Hyppää sisältöön

Lapset ja nuoret

Lapsen pankkiasiat

Lapsen edunvalvojat arvioivat yhdessä, mitä palveluita lapselle avataan ja milloin lapsi voi käyttää pankkipalveluita itsenäisesti. Arvioinnin perusteella edunvalvojat voivat avata palveluita ja antaa tilinkäyttövälineen lapselle. Mikäli edunvalvoja on yksinhuoltaja, riittää vain tämän suostumus.

Kun lapsi tulee täysikäiseksi, huoltajilla ei ole enää oikeutta käyttää hänen pankkipalveluitaan tai saada niistä tietoa ilman tilinhaltijan lupaa.

Lapselle voi avata oman tilin heti syntymän jälkeen. Tilin voivat avata lapsen edunvalvojat joko konttoritapaamisessa tai POP Verkkohetkessä.

Lapsen tilillä olevat varat ovat nimenomaan lapsen omaisuutta. Lapsen tiliä käyttävät aina edunvalvojat yhdessä, mikäli edunvalvojat eivät toisin päätä. Mikäli lapselle halutaan antaa käyttöoikeus tiliin, tulee lapsella olla kuvallinen henkilöllisyystodistus mukana pankkitapaamisessa.

Tutustu tileihin ›

 • Varaa pankista aika konttoritapaamiseen tai POP Verkkohetkeen. Tapaamisessa ovat mukana molemmat edunvalvojat.
 • Mikäli toinen edunvalvoja ei pääse tapaamiseen, häneltä tarvitaan valtakirja ennen tapaamista. Edunvalvoja voi tällöin varata oman tapaamisen esimerkiksi POP Verkkohetkeen, jossa valtakirja lapsen asiointiin tehdään.
 • Jos lapselle avataan tili POP Verkkohetkessä, tulee vähintään toisella edunvalvojalla olla POP Pankin verkkopankkitunnukset.
 • Muista ottaa henkilöllisyystodistukset konttoritapaamiseen mukaan. Tapaamisessa avataan halutut palvelut.

Edunvalvojat arvioivat yhdessä, milloin lapselle on sopiva aika tilata oma kortti. Lapselle ensimmäiseksi kortiksi tilataan POP Visa Debit Online -kortti, jonka voi saada jo 7 vanhasta lähtien.

Visa Debit Online on suoraan pankkitiliin liitettävä kortti ilman luotto-ominaisuutta. POP Visa -korteissa on automaattisesti turvallinen, alle 50 euron ostosten maksamisen mahdollistava lähimaksuominaisuus. Korttia tilatessa sopimuksella määritellään, voiko kortilla maksaa kotimaassa, ulkomailla tai verkossa ja mitkä ovat päiväkohtaiset käyttörajat.

Tutustu POP Visa Debit Online -korttiin ›

Kortin tilaaminen vaatii alaikäiseltä ja edunvalvojilta henkilökohtaista käyntiä pankissa.

 • Varmista, että lapsella on voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus.
 • Varaa pankista aika konttoritapaamiseen. Tapaamisessa ovat mukana molemmat edunvalvojat ja lapsi.
 • Mikäli toinen edunvalvoja ei pääse paikalle, häneltä tarvitaan valtakirja ennen tapaamista. Edunvalvoja voi tällöin varata oman tapaamisen esimerkiksi POP Verkkohetkeen, jossa valtakirja lapsen asiointiin tehdään.
 • Muista ottaa henkilöllisyystodistukset tapaamiseen mukaan. Tapaamisessa tilataan kortti, kortti saapuu n. 1-2 viikon kuluessa lapsen kotiosoitteeseen.

Edunvalvojat arvioivat yhdessä, milloin on sopiva aika antaa verkkopankkitunnukset ja mitä tilejä lapsi voi nähdä verkko- ja mobiilipankissaan. Verkkopankkitunnuksia haettaessa lapsen tulee olla vähintään 10-vuotias.

Verkkopankkitunnuksiin on mahdollista sisällyttää vahva tunnistautumispalvelu, jolloin lapsella on mahdollista tunnistautua vahvaa tunnistautumista vaativiin palveluihin, kuten kanta.fi tai OmaVeroon. Mikäli lapselle halutaan tunnistautumisen palvelu käyttöön, tulee lapsen henkilöllisyys todentaa voimassa olevasta henkilökortista tai passista.

Tutustu verkkopankkiin ›

Verkkopankin avaaminen vaatii alaikäiseltä ja edunvalvojilta henkilökohtaista käyntiä pankissa.

 • Varmista, että lapsella on voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus.
 • Varaa pankista aika konttoritapaamiseen. Tapaamisessa ovat mukana molemmat edunvalvojat ja lapsi.
 • Mikäli toinen edunvalvoja ei pääse paikalle, häneltä tarvitaan valtakirja ennen tapaamista. Edunvalvoja voi tällöin varata oman tapaamisen esimerkiksi POP Verkkohetkeen, jossa valtakirja lapsen asiointiin tehdään.
 • Muista ottaa henkilöllisyystodistukset tapaamiseen mukaan. Verkkopankkitunnukset luovutetaan lapselle tapaamisessa.

Kuukausisäästäminen sopii erinomaisesti lapsen varallisuuden kasvattamiseen, sillä sijoitusaika on lähtökohtaisesti useita vuosia. Kuukausisäästäminen kannattaa aloittaa heti syntymän jälkeen, jolloin lapsi hyötyy korkoa korolle-ilmiöstä. Ajan myötä pienistäkin kuukausittaisista säästöistä voi kertyä mojova potti!

Kun haluat aloittaa kuukausisäästämisen lapselle, voit edunvalvojana varata ajan konttoritapaamiseen tai POP Verkkohetkeen.

Rahastolaskurillamme voit kokeilla, miten varallisuus voi kasvaa ajan myötä.

Kokeile rahastolaskuria ›

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme ›

Nuoren pankkiasiat

15–17-vuotias voi avata pankkiin tilin omia tulojaan varten ilman edunvalvojien suostumusta. Omiksi tuloiksi katsotaan esimerkiksi palkkatulot ja opintoraha. Kyseiseen tiliin voi avata myös kortin ja verkkopankkipalvelut ilman edunvalvojien suostumusta. Edunvalvojilla ei ole oikeutta käyttää nuoren omia tulojaan varten avaamaa tiliä ilman tämän suostumusta.

 1. Varmista ennen ajanvarausta, että sinulla on voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus.
 2. Varaa pankista aika konttoritapaamiseen.
 3. Ota mukaan tapaamiseen todistus omista tuloista, joita voivat olla esimerkiksi työsopimus, palkkalaskelma tai opintotukipäätös.
 4. Muista ottaa myös henkilöllisyystodistus tapaamiseen mukaan.

Tiesitkö, että voit hakea opintolainaa myös alaikäisenä?

Tutustu opintolainasivuumme

Lasten ja nuorten pankkipalvelut

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä