Hyppää sisältöön

Mahtava tiimi on avain onnistumiseen – Piilosetin opit jakoon

Lietolaisen Piilosetin menestyksen taustalla ovat loistavat työntekijät. Suomalainen laatu on vakuuttanut vientimarkkinat, toimitusjohtaja Riikka Järvinen kertoo.

POP_0321_opitjakoon_piiloset_2000X800Piilosetin johtoryhmään kuuluvat myyntijohtaja Markus Tenovuo, optiikan kehitys- ja myyntijohtaja Tomi Korhonen, laatujohtaja Heidi Hirviniemi ja toimitusjohtaja Riikka Järvinen.

Vinkki 1: Palkkaa ”hyviä tyyppejä”

Piiloset tarvitsee osaajia, joita ei Suomessa valmistu koulusta, nimittäin puhdastilaosaajia piilolinssinesteiden ja kuivasilmätuotteiden pullotukseen sekä optiikkahiojia silmälasilinssien valmistukseen. Ammattilaiseksi oppii vain työtä tekemällä.

”Tämän vuoksi meille voi hakeutua töihin monilla eri taustoilla. Yhdellä työntekijällämme on esimerkiksi suurtalouskokin koulutus. Työhön saa kattavan perehdytyksen, joten hommat voi oppia taustasta huolimatta. Tärkeintä on, että on hyvä tyyppi ja sopii porukkaan”, toimitusjohtaja Riikka Järvinen kertoo.

Osaan työtehtävistä tarvitaan kuitenkin sopivaa koulutusta. Esimerkiksi tuotekehittäjät ovat laborantteja, insinöörejä tai kemistejä ja silmälasilinssien suunnittelijat optometristejä.

Vinkki 2: Innovoikaa rohkeasti

Viisi vuotta sitten Piiloset lanseerasi kuivien silmien hoitotuotesarjan, joka on ollut menestys. Parin viime vuoden aikana yritys on palkannut reilut kymmenen uutta työntekijää.

”Upeiden työntekijöidemme ansiosta voimme innovoida uusia mahtavia tuotteita. Meillä on talon sisällä rautainen tuotekehitysporukka, joka tekee yhteistyötä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Kaikki myymämme tuotteet ovat omien kättemme tuotoksia. Esimerkiksi silmälasilinsseissä on meidän oma designimme.”

Vinkki 3: Laita kädet saveen itsekin

Piilosetilla on matala organisaatio­hierarkia: kaikki tekevät kaikkea.

”Kun tuotannosta puuttuu käsiä, toimistoväki – eli markkinoinnissa, hankinnassa ja suunnittelupuolella työskentelevät – menee auttamaan. Olen taustaltani kemisti ja ollut itsekin tuotannon hommissa silloin tällöin.”

Vinkki 4: Pidä tuotanto Suomessa

Piiloset on toiminut Liedossa yli 40 vuotta. Osa työntekijöistä on ollut yrityksessä töissä vuosikymmeniä. Kotimaisuus sekä työpaikkojen luominen ja verojen maksaminen Suomeen ovat yritykselle tärkeitä arvoja.

”Toki Aasiassa ja Keski-Euroopassa sijaitsevilla kilpailijoillamme on aivan eri kilpailukyky jo siksi, että he ovat logistisesti lähempänä asiakkaita. Esimerkiksi rahti Suomesta Brasiliaan on melko arvokas.”

Toisaalta suomalaisuus on joillain markkinoilla kilpailuetu.

”Brasiliassa tuotepakkauksissa on Suomen lippu, ja Lähi-­idässä suomalaisuus on tae laadusta ja siitä, että kaikki toimii.”

Vinkki 5: Juhlikaa yhdessä

Yhteiset juhlanhetket ovat tärkeitä Piilosetilla. Aiheita juhlaan ovat esimerkiksi syntymäpäivät ja pyöreät vuosipäivät töissä. Myös haasteiden voittamista juhlistetaan.

”Viime syksynä meillä oli tuotannollisia haasteita. Kun niistä päästiin, pidimme pitsaperjantain.”

Piiloset

  • Kotimainen silmien hyvin­voinnin asiantuntija kehittää ja valmistaa kuivasilmätuotteita ja piilolinssinesteitä. Lisäksi Piiloset on Suomen ainoa silmälasi­­linssien valmistaja.
  • Liisa ja Olavi Niemisen vuonna 1978 perustama perheyritys. Tytär Riikka Järvinen aloitti Piilosetin toimitusjohtajana vuonna 2016.
  • Toimitilat sijaitsevat Liedossa. Työntekijöitä on noin 50.
  • Liikevaihdosta noin 70 prosent­tia tulee viennistä. Asiakkaita on yli 30 maassa.

Teksti: Elina Vironen Kuva: Piiloset
Artikkeli on julkaistu alunperin POP Koivunlehden numerossa 3/2021.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä