Hoppa till innehåll

Så här lyckas du som företagare – erfarna företagare delar sina fem bästa tips

Hur nå framgång som företagare? Puutarha Rauno Nieminens företagare Tuula och Rauno Nieminen vet. De har varit företagare i 40 år. Läs mer om företagarveteranernas fem bästa tips för framgångsrik företagsverksamhet.

Tips 1: Engagera dig i arbetet

Tuula Nieminen och Rauno Nieminen har trädgårdsmästarutbildning. Företaget grundades av kärlek till växter.

”Trädgården är en livsstil för oss. Vi bor vid den, och våra växthus syns från hemmet. Vi fortsätter att arbeta, trots att vi är så gamla att vi kunde gå i pension”, säger Tuula Nieminen.

Framgång som företagare förutsätter att man är genuint intresserad av sin bransch. Som företagare måste man ofta göra långa arbetsdagar, men en passionerad inställning till arbetet hjälper en att orka.

POP_OpitjakoonPuutarha Rauno Nieminen är ett företag som grundats av Tuula och Rauno Nieminen. Även dottern Marjo arbetar i trädgårdsföretaget.

Tips 2: Inhämta mycket information

Familjen Nieminens företagarkompetens baserar sig på erfarenhet. De har testat olika idéer under årens lopp, och kompetensen har ökat.

”Vi började helt enkelt odla blommor på 1980-talet, och trädgården blev större så småningom. I dag börjar många direkt i stor skala. Då måste man veta en hel del om företagande.”

En företagare behöver information om sin bransch och om företagande i största allmänhet. En företagare ska till exempel kunna ansöka om finansiering, förstå skattefrågor och klara sig genom byråkratin.

”Jag rekommenderar företagarutbildning för den som planerar att grunda ett företag.”

”Företagande är fint men passar inte alla.”

Tips 3: Ha en positiv inställning

Den långa företagarbanan har lärt familjen Nieminen att njuta av framgångar och tänka positivt. En positiv inställning hjälper en med att stå ut med osäkerheten och svårigheterna som arbetet ibland medför.

”Alltid när man lyckas med något blir man på gott humör. Även kunderna sprider glädje.”

Trädgården har klarat sig så bra att familjen Nieminen har sex till sju anställda året runt. En stor framgång på sistone är att företaget valdes till nationell kvalitetsproducent av blommor.

”Det var ett fint erkännande för åratal av arbete.”

Tips 4: Lita på framtiden

”Företagande är fint men passar inte alla”, säger Tuula Nieminen.

Företagande kräver lång stubin och bra nerver. Det gäller att hålla huvudet kallt, om temperaturlarm utlöses en kall natt eller om försäljningen avtar tillfälligt på grund av en pandemi.

Med åren har de lärt sig att problemen inte är bestående, utan att efterfrågan någon dag vaknar till liv. Om man kan hanka sig fram ska man inte ge upp.

”Det gäller att lita på framtiden och försöka hitta på lösningar. Att trampa på stället hjälper inte.”

Tips 5: Hitta bra partner

En växande företagsverksamhet kräver ofta investeringar: det behövs nya odlingssorter, växthus och maskiner. Investeringar kräver i sin tur i allmänhet lån, så bra relationer med banken är viktiga för företagare.

”Vi har sedan länge varit kunder hos POP Banken i Honkajoki och fått råd, information och lån därifrån. Det har hjälpt företagandet en hel del.”

Puutarha Rauno Nieminen

  • Grundades 1980. Är belägen i Honkajoki, Kankaanpää.
  • Företagarpar Tuula och Rauno Nieminen. Även dottern Marjo arbetar i trädgårdsföretaget.
  • Sex till sju anställda året runt och på sommaren 40 till 50.
  • Producerar sommar- och julblommor samt till exempel jordgubbar och sparris. Växthusens areal är 6 000 kvadratmeter och odlingsmarkens 40 hektar.
  • År 2020 valde Inhemska Trädgårdsprodukter trädgården till nationell kvalitetsproducent av blommor.

Text: Anna Kauhala Foto: Puutarha Rauno Nieminen

POP Koivunlehti 1/2021

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt