Hoppa till innehåll

Äganderättsbostad – vad, hur och varför?

Vill du ha ett bestående hem men inte ett stort lån? Bostadsrättsboende kombinerar de goda sidorna hos ägande- och hyresboende. 

En bostadsrättsbostad är någonting mittemellan en hyres- och en ägarbostad – du äger rätten att bo i bostaden. Bostadsrätten kostar högst 15 procent av priset på bostaden, och dessutom betalar du månatligt bruksvederlag. Om du avstår från bostaden återbetalas bostadsrättsavgiften till dig justerat med byggnadskostnadsindexet. Du kan bo hur länge som helst i en bostadsrättsbostad, men du kan inte köpa själva bostaden. 

Varför välja bostadsrättsbostad? 

En bostadsrättsbostad kan vara ett bra alternativ om man inte vill ha eller får ett stort bostadslån. Andra bra sidor hos bostadsrättsboende: 

  • Eftersom det månatliga bruksvederlaget är lägre än den allmänna hyresnivån på orten, blir det mer pengar över för dagligt liv och sparande. 
  • Det finns bostadsrättsbostäder av olika storlek och på olika orter, vilket innebär att du kan hitta en bostad som motsvarar dina behov. 
  • Du kan göra rimliga ändringsarbeten i bostadsrättsbostaden och således göra den personlig. 
  • Bostadsrättsbolaget ansvarar för underhållet av bostaden. 
  • Du kan avdra räntorna på bostadslånet för bostadsrättsavgiften i beskattningen. 
  • En bostadsrättsbostad flexar med din livssituation – du kan flytta från en bostadsrättsbostad till en annan eller hyra ut den för högst två år. 
  • För bruksvederlaget för en bostadsrättsbostad kan FPA bevilja dig bostadsbidrag. 
  • Du behöver inte ta ansvar för försäljningen av bostaden, utan det sköts av bostadsrättsbolaget. 
  • Bostadsrättsavgiften återbetalas till dig justerad med byggnadskostnadsindexet om du avstår från bostaden. 

Hur ansöker man om bostadsrättsbostad? 

Man ansöker om bostadsrättsbostad med ordningsnummer som man får av stadens eller kommunen bostadsbyrå. Den nya lagen om bostadsrätt träder i kraft stegvis från och med början av 2022, varefter man ansöker om ordningsnummer hos ARA. ARAs ordningsnummer gäller i två år. 

När du fått ett ordningsnummer kan du ta del av olika bostadsrättsbolags utbud och ansöka om bostäder som intresserar dig. Samma ordningsnummer gäller för alla bostadsrättsbolag. 

Du kan söka efter olika bostadsrättsbolag och bostadsrättsbostäder till exempel med sökordet ”bostadsrättsbostad” på webben. 

Så här ansöker du om lån för bostadsrättsbostad 

Du kan ansöka om bostadslån för en bostadsrättsbostad på samma sätt som för en ägandebostad. Det är klokt att ansöka om bostadslån på förhand för att påskynda beviljandet av lånet efter att du hittat en lämplig bostad. 

När du ansöker om bostadslån kontrollerar banken din betalningsförmåga och förutsätter säkerheter. Bostadslånets belopp bedöms bland annat utifrån ditt hushålls månatliga inkomster och utgifter, och till exempel bruksvederlagen för bostadsrättsbostaden inkluderas i dina utgifter. Avtal om bostadsrätt räcker i allmänhet inte som säkerhet för lånet, utan ofta behöver du också egna besparingar eller andra säkerheter. 

 Med vår bostadslåneräknare kan du räkna ut en lämplig lånetid, estimera lämpliga månadsamorteringar i förhållande till dina inkomster och förbereda dig på en stigande räntenivå. Du ansöker om lån för en bostadsrättsbostad genom att fylla i ansökan om bostadslån på vår webbplats. 

Testa bostadslåneräknaren
Ansök om bostadslån för bostadsrättsbostad

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt