ASP-LAINA - USEIN KYSYTTYÄ 

ASP-laina herättää monenlaisia kysymyksiä. Tältä sivulta löydät POP Pankin asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin ASP-lainan ja ASP-tilin osalta esitettyihin kysymyksiin.

Jos olen omistanut osan asunnosta, voinko ryhtyä ASP-säästäjäksi? 

Kyllä. Voit saada ASP-lainaa, vaikka olisit aiemmin omistanut osan asunnostasi. Omistusosuutesi on kuitenkin täytynyt olla alle 50 prosenttia, tai sinun on täytynyt saada osa asunnosta perintönä tai lahjana.

Entä jos minä tai puolisoni emme täytä ikärajavaatimusta?

Voitte silti saada ASP-lainaa. Lainan saamiseen riittää, että toinen teistä täyttää ikärajavaatimuksen. 

Voiko ASP-asunnon vuokrata? 

Pääsääntöisesti asunnossa on asuttava itse, mutta erityisestä syystä, esimerkiksi työkomennus, asunnon voi vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi. 

Mitä tapahtuu, jos en ostakaan asuntoa?

Säästöillesi maksetaan talletuskorko ilman lisäkorkoa. Jos sattuu käymään niin, että asunnon ostamiselle ei syystä tai toisesta tule tarvetta, voit tietenkin käyttää säästämäsi summan miten haluat. ASP-säästäminen siis todella kannattaa, sillä se ei sido sinua mihinkään.

Voiko ASP-asunnon myydä vapaasti? 

ASP-asunnon voi rajoituksetta myydä ja tarvittaessa hankkia tilalle uuden omistusasunnon. Korkotuen jatkuminen seuraavan asunnon lainoituksessa edellyttää, että uusi asunto ostetaan kohtuullisessa ajassa ja jäljellä oleva korkotukilaina käytetään asunnon rahoittamiseen.

Olen 16-vuotias, voivatko vanhemmat säästää ASP-tilille puolestani?

15-17 -vuotiaan ASP-tilille talletettavien säästöjen tulee koostua omalla työllä ansaituista varoista. Kannattaa esimerkiksi miettiä, jos kesätöistä saatavista ansioista voisi laittaa pienen siivun ASP-tilille. Jo 50 euroa kuussa riittää!

Voiko ASP-tilille laitettavaa säästösummaa muuttaa kesken kaiken?

Ilman muuta voi. Voit muuttaa säästämäsi summan suuruutta suuremmaksi tai pienemmäksi tilanteesi mukaan. Kannattaa muistaa, että ennen kuin ASP-laina on mahdollista nostaa, neljännesvuosittaisia talletuseriä on oltava vähintään kahdeksan ja yhden talletuserän tulee olla suuruudeltaan vähintään 150 euroa ja enintään 3000 euroa. Talletuserien ei kuitenkaan tarvitse olla peräkkäisiä. Lue lisää ASP-tilistä!

Tarvitaanko ASP-säästämiseen säännöllisiä tuloja?

Säännölliset tulot eivät ole ASP-lainan kannalta välttämättömät. Tärkeintä on, että pystyt säästämään vähintään minimisumman eli 150 euroa neljännesvuosittain, jotta saat tarvittavat kahdeksan talletuserää kokoon. Voit muuttaa säästämäsi summan suuruutta tilanteen mukaan ja laittaa toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän rahaa ASP-tilillesi.

Kannattaako ASP-säästäminen alhaisten korkojen aikana?

Matalien korkojen aika on jatkunut, joten ASP-lainan kiinteästä talletuskorosta ja asunnon hankinnan yhteydessä maksettavasta lisäkoroista kannattaa ottaa ilo irti. Lisäkorosta saatava tulo on verotonta. 

Jos korot lähtevät nousuun, ASP-lainan valtion korkotuki on erinomainen suoja, joka tekee ASP-lainasta tavallista turvallisemman vaihtoehdon.

On siis erinomainen aika olla ASP-säästäjä!