Hoppa till innehåll
Eventuella serviceavbrott kan förekomma och IE-webbläsarstödet upphör 11.5

DIAS-handeln startar i POP banken

MEDDELANDET 1.6.2020

DIAS är en plattform för handel med bostadsaktier som utvecklats i Finland.  Där finns redan över 3000 förmedlare. DIAS-affärer kan göras i POP Bankerna från och med juni 2020.

DIAS möjliggör för närvarande digital handel med traditionella aktiebrev på papper. När köparen och säljaren har godkänt köpebrevet och det är klart kan förmedlaren inleda DIAS-affären genom att sända de uppgifter och bilagor som behövs för köpet via förmedlingssystemet för att behandlas av bankerna.

I en DIAS-affär överförs aktiebrevet direkt från valv till valv och allt det övriga sköts digitalt av bankerna och förmedlarna. Även köpebrevet undertecknas digitalt. Av konsumenten krävs endast giltiga nätbankskoder för en digital bostadsaffär.

– I samband med byte av bostad finns det också mycket annat än att underteckna papper som ska passas in i tidtabellen.  Digitaliseringen av det skede som gäller att utarbeta köpebrev i bostadshandeln sparar tid för alla parter och gör den samtidigt snabbare. Att gå med i DIAS passar i POP Bankens arbetssätt att erbjuda kunderna smidigt uträttande av ärenden oberoende av kanal.  Det har kommit några förfrågningar om DIAS under våren, så vi tror att tjänsten snabbt hittar sina användare, konstaterar POP Bankens direktör för affärsverksamheten Jaakko Pulli.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt