Hyppää sisältöön

Tero ja Katja saivat Unelmahäänsä; ”Avioliittoon liittyvistä dokumenteista voisi olla tietoa enemmänkin”

”Kulta”, Tero Pääkkönen kutsuu puolisoaan Katjaa vastaamaan heille esitettyihin kysymyksiin. Tero ja Katja päättivät vajaan parin vuoden yhteiselon jälkeen mennä naimisiin – televisiossa. Ennen naimisiin menoa he halusivat hoitaa myös liittoon liittyvät paperiasiat kuntoon.

”Se oli nopeaa toimintaa”, toteavat Katja ja Tero Pääkkönen, kun heiltä kysyy yhteen päätymisestä. ”Tapasimme Facebookin sinkkupalstalla. Se oli meille luonnollinen paikka tavata, koska olemme molemmat tällaisia koti-ihmisiä ja minä asuin Seinäjoella ja Tero Vaasassa”, toteaa Katja.

Katja oli myös se, joka kosi Teroa alle puolen vuoden seurustelun jälkeen: ”Olen jo sen ikäinen, että kun oikea sattui kohdalle, ajattelin, että mitä tässä sen enempää miettimään”.

”Olemme kummatkin eronneita, mutta avioliitto on edelleen meille molemmille tärkeä merkki sitoutumisesta. Eräänä aamuna töihin lähtiessäni näin Katjan pöydälle jättämän lapun, että menisitkö kanssani naimisiin tällä päivämäärällä. Vastasin siihen, että mennään vaan rakas”, muistelee Tero.

Unelmahääpari Katja ja Tero

Yllättävä soitto tuotantoyhtiöltä

Suhteensa alussa pari asui vielä Vaasassa, nyt heillä on yhteinen koti Isokyrön Lehmäjoella. Paria yhdistää kotoilun ja lemmikkien (taloudesta löytyy kolme koiraa ja neljä kissaa) lisäksi rakkaus rockiin. Alun perin Katja oli ilmoittautunut Radio Rockin kilpailuun, jossa palkintona oli kihlajaiset, häät ja häämatka eri rock-festivaaleilla, mutta se peruuntui koronan vuoksi. Sitten syntyi idea Unelmahäät-ohjelmaan lähtemisestä.

”Kun ohjelman tekijät sitten soittivat, kysyin Terolta, lähtisikö hän mukaan ja lähtihän hän. Kun vielä jo aikuiset lapseni olivat ohjelmasta kertoessani, että ’Vau, mikä idea’, päätimme lähteä mukaan”, Katja toteaa pilke silmäkulmassaan.

Pari on vastaikään nähnyt ennakkoon Discover + -palvelussa 31.5.2021 ensiesitettävän jaksonsa. ”Kyllä se on meidän näköisemme ohjelma. Kaikkinensa kuvauksista jäi positiivinen fiilis. Kuvausryhmä kävi täällä meillä kuvaamassa arkea ja häävalmisteluja sekä oli kuvaamassa itse häät, jotka järjestimme Ylläksellä. Ohjelman avulla voimme muistella häitämme vielä myöhemminkin. Koronan vuoksi häämme oli pieni ja intiimi tilaisuus, paikalla oli vain Katjan lapset sekä muutama ystävä. Muille voi nyt sanoa, että katso juhlat televisiosta”, myhäilee Tero.

”Olen samaa mieltä, ohjelma oli mukava kokemus, vaikka häitä edeltävät viimeiset päivät valmisteluineen olivat aika stressaavat. Häiden jälkeen jäimme Ylläkselle vielä viikoksi, jotta saatoimme viettää yhdessä aikaa lasteni ja Teron kanssa. Yksi lapsistani, kun ei ollut vielä ehtinyt tavata Teroa ennen Ylläksen matkaa. Totesimme, että vastaavia yhteisiä retkiä halutaan järjestää jatkossakin”, Katja taustoittaa.

Kun parilta kysyy, oliko parin Ylläksen reissu samalla myös häämatka, Tero vastaa kyllä. Katja taas nauraa: ”Älä kerro tätä Terolle, mutta vaikka Ylläksen reissu oli ihana, eiköhän me joku vielä rentouttavampi ja romanttisempikin matka vielä tehdä”.

Asiat kuntoon paperillakin

Liiton solmimisen lisäksi Katja ja Tero miettivät parisuhdettaan myös käytännön näkökulmasta. ”Nuorempana näitä asioita ei tullut niin mietittyä, mutta nyt kun on tätä elettyä elämää jo enemmän takanapäin, niin sitä on alkanut pohtia varautumista tulevaan”, Tero sanoo.

Katja toivoo, että avioliittoon liittyvistä tärkeistä sopimuksista olisi enemmänkin tietoa tarjolla: ”En oikeastaan tiennyt muista kuin avioehdosta etukäteen. Tero tiesi näistä enemmän ja niin me istuimme yhtenä iltana miettimään, mitä meidän kannattaisi tehdä, jos toiselle kävisi jotakin. Tero kun ajaa paljon öisin, olen aina vähän huolissani. POP Pankissa käynti selvensi asioita lisää”.

”Terolla ja Katjalla on molemmilla päättynyt avioliitto takana, mutta kummankaan eron jälkeen ei oltu tehty mitään virallista ositusta, eikä kenelläkään ollut mitään vaatimuksia toisiaan kohtaan. Tässä yhteydessä totesimme, että päättyneiden avioliittojen osalta on hyvä kirjallisestikin todeta, että omaisuus on jaettu keskinäisin sopimuksin ja ettei kummakaan ex-puolisollakaan ole mitään vaatimuksia. Näin vältetään mahdolliset ristiriitatilanteet”, toteaa pariskuntaa palvellut POP Pankki Suupohjan asiakasvastaava Marjo Vartiamäki.

Unelmahää pari POP Pankin konttorilla

Onko oikea löytynyt rinnallesi? Näiden sopimusten ja dokumenttien tekoa kannattaa harkita:

  • Edunvalvontavaltuus antaa ennalta nimetylle henkilölle oikeuden hoitaa valtuuttajan asioita, jos tämä on jostain syystä tähän itse kykenemätön. Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Edunvalvontavaltuutus ei edellytä avioliittoa, puoliso voi kuitenkin olla luonnollinen valinta asioiden hoitamiseksi.
  • Keskinäisellä testamentilla puolisot testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Tällöin toisen kuollessa eloonjäänyt puoliso hallinnoi parin omaisuutta, ja lapset saavat omansa lesken kuoltua. Lapsilla säilyy edelleen oikeus lakiosaan ensin kuolleen vanhemman jälkeen. Myöskään keskinäinen testamentti ei edellytä avioliittoa vaan se voidaan tehdä myös avoliiton solmineiden puolisoiden välille.
  • Avioehtosopimus on sopimus varallisuussuhteiden jaosta puolisoiden välillä avioliiton päättyessä. Elle pariskunnalla ole avioehtoa, varallisuus jaetaan tasan omaisuuden jaossa, eli osituksessa, kun avioliitto purkautuu kuoleman tai avioeron vuoksi. Avioehtosopimuksella voidaan poiketa avio-oikeuden puolittamisperiaatteesta erotilanteessa.
  • Osituskirja on tärkeä tehdä avioeron jälkeen. Sillä voi olla nimittäin merkitystä esimerkiksi, jos on menossa naimisiin uudelleen. Osituskirjasta selviää eronneet osapuolet, avio-oikeuden alaiset varat ja velat sekä kuinka ne jaetaan, osapuolten allekirjoitukset ja todistajat. Ilman ositusta ex-puoliso voi vaatia omaa osuuttaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden myymisestä, vuokrauksesta ja lahjoittamisesta. 

Pankkiin kannattaa olla yhteydessä, kun oma elämäntilanne on muuttumassa. POP Pankkisi asiantuntija auttaa muun muassa avioliittoon liittyvien sopimusasioiden kanssa. Esimerkiksi POP Verkkohetki -etäneuvotteluun voi osallistua kaksi henkilöä yhdessä pankin asiantuntijan kanssa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä