Hoppa till innehåll

Studielån hjälpte till att slutföra studierna

Att ta studielån kan behövas i synnerhet när man är på väg att bli färdig och vill koncentrera sig på slutarbetet och inte så mycket på annat arbete. En alumn från Helsingfors universitet som blev utexaminerad redan för flera år sedan berättar om sina egna erfarenheter av studielån för några år tillbaka.
Jag bestämde mig för att ta studielån under mitt sista studieår, för jag ville koncentrera mig fullt ut på slutarbetet och slutade arbeta på kafé som jag gjort vid sidan av studierna. Det var lätt att ta studielån eftersom jag lyfte studiestöd och var högskolestuderande: jag kunde söka lån direkt av min bank och behövde inte särskilt ansöka om statsgaranti från FPA.

Jag gjorde lite beräkningar om återbetalningen av studielånet i förväg, för jag var inte säker på att få arbete efter att jag blivit färdig, och ville naturligtvis inte ta onödiga risker. Jag visste också att det kan vara svårt att få arbete i min bransch eftersom det var hård konkurrens om platserna. 

Jag kom fram till att jag högst sannolikt skulle kunna betala tillbaka lånet oberoende av mitt sysselsättningsläge. Räntan på lånet och tiden för återbetalningen var så pass rimliga. Dessutom skulle jag först få söka jobb i lugn och ro, för man börjar inte kräva in studielånet genast.

Studielånets belopp var mycket överkomligt i mitt fall: jag lyfte sist och slutligen lite under 7 000 euro i studielån. När jag blev färdig började jag söka jobb. Samtidigt hade jag små jobb här och där och när jag sökt ett ”riktigt” jobb några månader fick jag först en praktikplats och den vägen stadigvarande arbete.

Egentligen kunde jag ha börjat betala tillbaka studielånet redan tidigare, men sedan stressade jag ändå inte med betalandet. Jag väntade först på att banken fick också de sista räntorna kapitaliserade. Ungefär två år efter att jag blev färdig kallades jag till banken för att diskutera återbetalningen och där gjorde vi upp en amorteringsplan tillsammans. 

Nu betalar jag av lånet småningom vid sidan av bolånet. Och sist och slutligen känns lånesumman egentligen ganska liten, åtminstone jämfört med bolånet! ;)

 
Tytti, 28
 

Hur fungerar studielånet egentligen och hur söker man det? Läs mer!

Läs om ämnet

    Välkommen att bli vår kund

    Ta kontakt