Hyppää sisältöön

Oma koti

Tausta_keittio2000x800-1

Asumismuotojen ABC

Toiveissa uusi koti? Uuden asunnon hankkiminen kannattaa aloittaa eri asumismuotojen vertailulla.

Asuinhuoneisto

Asuinhuoneiston ostaminen tarkoittaa osakkeita, jotka oikeuttavat asunnon hallintaan kerros-, rivi- tai paritalossa. Asuinhuoneiston arvoon vaikuttavat muun muassa asunnon kunto, asuinalueen kehittyminen ja yleiset markkinat. Asuinhuoneiston ostaja maksaa yhtiövastiketta, joka voi koostua hoito- ja rahoitusvastikkeesta. Hoitovastike on tarkoitettu taloyhtiön menojen kattamiseen, kun taas rahoitusvastikkeella jokainen osakas maksaa oman osuutensa taloyhtiön remonttikuluista. Asunnon oston yhteydessä pitää varautua myös varainsiirtoveron maksuun.

Omakotitalo

Omakotitalon ostaminen tarkoittaa kiinteistöä, johon kuuluu maa-alue ja alueella olevat rakennukset. Rakennus voi sijaita myös vuokratontilla. Kiinteistön arvo kehittyy esimerkiksi rakennusten kunnon, asuinalueen kehittymisen ja markkinoiden mukaan. Omakotitalon asukkaat maksavat itse kiinteistön ylläpidosta, korjauksesta ja remontoinnista syntyvät kulut. Muita kuukausittaisia menoja ovat muun muassa lämmityskulut, jätehuolto, kiinteistövero sekä mahdollinen tontin vuokra. Myös omakotitalon ostajan on varauduttava varainsiirtoveron maksuun. Lisäksi on hyvä muistaa, että uutta rakennettaessa on tärkeää laatia huolellinen budjetti.

Asumisoikeusasunto

Asumisoikeusasunto on vuokra- ja omistusasunnon eräänlainen välimuoto – asukkaana omistat asumisoikeuden asuntoon. Asumisoikeusasunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta, ja sen myynnistä vastaa aina asunnon omistava yhtiö. Asumisoikeusasunnon hankkijana maksat asumisoikeusmaksun, joka palautuu sinulle asunnosta pois muuttaessasi rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Voit hakea asuntolainaa asumisoikeusmaksun rahoittamiseksi. Asunnosta maksetaan myös kuukausittaista käyttövastiketta.

Vuokra-asunto

Vuokra-asunto tarkoittaa asuntoa, jossa saat asua vuokrasopimuksen määräämän ajan. Vuokrasopimuksen voi tehdä myös toistaiseksi voimassaolevana. Huoneiston, omakotitalon ja asumisoikeusasunnon omistaja huolehtii itse asunnon kunnosta ja korjauksista, kun taas vuokra-asunnon kohdalla vuokranantaja on vastuussa yleisistä asunnon ylläpitoon ja huoltoon liittyvistä asioista. Vuokra-asunnon hankkija maksaa vuokranantajalle vuokravakuuden, joka on enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava takuuvuokra. Takuuvuokra maksetaan usein vuokravakuustilille  ja sen saa takaisin vuokrasuhteen päättyessä, jos mitään korvattavaa ei löydy.

Remontti

Asunnon remontti paitsi lisää asumismukavuutta myös nostaa kodin arvoa. Remontoiminen voi kuitenkin olla kallista eikä tilillä aina välttämättä ole ylimääräistä rahaa. Asian kanssa ei kuitenkaan kannata odotella liian pitkään, sillä odottamattomat korjauskulut ja vakavammat vahingot voi välttää hoitamalla remontoinnin ajoissa. Remontoiminen on myös oiva tapa pidentää kodin käyttöikää ja samalla nostaa sen arvoa.

Meiltä POP Pankista saat edullista remonttilainaa silloin, kun omat senhetkiset varat ja säästöt eivät riitä koko remontin maksamiseen. Lainan korko on varsin pieni, ja maksuajan sekä muut yksityiskohdat voit sujuvasti sopia oman pankissasi, joka sovittaa juuri sinun tilanteeseesi ja tarpeisiisi parhaiten sopivan lainan. Remonttilainan voi saada esimerkiksi asuntolainan päälle ja siinä on mukana myös lainavakuutus – laina ei siis horjuta talouttasi hieman vaikeampinakaan aikoina.

Remonttilainan avulla remontin kustannukset voi hajauttaa pidemmälle ajalle, mikä saattaa helpottaa talouden suunnittelua. Samalla säästöt on mahdollista remontin sijaan esimerkiksi sijoittaa ja näin tavoitella niille parempaa korkoa. Remonttiin sopii myös POP Jousto, jonka voit hakea etukäteen ja nostaa aina, kun tarvitset talouteesi joustovaraa.

Kun kiireellinen remonttitarve yllättää, POP Pikalaina voi olla paras vaihtoehto. Se on vakuudeton kulutusluotto, jota myönnetään kaikkien pankkien asiakkaille. POP Pikalainaa voit hakea verkossa jopa 20 000 €. Lainapäätöksen saat heti ja rahat tulevat tilillesi nopeasti! Jos sinulla on jo POP Pankin asuntolaina, voit hakea myös POP Kotitalouslainaa. Se on pikalainanomainen vakuudeton kulutusluotto POP Pankin asuntolaina-asiakkaille. Myös POP Kotitalouslainasta saat lainapäätöksen heti ja rahat tilille jopa saman päivän aikana. 

Muista, että käyttäessäsi ammattilaisia voit hyödyntää kotitalousvähennyksen – näin saat osan teettämäsi remonttityön hinnasta takaisin verovähennyksinä.

Onko sinulla POP Pankin asuntolaina?

Tutustu siinä tapauksessa POP Kotitalouslainaan! Se on uusi POP Pankin asuntolaina-asiakkaille tarkoitettu vakuudeton kulutusluotto. Voit hakea lainaa verkossa; alustavan lainapäätöksen saat heti, ja rahat tilille jopa saman arkipäivän kuluessa. 

Vesivahinko

Elämä on täynnä yllätyksiä, eivätkä ne valitettavasti aina ole pelkästään mukavia. Yksi epämieluisimmista kotona tai mökillä sattuvista vahingoista on vesivahinko, joita tapahtuu Suomessa kymmeniä tuhansia vuosittain. Vesivahinko on aina kallis paukku – sen ennaltaehkäisemiseen kannattaa panostaa, sillä varsinaiset korjaustyöt vievät aikaa ja kulut kasvavat helposti korkeiksi. Huolellisuudella voi välttää monta vahinkoa: älä esimerkiksi koskaan jätä pesukoneen tai astianpesukoneen hanoja auki lyhyenkään poissaolon ajaksi ja muista aina sulkea hanat käytön jälkeen!

Kotisi äkillisien ja ennalta arvaamattomien vahinkojen varalta turvaat parhaiten kotivakuutuksella. Kotivakuutuksella voit vakuuttaa rakennuksen, jossa asut sekä kodissasi olevaa omaisuutta.

POP Vakuutuksen kotivakuutuksen voit ottaa niin omakotitalon, ulkorakennuksen, rivitalon, pari- tai erillistaloasunnon, kerrostaloasunnon kuin vapaa-ajankin asunnon vesivahingon varalta.

Jos asut kerros- tai rivitalossa tai vuokralla omakotitalossa, sinun tarvitsee vakuuttaa ainoastaan irtaimistosi. Irtaimisto vakuutetaan irtaimistovakuutuksella. Jos asut omistamassasi omakotitalossa, on tärkeää vakuuttaa irtaimiston lisäksi myös itse rakennus. Kotivakuutuksella voit vakuuttaa kotisi lisäksi myös vapaa-ajan asuntosi, kuten kesämökkisi.

Miksi POP Vakuutuksen kotivakuutuksen hankkiminen on nyt helppoa – voit valita kolmesta valmiista pakettivaihtoehdosta sinulle ja elämäntilanteeseesi parhaiten sopivan kotivakuutuksen. Vakuutus on kätevä myös siksi, että se on koko perheen yhteinen vakuutus – se siis kattaa kaikkien samassa taloudessa vakituisesti asuvien omaisuuden.

Kotivakuutuksen hankkiminen vie aikaasi vain muutaman minuutin – laske vakuutuksen hinta kotivakuutuslaskurillamme.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä