Hoppa till innehåll

Säker användning av nätbanken

Den personliga användarkoden, det fasta lösenordet samt det 6-siffriga säkerhetstalet säkrar användningen av nätbanken. Du kan också själv förbättra säkerheten när du handlar på webben genom att se till att webbläsaren är uppdaterad samt att brandmurens skydd och datorns antivirusprogram är aktuella.

Vi påminner om att inte ens informationssäkerhet på god nivå garanterar full säkerhet om du lämnar ut dina personuppgifter via oskyddad e-post eller öppnar bifogade filer utan att känna till innehållet eller avsändaren. Genom att vara omsorgsfull och alert säkerställer du att det är tryggt för dig att handla på nätet.

Brandmuren skyddar din dator och hindrar utomstående från att t. ex. installera skadeprogram eller spionprogram på datorn via webben. Du skyddar dig mot skadeprogram genom ett antivirusprogram. Programmet kontrollerar filerna i datorn och söker virus och andra skadeprogram. Ha alltid ett uppdaterat antivirusprogram.

Nätbankens säkerhet grundar sig bl. a. på följande:

 • Kunderna identifieras i tjänsten med den fasta användarkoden, det fasta lösenordet och det 6-siffriga säkerhetstalet på nyckelkodskortet.
 • Varje betalningsuppdrag och varje nätfaktura från kunden samt ändringar i dem bekräftas genom att kunden anger det 6-siffriga säkerhetstal på nyckelkodskortet som begärs. Talet byts slumpmässigt. Genom att ange säkerhetstalet bekräftar kunden uppdraget. Samtidigt hindras utomstående t.ex. från att fortsätta i en oavslutad session.
 • All datakommunikation som tjänsten använder krypteras med säker SSL-krypteringsteknik vilket skyddar meddelandena mellan parterna från att bli lästa eller ändrade av utomstående.
 • Tjänsten stängs automatiskt efter 15 minuter om den inte används. Förbindelsen avbryts för att kontakter som lämnats öppna inte ska kunna utnyttjas.

Råd för säkert bruk av nätbanken

 • Lämna aldrig ut dina nätbankskoder eller andra personliga uppgifter på en webbplats som du gått till via en länk i e-posten.
 • Öppna aldrig suspekta bilagor i e-posten och ladda inte ner program från internet om du inte är säker på att de är trygga.Om du inte förstår vad ett program frågar efter är det är oftast bäst att svara nej.
 • Förvara nätbankskoden och nyckelkodskortet omsorgsfullt och åtskilda från varandra. Lämna aldrig ut dem till en annan person.
 • Skydda din dator mot skadeprogram, som hackare använder, genom att ha uppdaterade antivirus- och brandmursprogram.
 • Kom ihåg att varken POP Banken eller någon av bankens serviceproducenter frågar efter nätbankskoder eller lösenord till dem per e-post eller telefon!

Om du misstänker att du råkat ut för bedrägeri, gör så här:

 1. Om du har blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta din bank så fort som möjligt och berätta vad som hänt.
 2. Vid behov kan du även stänga din nätbank genom att ringa till spärrtjänsten för nätbankskoder och kort till numret 020 333 (från utlandet +358 20 333). Spärrtjänsten är öppen alla dagar dygnet runt.
 3. Om du har överlåtit till exempel kontaktuppgifter på en tvivelaktig sida och någon som säger sig vara från POP Bankens kundservice ringer dig, ge inga uppgifter till bedragarna.
 4. Skicka meddelandet eller en bild av sms:et i en e-postbilaga till turvallisuus(a)poppankki.fi
Ytterligare information om temat finns på vår webbsida om bedrägeriförsök.

Information om säkerhet

Råd för underhållet av din dators säkerhet får du bland annat här: Informationssäkerhetsguide

Mer information om nätbankernas säkerhet hittar du på adressen http://www.pankkiturvallisuus.fi/ (Finansbranchens Centralförbunds temasidor på finska).

Vi ber dig se till att informationssäkerheten är tryggad i utrustningen, datakommunikationen, programmen samt systemen där du använder POP Bankens nättjänster. Vi ber dig även se till att utrustningens webbläsare, informationssäkerhet och säkerhetsfunktioner är uppdaterade så att du kan handla säkert och smidigt på webben.

Mer information finns på Traficoms webbplats.

Ytterligare information om temat finns på vår webbsida om bedrägeriförsök.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt