Hoppa till innehåll

Yles filmgrupp följde med Emmas första arbetsdag på POP Banken –serien LAKEUSlife följer med unga personers vardag på landsbygden

På sommaren började Emma Kivikangas som notariatpraktikant på POP Pankki Pohjanmaa. Hennes första arbetsdag var extra spännande, för Yles filmgrupp följde med henne till arbetsplatsen. Hon deltar i tv-serien LAKEUSlife som börjar i november. 

Emma Kivikangas, som studerar affärsekonomi på Seinäjoen ammattikorkeakoulu hade en längre tid varit intresserad av bankbranschen, så hon tyckte att det var en bra idé att göra den obligatoriska arbetspraktiken på en bank. POP Banken var ett naturligt val, eftersom Emma varit kund hos POP Banken sedan hon var barn. Nu har Emma gjort några månader av sin arbetspraktik i notariatteamet på POP Pankki Pohjanmaa. På hösten har hon fortsatt praktiken på deltid för att slutföra studierna.

Under praktikperioden har Emmas intresse för bankarbete bara ökat. Samtidigt tycker hon att framtidsdrömmarna och -planerna har blivit klarare under praktiken. 

‒ Under praktiken har jag berett bouppteckningshandlingar och bistått i andra juridiska uppgifter. Juristarbete är min största professionella dröm, och därför är det fint att redan nu få syssla med arbetsuppgifter som jag är intresserad av. Men det bästa med praktiken är ändå de trevliga kollegerna och att jag fått mycket ansvar och förtroende även i rollen som praktikant. 

‒ Jag tänkte länge att jag ännu vill studera affärsekonomi i Vasa, men i och med notariatpraktiken har det blivit allt klarare för mig att jag efter mina nuvarande studier vill studera affärsjuridik på handelshögskolan eller juridik på öppna universitet. I vilket fall som helst vill jag kunna jobba vid sidan av studierna – även i arbetslivet utvecklas man och samtidigt hänger man med i vardagen och håller fast vid rutinerna. 

Emma Kivikangas. Kuvaaja: Laura Pohjavirta
Emma Kivikangas. Bild: Laura Pohjavirta Yle

På första arbetsdagen till banken med en filmgrupp 

Emma kom inte ensam till POP Banken på sin första arbetsdag utan tillsammans med Yles filmgrupp. 

‒ Jag är med i en serie som produceras av Yle och som dokumenterar mitt, min sambo Paulis och hans systers och vänners liv. Serien följer med unga personers liv på landsbygden. 

Inspelningen av serien LAKEUSlife blev klar i augusti, och avsnitten visas på Yle Arenan och Yle TV2 från och med 9.11.2021. Serien består av åtta avsnitt och följer med bland annat Emmas studier, politiska arbete och den första arbetsdagen på kontoret i Kortesjärvi. 

‒ Redan i sig var den första arbetsdagen på en ny arbetsplats spännande, och filmgruppens närvaro gjorde mig ännu mer nervös i början. Men allt gick bra – filmgruppen var ljuvlig och jag tror att alla på banken tyckte det var roligt. 

Inspelningen av serien pågick i ca ett år, men att tala för kameran blev inte helt vardag för Emma. 

‒ Så småningom vande man sig vid inspelningen, men nog var det alltid lite pirrigt. Jag är van med att uppträda och hålla tal, men tröskeln att tala för en kamera var av någon anledning högre. Så klart är jag också lite nervös nu när programmet sänds, men det som visas är nog vår normala vardag. Jag berättade en hel del om mig för kameran, delvis också ganska personliga saker, så det är kanske det att jag delat med mig av mitt liv som gör mig lite nervös. 

‒ På det stora hela var medverkandet i serien en fantastisk upplevelse. Det här har också varit mycket lärorikt och jag har dessutom lärt mig mycket om mig själv. Så klart var det också intressant att följa med hur tv-program görs och vad som sker bakom kulisserna. 

Yhteiskuva LAKEUSlife-sarjan päähenkilöistä. Kuvaaja: Laura Pohjavirta
Serien LAKEUSlife följer Paulis, Kristiinas, Emmas och Lauris liv på landsbygden. Bild: Laura Pohjavirta Yle

Serien LAKEUSlife visas på Yle Arenan och YLE TV2.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt