Hoppa till innehåll

Mika Sutinen, som gjorde Musti ja Mirri till ett framgångsrikt företag: ”Mod är att inte vara rädd för att misslyckas”

Mika Sutinen, 55, blev känd när han som vd lotsade Musti ja Mirri till framgång. Nu sparrar han tillväxtföretag som styrelseproffs och berättar om hurdant mod som behövs i arbetslivet.

”Jag gjorde det djärvaste draget i min karriär på min första arbetsplats efter att strax före det ha utexaminerats från handelshögskolan. Vi åt lunch med min chef och en kund när kunden berättade att de söker efter en praktikant till Hongkong. Jag sade att jag kan komma. Det var inte så klokt, eftersom chefen satt bredvid mig.

Lyckligtvis fick jag praktikantplatsen, eftersom det avgjorde hela min karriär.

Mod handlar om att involvera sig i saker där framgången är förknippad med osäkerhet. Gränsen mellan våghalsighet och mod är dock central: riskerna bör kunna hanteras. Nyfikenhet är modets kusin.”

Att bli vd för Musti ja Mirri krävde mod

”År 2010 blev jag vd för Musti ja Mirri. Min månadslön minskade med 40 procent, och jag var tvungen att flytta till en annan stad långt från min familj. Det fanns få garantier för att projektet skulle lyckas, och jag visste att jag grävde nån sorts grop åt mig själv.

På min föregående arbetsplats hade vi fått affärsverksamheten i utmärkt skick. Ju mer resultatet förbättrades, desto mindre blev mitt engagemang. Många undrade varför jag planerade att lämna företaget när det tyngsta arbetet hade blivit utfört och man kunde ta det lite lugnare. Men jag är inte sådan.

Mod handlar om att inte vara rädd för att misslyckas och skämmas för det. Rädslan att misslyckas är naturligt hos människan, eftersom det tidigare hotade vår roll i flocken. Dessa känslor som hjärnan och hormonerna producerar är inte längre relevanta.

Man behöver inte värna om sin image och sträva efter perfektionism. Ingen vill ju ha något att göra med perfekta människor! Om människorna tog sig lite mindre på allvar skulle alla må lite bättre. Och det är inte samma sak som att vara oambitiös eller likgiltig.”

”Om människorna tog sig lite mindre på allvar skulle alla må lite bättre.”

POP_Sutinen1-1I sitt nuvarande arbete får Mika Sutinen lösa intellektuellt utmanande problem och dagligen hjälpa andra. Det gillar han.

”När man skapar nytt kan det hända att man tillfälligt har färre kompisar i branschen”

”Min vän Marko Kulmala skrev boken Hyvä idea ei toimi (En bra idé fungerar inte) för ett tag sedan. Boken baserar sig på insikten att om alla gillar din idé utan att någon opponerar sig mot den, så är det sannolikt ingen bra idé. Den överskrider inte gränser eller erbjuder något nytt.

Vi gjorde en hel del saker på Musti ja Mirri som inte tidigare gjorts i branschen. Vi lösgjorde oss från rollen som partihandlare och gjorde Musti ja Mirri till en likadan vertikal butikskedja som till exempel klädbutikerna H&M och Zara.

Detta väckte motstånd och även svartmåleri i branschen. Mod handlar att stå ut med faktum att när man skapar nytt kan det hända att man tillfälligt har ”färre kompisar” i branschen.

När allt kommer omkring tyder svartmåleri ofta på man håller på med något avvikande som fungerar. Snart överstiger marknadsvärdet på Musti ja Mirri över en miljard euro.

Som företagschef är det viktigt att konsekvent följa planerna men samtidigt hela tiden ifrågasätta dem. Det hela påminner lite om orientering: först tar man reda på sin position och vart man är på väg, och om rutten inte är framkomlig gäller det att välja en ny. De som anammar den här tankemodellen klarar sig alltid i affärslivet.”

POP_Sutinen2Vid sidan av arbetet som styrelseproffs och konsult håller Mika Sutinen på att skriva boken Pelastetaan Strategia (Låt oss rädda strategierna) tillsammans med Antti Haapakorva.

Intressanta arbetsuppgifter, flugfiske, golf och padel bringar lycka

”Ett av de bästa besluten i mitt liv var att lämna arbetet som vd och bli styrelseproffs. Jag har den mest intressanta styrelseportföljen i Finland, och jag njuter oerhört av mitt arbete. Jag får lösa intellektuella utmaningar och hjälpa människor varje dag.

Det roligaste med att sparra tillväxtföretag är att man hela tiden befinner sig på okänt territorium och måste testa något nytt. Jag lär mig samtidigt själv.

Ju äldre jag blir, desto bättre vet jag vad som är viktigt och vad som inte är det. Min långvariga dröm var att skaffa motorcykel. Jag tänkte att jag skulle bli lyckligare. Efter att ha sålt mitt första företag år 2000 köpte jag en motorcykel. Men jag blev bara mer ångestfull, eftersom jag aldrig hann använda den.

Jag fattade att det inte är viktigt att äga saker och ting utan att göra saker i livet. I mitt privatliv är jag nyfiken på fritidsintressen och utveckla mina talanger så snabbt som möjligt. Det har varit fallet med flugfiske och golf och nu senast med padel.

Det vore dock naivt att påstå att pengar saknar betydelse. Jag vet att jag är privilegierad, eftersom jag på åratal inte har behövt tänka på pengar eller arbeta för deras skull.”

Folk som klarar sig genom allt – företagen anpassade sig på ett par veckor

”Finländarna är otroligt bra i krissituationer. Vinterkrigets anda hör till vårt historiska arv: när en tillräckligt stor gemensam fiende hotar bevarar vi vår funktionsförmåga. Först muttrar vi och stretar emot, men sedan snyter vi oss, kavlar upp ärmarna och skrider till verket. När undantagstillstånd utlystes i fjol vidtog de företag som jag är involverad i relevanta åtgärder inom två veckor.

Jag har beslutat att pandemin får vara slut den 8 augusti, och därefter sker det positiva saker. När någon frågade vad datumet baserar sig på frågade jag om det fanns bättre förslag. Det fanns det inte. Humoristiskt kan man besluta om datumet för att främja tron på att det här nog tar slut.”

Fakta: Mika Sutinen

  • Arbetar som Industrial partner dvs. intern konsult på investmentföretaget Vaaka Partners samt som styrelseledamot eller -ordförande i 12 tillväxtföretag.
  • Är känd för framgångsberättelsen bakom Musti ja Mirri: han var vd för företaget 2010–2017 och lotsade det till ett företag med en omsättning på flera miljoner. Företaget har också valts till Finlands bästa arbetsplats och till företaget med de bästa kundupplevelserna.
  • För närvarande skriver han på sin tredje faktabok Pelastetaan Strategia (Låt oss rädda strategierna) tillsammans med Antti Haapakorva. Boken är ett slags handbok om strategiskt arbete.
  • Bor i Kuopio. Familjen består av hustru och fem barn, av vilka endast ett fortfarande bor hemma. Familjens dvärgschnauzer Lotta flyttade i början av coronaviruspandemin till stugan för att hålla farföräldrarna sällskap.


Text: Ella Pesonen Foto: Matias Honkamaa

Koivunlehti 1/2021

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt