Hoppa till innehåll
En kvinna hemma med datorn

Så här använder du POP Nätstund

POP Nätstund är POP Bankens verktyg för nätmöten. På den här sidan hittar du anvisningar för inledning av en nätstund.

1. Boka tid till POP Nätstund

Du kan boka tid till en POP Nätstund via nätbanken, per telefon eller på en kontaktblankett. Om du redan har bokat tid, inled nätstunden genom att klicka på knappen Nätstund på nätsidan www.poppankki.fi/sv/tjanster/nattjanster/pop-natstund.

2. Anslut till POP Nätstund

När du har bokat tid till POP Nätstund får du en inbjudan till mötet från din bank. Du kan få kallelsen till din nätbank eller som ett krypterat meddelande till din e-post. Du kan även få en påminnelse om mötet via sms.

Av datasäkerhetsskäl finns det ingen direkt länk till mötet i inbjudan. Anslut alltid till mötet genom att klicka på knappen Anslut till nätstund. på webbplatsen poppankki.fi eller genom att skriva adressen https://verkkohetki.poppankki.fi/tapaaminen 

Krav på utrustning

För att ansluta dig till POP Nätstund behöver du följande:

 • personliga nätbankskoder
 • bra nätförbindelse
 • en dator eller en mobil enhet, t.ex. en pekplatta
 • hörlur-mikrofon, om du har en sådan
 • det är också bra att ha telefonen i närheten

Tillstånd att använda kamera och mikrofon

När du öppnar POP Nätstund första gången ber programmet dig om tillstånd att använda kamera och mikrofon i din enhet. Tillåt användningen genom att klicka OK. Pop-up-fönstret finns ofta uppe eller nere i högra kanten på rutan.

3. Så här identifierar du dig i POP Nätstund

När du inleder en POP Nätstund måste du först bekräfta din identitet med hjälp av dina nätbankskoder.

Klicka på knappen Identifiera dig dig på startsidan för POP Nätstund.

En ruta för identifiering kommer upp. Identifiera dig med dina personliga nätbankskoder. Du kan använda nätbankskoder och identifieringsappar från alla finländska banker.

POP Verkkohetki-tunnistautuminen-sv

 

4. Skriv in anslutningskoden

När du har identifierat dig kommer du till din sida för inloggning. Nu är din identitet bekräftad, men du har inte ännu anslutit dig till något möte. På den här sidan ansluter du dig till rätt möte. Du kan ju ha bokat flera.

Mötet väljs med anslutningskoden som kombinerar deltagarna med rätt möte. Du fick en anslutningskod i din inbjudan till nätstunden. Kopiera eller skriv in koden i anslutningsfältet och tryck sedan på anslutningsknappen.POP Verkkohetki-Liittymiskoodi-SV

Du kan inte ansluta dig till ett möte utan anslutningskod. Om du inte har fått någon anslutningskod, kontakta din tjänsteman. Du ser vem som är din kontaktperson i nätbanken eller i kontorets kontaktuppgifter.

5. Testa din utrustning

Nätstunden utnyttjar ljud och videobild. Innan nätstunden inleds är det bra att testa att dina enheter fungerar.Testet tar inte lång tid och sparar tid för alla deltagarna.

Du kan testa att dina enheter fungerar redan före du identifierar dig eller loggar in. Det viktigaste är att testa före nätstunden börjar. Mötet öppnas 15 minuter före den överenskomna tiden, men du kan utföra testet trots att mötet ännnu inte är aktivt.

Börja testet med att klicka på knappen Testa utrustningen.POP Verkkohetki-testaus-sv

POP Verkkohetki-testaus2-svEn testruta kommer upp. Kontrollera att ljud och video fungerar på enheterna. Gör de ändringar som behövs: på rullgardinsmenyn kan du välja en annan kamera eller mikrofon. 

Du kan ändra valen senare genom att klicka på knappen för inställningar. Om du har problem med inställningarna på din enhet som du inte kan lösa i den här rutan, kontrollera inställningarna för ljud och video på datorn.

När du är klar, bekräfta inställningarna genom att trycka OK. Du kommer till väntrummet. Själva mötet börjar ändå inte före du bekräftar inledningen.

6. Väntrummet, mötet inleds

När du har identifierat dig med nätbankskoderna och anslutit dig med koden till den nätstund du valt kommer du till väntrummet.

Här ser du hur länge mötet räcker och övriga uppgifter. Mötet börjar när du klickar på inledningsknappen.

Kameran och mikrofonen är automatiskt på när du inleder mötet.

7. Avsluta nätstunden

Du kan avsluta nätstunden när du vill. Klicka bara på den röda knappen med luren i nedre kanten på skärmen. Du kommer till en ruta som meddelar att nätstunden är slut.

Om du avslutar mötet i misstag kan du gå tillbaka genom att klicka på knappen Anslut igen. Om mötet är över för din del kan du stänga webbläsaren eller gå tillbaka till startsidan för POP Nätstund.  

POP Nätstund kräver stark autentisering för att ingen ska komma åt att se dina möten när du väl har stängt webbläsaren.

POP Verkkohetki-lopetus-sv

 

Tips för nätstunden

 • Du säkerställer väl att det utrymme som du valt för POP Nätstunden är tillräckligt skyddat. Under nätstunden går vi igenom dina personliga bankärenden. Ta alltså hand om datasekretessen och din integritet.
 • Vi rekommenderar att du använder hörlur-mikrofon.  POP Nätstund fungerar oftast bra med datorns mikrofon och högtalare, men ljudkvaliteten är bättre med en hörlur-mikrofon och du kan tala mera normalt.
 • Du kan övergå till helskärmsläge genom att trycka på den ruta du väljer med vänstra musknappen.  Helskärmsläget är åskådligt, till exempel när du delar skärm med en annan dator.
 • Den röda bollen i webbläsaren är ett tecken på att mötet spelas in. Standardvärdet för alla POP Nätstunder är att de sparas.
 • På din skärm ser du skärmenbildskärmen hos och förnamnet på alla personer som deltar i mötet.
 • Om du vill skriva meddelanden till de andra deltagarna kan du göra det genom att klicka på knappen  meddelanden. Då kommer en separat ruta för meddelanden upp.
 • Genom att klicka på knappen Anvisning får du fram grundläggande uppgifter om POP Nätstund.
 • Genom att klicka på knappen Inställningar kan du ändra inställningar för mikrofon och kamera.