<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=349170025998669&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Hyppää sisältöön
Kolikot, kuvituskuva.

Raha on se, millä maksetaan - miten opettaa lapselle rahan käyttöä?

Äiti ja tytär syntymäpäivillä, kuvituskuva.

Parasta, mihin rahaa voi käyttää on kaikki kiva ja pinkki. Pikkusiskolle ostaisin paljon violettia." - Liltsu 3-v.

Elämä on juhlaa, jossa joutuu maksamaan kaikenlaisesta ja se vaatii opettelua.

Uusien maksutapojen yleistyessä lompakosta löytyy seteleitä tai kolikoita yhä harvemmin, eikä raha ole enää käsinkosketeltavaa. Miten opettaa seuraavalle sukupolvelle rahan käyttöä ja arvoa käteisen koko ajan vähentyessä?

Annetaan ihanien asiakkaidemme Hillan ja Liljan eli Liltsun kertoa lisää siitä, miten parhaat jutut laitetaan perintönä eteenpäin - myös rahan käyttöön liittyen.

"Raha on se, millä maksetaan!"

Liltsun äiti Hilla tiivistää 3-vuotiaan kovin kirkkaalta tuntuvaa ajattelua rahaan liittyen.

"Raha on Liljalle se millä maksetaan, mutta Liljan mukaan aina voi ostaa lisää, jos jotain loppuu. Paahtoleipää saa kaupasta aina lisää ja sitä ostetaan."

Vaikka käteistä ei Liltsunkaan kotona säännöllisesti vilautella, eikä viikkorahaa ole vielä kertynyt, niin oma säästöpossu on kuitenkin päässyt jo pullistumaan isältä satunnaisesti saaduilla kolikoilla. Muuten konkreettisia kosketuskohtia rahaan on kertynyt kaupassa ja ravintoloissa, joissa Liltsu tarjoutuu usein maksamaan. 

"Lilja sai Sokoksen meikkipäiviltä lahjaksi kultaisen Michael Korsin lompakon, jota hän säilyttää tulevia korttejaan varten. Toistaiseksi hän maksaa pienemmät ostokset kätevästi äitin kortin lähimaksuominaisuudella."

Vaikka rahan arvo ei vielä ole tulevalle talousmogulille täysin avautunut, alkaa hän jo hahmottamaan, mihin sitä tarvitaan ja miten sitä käytetään.

Varsinaiset haasteet rahan kanssa alkavatkin yleensä vasta myöhemmin, kun siirrytään vähän abstraktimmalle tasolle, jossa pitäisi hahmottaa esimerkiksi se, mitä asiat maksavat, mikä on kallista ja mikä on halpaa. Tai kuinka rahaa on käytössä rajallisesti - mikä voi olla monelle aikuisellekin joskus hankala hahmottaa. 

Rahan käytön hallinta ei ole aina helppo leikki ja oman lapsen toivoo tietysti oppivan ne parhaat käytännöt. Hilla tunnistaa hieman huvittuneena tällaisia "parhaita käytäntöjä" löytyvän heidän perheestään kahden erilaisen koulukunnan verran. 

"Perheestämme löytyy kaksi ääripäätä. Iskän suku on perinteisesti tarkempi rahoistaan. Äitin mukaan taas töitä tekemällä saa rahaa ja sen saa käyttää. Töitä on aina lisää ja sitä kautta lisää rahaa. Äiti ei siis ole maailman paras säästäjä, vaikka meneekin rahastosäästöön kuukausittain muutama kymppi.

Isoja ostoksia tai matkoja varten on Liljankin hyvä tulevaisuudessa säästää. Mopoauton ostaminen on papan heiniä."

3-vuotiaalla Liltsulla oman talouden hallinta tuskin tulee tuottamaan tulevaisuudessa suurempia haasteita. Pankkiasiat ovat jo nyt hyvin plakkarissa, kun POP-asiakkuus on siirtynyt verenperintönä eteenpäin jo kolmannessa polvessa. Tampereen POPissa työskentelevä Liltsun mummi on tehnyt rahastosäästösopimuksen molemmille tytöille. Mummin tililtä kolahtaa lasten rahastoihin joka kuukausi muutama kymppi.

Pankkiasiointi ei lapsen nimissä ole aina aivan yksioikoista, mutta Hilla-äiti ei ole kokenut tätä POPissa mitenkään hankalaksi. 

"Erityisesti arvostan POP:issa tuttavallisuutta ja helppoutta. Pankkiin on aina kiva soittaa sekä käydä poikkeamassa!"

Vikkelä vinkkilista lapselle rahan käytön ja arvon opettamiseksi:

1. Leikki

Moni tärkeä juttu elämässä opitaan leikin kautta. Raha ja maksaminen sujahtavat helposti moniin leikkeihin mukaan ja lapsen voi myös "aikuisten oikeasti" antaa maksaa vaikka ravintolassa tai kaupassa pienempiä ostoksia lähimaksulla - aikuisen valvovan silmän alla totta kai. 

Lapsen voi luontevasti opettaa ymmärtämään raha-asioita ilman käteistäkin ja vaikka rahan käytöllä oikeassa elämässä onkin rajoituksia, ei sellaisia käyttöä opetellessa leikin kautta tarvitse olla. 

2. Kokeilu

Lapsi voi entistä helpommin oppia rahan arvoa, sen käyttämistä ja säästämistä, kun saa itse kokeilla. 

Tämä voi tapahtua hankkimalla oma maksukortti ja pääsemällä seuraamaan oman tilin tapahtumia. Oman maksukortin voi saada 11-17 -vuoden iässä ja aikuiset voivat asettaa tilille erilaisia käyttörajoituksia sekä seurata myös, mihin rahat kuluvat liittämällä lapsen tilin omaan verkkopankkiinsa. 

Tätä ennen lapselle voi avata tilin tai rahaston, jonne voi kuukausittain tai milloin haluaa laittaa pienen pesämunan kertymään tulevaisuutta varten.


Mikäli myssyn alla muhii kysymyksiä lapsen raha-asioihin - tai mihin tahansa muuhun - liittyen, varaa aika ja piipahda käymään!

Meillä kohtaat aina oikean ihmisen, joka kuuntelee - asiakkaan iästä riippumatta.

>> Ajanvaraus

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä