Hoppa till innehåll

Tero och Katja fick sitt drömbröllop; ”Det kunde finnas mer information om äktenskapsrelaterade dokument”

”Älskling”, Tero Pääkkönen kallar på sin hustru Katja för att svara på frågorna som ställts till dem. Efter några år av samboende bestämde sig Tero och Katja för att gifta sig – i tv. Före bröllopet ville de också fixa de äktenskapsrelaterade pappersärendena. 

”Det var snabba tag”, svarar Katja och Tero Pääkkönen på tal om hur de blev ihop. ”Vi träffades på Facebooks spalt för singlar. Det var en naturlig träffplats för oss, eftersom vi båda trivs hemma och jag bodde i Seinäjoki och Tero i Vasa”, berättar Katja. 

Katja var också den som friade till Tero efter att de sällskapat under ett halvt år: ”Jag är redan så pass gammal att när jag råkade träffa den rätta, så tänkte jag att det inte krävs desto mer funderingar”. 

”Vi var bägge frånskilda, men äktenskapet är fortfarande ett viktigt tecken på engagemang för oss båda. En morgon när jag var på väg till jobbet fick jag syn på en lapp som Katja lämnat på bordet och på vilken det stod om jag ville gifta mig med henne på ett visst datum. Jag svarade att låt oss göra det älskling”, berättar Tero. 


Drömbröllppar Katja ja Tero

Ett överraskande samtal från ett produktionsbolag 

I början av relationen bodde paret i Vasa, men nu har de ett gemensamt hem i Lehmäjoki i Storkyro. Det som förenar paret är hemmaliv och husdjur (de har tre hundar och fyra katter) och dessutom älskar de rockmusik. I början hade Katja anmält sig till Radio Rocks tävling där priset var förlovning, bröllop och bröllopsresa till olika rockfestivaler, men den annullerades på grund av coronaviruspandemin. Sedan föddes idén om att delta i programmet Unelmahäät. 

”När ansvariga för programmet senare ringde frågade jag Tero om han ville delta, och det ville han. När dessutom mina vuxna barn konstaterade att ’En strålande idé’ efter att jag berättat om programmet bestämde vi oss för att delta”, säger Katja med glimten i ögat. 

Paret har nyligen på förhand sett det första avsnittet som visas i tjänsten Discovery + 31.5.2021. ”Nog känner vi igen oss själva i programmet. Inspelningen av serien var en positiv erfarenhet. Kamerateamet besökte oss för att filma vår vardag och bröllopsförberedelserna samt själva bröllopet som vi ordnade i Ylläs. Tack vare programmet kan vi minnas vårt bröllop också senare. På grund av coronaviruspandemin var vårt bröllop ett litet och intimt evenemang. Bara Katjas barn och några vänner var på plats. Till de andra kan jag säga att ni kan se festen på tv”, säger Tero leende. 

”Jag tycker lika, programmet var en trevlig erfarenhet, trots att de sista dagarna före bröllopet var ganska hektiska på grund av förberedelserna. Efter bröllopet stannade vi ännu en vecka i Ylläs för att tillbringa tid med barnen. Ett av mina barn hade nämligen inte träffat Tero före resan till Ylläs. Vi konstaterade att vi även framöver vill ordna motsvarande resor tillsammans”, berättar Katja. 

När paret får frågan om resan till Ylläs också var deras bröllopsresa, svarar Tero ja. Men Katja skrattar: ”Berätta inte det här för Tero, men även om resan till Ylläs var ljuvlig, så tror jag att vi ännu kommer att göra en mer avkopplande och romantisk resa”. 

Sakerna i skick även på papper 

Förutom äktenskapet diskuterade Katja och Tero sin parrelation även ur ett praktiskt perspektiv. ”Som yngre tänkte man inte så mycket på sådana här frågor, men nu på äldre dar har man börjat förbereda sig på framtiden”, säger Tero. 

Katja önskar att det vore bra med mer information om äktenskapsrelaterade avtal: ”Jag kände inte till riktigt annat än äktenskapsförord. Tero visste mer om dessa frågor, och en kväll satte vi oss ner för att diskutera vad vi borde göra om något skulle hända den andra. Eftersom Tero kör en hel del om nätterna är jag alltid lite oroad. Besöket på POP Banken gjorde saker och ting mycket klarare”. 

”Både Tero och Katja har varit gifta tidigare, men ingen officiell avvittring gjordes efter någonderas skilsmässa, och ingen ställde några krav på den andra parten. I detta sammanhang konstaterade vi att det är bra att skriftligen konstatera att egendomen relaterad till den tidigare äktenskapen har delats genom ömsesidiga avtal och att ingenderas ex-make ställer några krav. På detta sätt undviker man eventuella konflikter”, konstaterar POP Banken Suupohjas kundansvariga Marjo Vartiamäki, som tog hand om parets ärenden. 

 

Unelmahää pari POP Pankin konttorilla

Har den rätta hittats? Det är värt att diskutera följande avtal och dokument: 

  • Intressebevakningsfullmakt ger en på förhand utsedd person rätt att sköta fullmaktsgivarens ärenden, om denne av någon orsak inte kan göra det. Intressebevakningsfullmakten fastställs av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Intressebevakningsfullmakt förutsätter inte äktenskap, men maken kan vara ett naturligt alternativ för detta. 
  • Genom ömsesidigt testamente testamenterar makar sin egendom till varandra. Då förvaltar den efterlevande maken parets egendom, som barnen ärver efter att den efterlevande maken avlidit. Barnen har fortfarande rätt till sin laglott efter den först avlidna föräldern. Inte heller ömsesidigt testamente förutsätter äktenskap utan kan upprättas mellan sambor. 
  • Äktenskapsförord är ett avtal om hur makarna delar egendomen om äktenskapet upphör. Om makar inte har äktenskapsförord delas egendomen jämnt mellan dem vid avvittringen, om äktenskapet upplöses på grund av dödsfall eller äktenskapsskillnad. Genom äktenskapsförord kan man avvika från delningsprinciperna enligt giftorätten vid äktenskapsskillnad. 
  • Det är viktigt att upprätta ett avvittringsinstrument efter äktenskapsskillnad. Det kan nämligen ha betydelse om man gifter om sig. Av avvittringsinstrumentet framgår separerade parter, tillgångar och skulder som omfattas av giftorätten samt hur de delas, parternas underskrifter och vittnen. Om avvittring inte sker kan en ex-make yrka på sin andel om egendom som omfattas av giftorätten säljs, hyrs ut eller doneras.  

Det är bra att kontakta banken när livssituationen förändras. POP Bankens experter hjälper bland annat med avtalsärenden relaterade till äktenskap. Två personer kan till exempel delta i POP Webbmöte tillsammans med bankens expert. 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt