Hoppa till innehåll

Lizzie Armanto berättar om sitt förhållande till pengar och skateboardåkning: ”Jag kompromissar inte med min vision”

Skateboardåkning har fått världsomfattande uppmärksamhet som gren i juli-augusti, när den gör premiär i tävlingen ”Olympic Games Tokyo 2020". Också från Finland åker tre skateboardåkare för att tävla i de olympiska spelen, och en av dem är Lizzie Armanto. Idrottaren, som har amerikanskt och finskt dubbelmedborgarskap, berättar om sitt förhållande till skateboardåkning och pengar.

I år för de olympiska spelen med sig nya grenar såsom klättring, surfning och skateboardåkning. Vad gäller skateboardåkningen hoppas man mycket på medaljplatser, för i Finlands lag tävlar Lizzie Armanto, idrottsambassadören för Visa som kallats världens bästa kvinnliga skateboardåkare.

Lizzie Armanto skeittaa
Lizzie Armanto, Team Visa. Foto: ©2019: IOC – Carl De Souza – AFP/Getty Images – All rights reserved

I år för de olympiska spelen med sig nya grenar såsom klättring, surfning och skateboardåkning. Vad gäller skateboardåkningen hoppas man mycket på medaljplatser, för i Finlands lag tävlar Lizzie Armanto, idrottsambassadören för Visa som kallats världens bästa kvinnliga skateboardåkare.

Skateboardåkningen har hört till Lizzie Armantos liv sedan hon var 14 år. Ursprungligen började hon med det när hennes lillebror blev intresserad av grenen.

– Jag var sportslig som ung, men jag utövade inte någon särskild gren. Min lillebror ville pröva på skateboardåkning, och på den tiden gjorde vi nästan allt tillsammans med min bror. Den lokala skateboardparken blev också vårt stamställe efter skolan.

Nu 14 år senare har Armanto vunnit i internationella skateboardtävlingar flera gånger och får tävla i de olympiska spelen. Armantos far är finländare, och därför har hon möjlighet att få representera Finland i de olympiska spelen.

– Alla förväntade att jag skulle representera Förenta staterna i de olympiska spelen i Tokyo. I de olympiska spelen får varje land sända endast tre idrottare per gren till spelen, så jag tycker det är viktigt att säkerställa att så många som möjligt av världens bästa skateboardåkare får möjligheten att delta i spelen. Om jag skulle delta i Förenta staternas lag hade det tagit en plats av någon av de skateboardåkare som rankats som de 10 bästa i världen.

– Ett annat skäl för att representera Finland i spelen var möjligheten att rikta mer uppmärksamhet mot det här storartade landet som min far och hans del av min familj kommer från. Förhoppningsvis lär sig också allt fler människor mer om Finland, dess kultur och finländarna. Jag tycker verkligen det känns coolt och speciellt att representera Finland i de olympiska spelen.

Trots sin livsstil som jäktad idrottare har Armanto hunnit tillbringa tid också i Finland.

– Med min tidtabell är det aldrig lätt att göra en liten resa till Finland. Jag försöker alltid klämma in en passlig stund någonstans för en resa till Finland så jag får träffa min familj.

Rätta partner viktiga för att garantera säkerheten

Skateboardåkning är en gren där det händer och sker, och skador kan inte undgås. Vi frågade Armanto vad säkerhet innebär för henne.

– Vid skateboardåkning och träning är det viktigt för mig att hållas frisk, och jag har alltid också styrketränat, vilket hjälper till att förebygga skador.

– Jag tror ändå att en känsla av säkerhet på alla delområden i livet är viktig för var och en av oss. Antingen säkerheten då gäller ekonomiska eller personliga frågor är det viktiga att ha de rätta partnerna och följa sina planer.

Armanto säger också att Visa-kortet är hennes trygga förtrogna partner, särskilt när hon shoppar i fysiska affärer. Hon framhåller ändå att hon inte lägger stor vikt vid pengar i sitt liv.

– Det viktigaste är att jag kan betala mina räkningar. Allt annat är extra.

Lizzie Armanto skeittaa
Foto: ©2019: Donald Miralle – Sports Illustrated/Getty Images – All rights reserved

Styrkan en egen vision om skateboardåkning

I tävlingar i skateboardåkning grundar poängsättningen sig på trick och stil. Armanto säger också att det är just att kontinuerligt lära sig nya trick och testa dem i skateboardåkning som gör grenen inspirerande. Skejtstjärnan berättar också att hon njuter av att bara åka omkring utan mål. Hon upplever att hennes vision är hennes största styrka i skateboardåkningen.

– Jag har min egen vision om vad skateboardåkning betyder för mig, och jag kompromissar inte med det. Jag låter inte andra diktera vad skateboardåkning betyder för mig, och det tycker jag är väldigt viktigt. Jag skulle säga att det är min största styrka i skateboardåkningen.

Armanto påpekar också att man ju inte heller kan säga till musiker eller konstnärer hur de borde måla eller producera musik. Utöver den starka visionen lär en av orsakerna till Armantos framgångar vara hennes passion för skejtning.

– Jag väntar ivrigt på tävlingarna i Tokyo och att jag kan dela med mig av min kärlek och min passion för skateboardåkning för den enorma publiken, som inte nödvändigtvis tidigare har bekantat sig med grenen.

Vi önskar Lizzie Armanto lycka och framgång i tävlingarna!

Vad och var du än betalar, när du betalar med Visa betalar du tryggt. Det finns olika alternativ av POP Visa för varje livssituation.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt