioner.
• Utlämning av personuppgifter för uppgiftsmottagande tredje parts berättigade intresse, till exempel våra affärspartners, vilka granskar oss, eller tredje parter som handlägger ersättningsansökningar enligt vår försäkringspraxis.
• Insamling, användning eller utlämning av personuppgifter för att uppfylla rättsliga skyldigheter, till exempel när lagstiftaren eller verkställande myndighet kräver det.
• Vi ber dig om samtycke särskilt för direktmarknadsföring och i vissa fall för att utlämna dina personuppgifter.

Säkerhet för insamlade uppgifter


Vi använder strikta och lämpliga fysiska, elektroniska och administrativa skyddsåtgärder för att förhindra obehörig eller olämplig användning av dina personuppgifter. Personuppgifter får endast användas av anställda och tjänsteleverantörer som behöver de ifrågavarande uppgifterna för legitima affärsändamål för att kunna svara på din förfrågan eller begäran.


Vi använder krypterings- och autentiseringsverktyg för att skydda den information vi samlar in via våra webbsidor. E-postmeddelanden utanför våra webbsidor kan dock inte skyddas. Om du tänker skickar oss ett e-postmeddelande som innehåller ytterst konfidentiella uppgifter, till exempel ett kreditkortsnummer, rekommenderar vi att du kontaktar oss per telefon eller skickar uppgifterna till oss som ett rekommenderat brev.


Vi har ett lämpligt förfaringssätt för att identifiera och rapportera alla personuppgiftsincidenter inom 72 timmar och för att avhjälpa incidenten inom en rimlig tid.


Lagring av personuppgifter


Dina personuppgifter lagras så länge som det är nödvändigt för de ändamål som anges i den här dataskyddsbeskrivningen. Vissa personuppgifter lagras efter att vår kundrelation upphört, särskilt för att lösa eventuella tvister eller pågående eller framtida rättsliga processer, för att upprätthålla ett register över våra tjänster samt för att på annat sätt uppfylla våra juridiska skyldigheter och för att försvara våra juridiska rättigheter.
Vi förbinder oss att hålla dina personuppgifter säkra, konfidentiella, korrekta och funktionella under den tillåtna lagringsperioden.
Efter lagringsperioden anonymiseras eller förstörs dina kunduppgifter.


Internationella överföringar av personuppgifter

På grund av vår verksamhets internationella natur kan det hända att vi måste lämna ut dina personuppgifter till våra koncernbolag eller tredje parter i andra länder för de ändamål som anges i den här dataskyddsbeskrivningen. I sådana fall säkerställer vi att dina personuppgifter skyddas enligt den säkerhetsnivå som krävs enligt den finska dataskyddslagstiftningen.


Känslig information överförs inte utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet utan ditt samtycke och utan att vi meddelar dig om det på förhand.


Tredje parters webbsidor

Vi är inte ansvariga för innehållet och säkerheten på tredje parters webbsidor eller för hur de samlar in uppgifter, inklusive de tredje parters webbsidor vilka det finns länkar till på våra webbsidor. Du ska noggrant gå igenom dataskyddsbeskrivningarna för varje webbsida du besöker för att förstå hur tredje parter samlar in, använder och lämnar ut uppgifter.

Dina juridiska rättigheter

Enligt dataskyddslagstiftningen har du rätt att:
• Få en kopia på de personuppgifter om dig som vi lagrar och information om hur vi behandlar dem.
• Begära att inkorrekta och felaktiga uppgifter rättas och, under vissa omständigheter, be oss att radera eller begränsa användningen av dina uppgifter eller på annat sätt göra en invändning mot vår behandling av dina uppgifter för direkt marknadsföring, av skäl som beror på din särskilda situation.
• Göra en invändning mot behandlingen av dina personuppgifter.
• Begära ändring av dina personuppgifter.
• Begära radering av dina personuppgifter.
• Få de personuppgifter du gett eller överföra de här personuppgifterna till ett annat företag (överföring av uppgifter från ett system till ett annat) (i maskinläsbart format) när vi behandlar dem elektroniskt baserat på ditt samtycke eller när det är nödvändigt för att genomföra vårt avtal. Sådana uppgifter kan överföras till en annan personuppgiftsansvarig (till exempel en annan försäkringsgivare).
• Lämna in ett klagomål till Dataombudsmannen om hur vi behandlar dina uppgifter. Vänligen besök adressen www.tietosuoja.fi för att få ytterligare information om hur du kan göra det.
• När som helst återkalla ditt samtycke som gäller användningen av dina personuppgifter, inklusive ditt samtycke till direktmarknadsföring.
Beakta att det för ovanstående rättigheter finns vissa begränsningar och undantag som vi kan tillämpa beroende på omständigheterna.

Kontakt

Vänligen kontakta i första hand AXA om du har frågor om den här dataskyddsbeskrivningen eller om du vill utöva dina rättigheter i anknytning till dataskyddet:
Dataskyddsombud
Adress: AXA Partners – Credit & Lifestyle Protection, PB 67, 00501 Helsingfors
E-post: Clp.fi.dataprivacy@partners.axa
LokalTapiola:
Ytterligare information om personuppgifter och behandlingen av dem fås av LokalTapiola-gruppens dataskyddsombud. På LokalTapiolas webbplats www.lokaltapiola.fi finns dessutom information om principerna för behandlingen av personuppgifter i hela LokalTapiola-gruppen.
E-post: tietosuoja@lahitapiola.fi
Per post: LokalTapiola-gruppen, Juridiska ärenden och compliance/dataskyddsombud, Norrskensgränden 1, 02010 LÄHITAPIOLA


Ändringar i dataskyddsbeskrivningen

Vänligen läs den här dataskyddsbeskrivningen regelbundet för att få reda på eventuella ändringar. Även om vi förbehåller oss rätten att ändra eller komplettera den här dataskyddsbeskrivningen, meddela vi dig på den här webbsidan om alla väsentliga ändringar inom minst 30 dagar efter ändringen.

De gemensamma personuppgiftsansvarigas gemensamma dataskyddsbeskrivning har uppgjorts följande datum: 1.3.2024

 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt