Hoppa till innehåll

Driva hotell är en livsstil

Mari och Pasi Seppänens sjuåriga dröm förverkligades när HiljaHelena, ett hotell med frukostpension, öppnade i centrum av Kurikka för två år sedan. Trots att många tvivlade har hotellbusinessen lönat sig. Mari ansvarar i regel ensam för hotellets dagliga ruljangs, men när det är bråttom deltar hela familjen.
”Vilket gulligt hotell!” är första tanken när man svänger in på gården till hotell HiljaHelena. Byggnaden är vacker, utrymmena välvårdade och detaljerna genomarbetade. HiljaHelena är ett elegant, litet livsstilshotell, men ändå hemlikt i all sin stilfullhet.
 
– Byggnadsritaren kunde förverkliga min vision perfekt för ett par år sedan när vi påbörjade projektet och samarbetet var smidigt. Det visuella är viktigt för mig, men ändamålsenlighet är ännu viktigare, både med tanke på gästerna och på den som driver verksamheten, berättar hotellets ägare Mari Seppänen.

Stickat fick ge vika

Från början var tanken att etablera en liten affär vid sidan av ett företag som tillverkade stickade plagg, men drömmen ändrades med åren och med andra förändringar i livet, och så blev hotellet huvudsysslan. Vardagen underlättas av att Mari med sin familj bor strax intill hotellet, i familjens gamla gård som tillhört Maris mormor. Av mormor har hotellet också fått namnet Hilja, och namnet Helena kommer från grannen Margit Helena, som var god vän till såväl Mari som mormor. 

Det är mycket arbete med hotellet med åtta rum, i synnerhet i rusningstid, och trots att Mari också under största delen av tiden sköter hotellet själv kan även maken Pasi och de vuxna barnen hjälpa till under den jäktigaste tiden.

– Det är klart att man också blir trött av långa dagar och av att ha telefonen med 24/7, men det här är ändå det som jag definitivt vill göra, säger Mari med ett leende.

Lokalkännedom viktig

Det har funnits de som tvivlat på hotellets lönsamhet ända från början, men pratet har småningom tystnat när hotellet livskraftigt har fortsatt sin verksamhet. Mari berättar också att det som var mest utmanande var starten och finansieringen av hotellet, när man knappt tittade åt verksamhetsplanen i den tidigare banken.

– De sade till mig att idén inte kan vara lönsam eftersom det inte ordnas tillräckligt många evenemang i Kurikka. Jag försökte säga att det nog finns tillräckligt många som reser i arbetet, men till ingen nytta. Det var alltså ett lätt beslut att byta bank. Vi fick finansiering av POP Banken och kunde inleda projektet. Jag är tacksam över att man trodde på vad vi gör och vi fortsätter gärna länge som kunder i vår nuvarande bank. 

– Jag anser att samarbetet på båda hållen är mycket lättare när ett lokalt företag har en lokal bank som partner. Lokalkännedom är verkligen viktig, fortsätter Mari. 

Sommarens enda ledighet

Som frukost serveras gröt, pålägg, bröd, kaffe och te, saft, ägg och allt möjligt annat. När gröten är uppäten kommer Mari och frågar om det smakar med en bit kropsu, dvs. pannkaka från Kurikka, som efterrätt. Jag måste ta emot erbjudandet så klart. Man kan väl aldrig tacka nej till pannkaka! 

Man får njuta av frukosten i lugn och ro, se på tv och småprata med Mari emellanåt. Hela natten har jag sovit sött i en bekväm säng. Mari berättar också att sängarna har fått många tack av hotellgäster för att de är bekväma. Den goda kritiken från gäster på Trip Advisor och Booking.com bekräftar att man kommer till hotellet för att trivas.

Veckans väderleksrapport kommer på tv, och den verkar utlova regn till midsommar. Vad annat kan man vänta sig.
 
– Nog kunde ju solen få lysa när det är de enda lediga dagarna på sommaren, säger Mari och skrattar till. 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt