Hoppa till innehåll

Nyckeln till framgång är ett fantastiskt team – Piilosets lärdomar

Lundobaserade Piilosets framgång bygger på fantastiska medarbetare. Finländsk kvalitet har övertygat exportmarknaden, berättar vd Riikka Järvinen.

POP_0321_opitjakoon_piiloset_2000X800
Piilosets ledningsgrupp består av försäljningsdirektör Markus Tenovuo, utvecklings- och försäljningsdirektör för optik Tomi Korhonen, kvalitetsdirektör Heidi Hirviniemi och vd Riikka Järvinen.

Tips 1: Anställ ”bra typer”

Piiloset behöver kompetenta medarbetare för vilka det inte ordnas utbildning i Finland, nämligen kompetens relaterad till tappning av kontaktlinsvätska och produkter för torra ögon på flaska i rena lokaler och optiska slipare av glasögonlinser. Man blir proffs enbart genom att arbeta.

”Därför kan man söka jobb hos oss med varierande bakgrund Till exempel en av våra medarbetare är utbildad storkökskock. Eftersom vi introducerar medarbetarna i uppgifterna, kan de lära sig dem oberoende av bakgrund. Det viktigaste är att man är en bra typ som hittar sin plats i teamet”, berättar vd Riikka Järvinen.

En del av arbetsuppgifterna kräver dock lämplig utbildning. Till exempel produktutvecklarna är laboranter, ingenjörer eller kemister och de som designar glasögonlinser optometrister.

Tips 2: Satsa på innovationer

För fem år sedan lanserade Piiloset en vårdproduktserie för torra ögon som blev en succé. Under de senaste åren har företaget rekryterat drygt tio nya medarbetare.

”Tack vare våra underbara medarbetare kan vi satsa på nya fantastiska innovationer. Vi har ett starkt produktutvecklingsteam, som samarbetar med universitet och forskningsinstitut. Alla produkter som vi säljer har vi själva utvecklat. Till exempel har våra glasögonlinser en egen design.”

Tips 3: Kavla upp ärmarna

Piiloset har en platt organisationshierarki: alla gör allt.

”När det saknas händer i produktionen rycker kontorspersonalen – dvs. marknadsföringen, inköpen och planeringen – in. Själv är jag kemist, och utför arbetsuppgifter i produktionen ibland.”

Tips 4: Bevara produktionen i Finland

Piiloset har haft verksamhet i Lundo i över 40 år. Vissa medarbetare har varit anställda i tiotals år. Inhemskhet, skapande av arbetstillfällen och betalning av skatter till Finland är viktiga värderingar för företaget.

”Så klart har våra konkurrenter i Asien och Centraleuropa en helt annan konkurrenskraft redan för att de logistiskt befinner sig närmare kunderna. Till exempel fraktpriserna från Finland till Brasilien är ganska dyra.”

Å andra sidan är finländskhet en konkurrensfördel på vissa marknader.

”I Brasilien är produktförpackningarna försedda med Finlands flagga, och i Mellanöstern är finländskhet en kvalitetsgaranti.”

Tips 5: Fira tillsammans

Gemensamma fester är viktiga på Piiloset. Orsaker till fester är till exempel födelsedagar och jämna anställningsdagar. Även avklarade utmaningar firas.

”Förra hösten hade vi utmaningar i produktionen. När vi fixat dem ordnade vi en pizzafredag.”


Piiloset

  • Det inhemska företaget för välmående ögon utvecklar och tillverkar produkter för torra ögon och kontaktlinsvätskor. Dessutom är Piiloset den enda tillverkaren av kontaktlinser i Finland.
  • Liisa och Olavi Niemisen grundade familjeföretaget 1978. Dottern Riikka Järvinen utnämndes till vd för Piiloset 2016.
  • Verksamhetslokalerna är belägna i Lundo. Företaget har ca 50 anställda.
  • Ca 70 procent av omsättningen kommer från export. Företaget har kunder i över 30 länder.

Text: Elina Vironen Foto: Piiloset
POP Koivunlehti 3/2021

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt