Hoppa till innehåll

Ansökan om bostadslån och köp av bostad i ett nötskal

Planerar du att köpa en bostad? Det är klokt att lämna in ansökan om bostadslån i god tid – rentav innan du hittat en lämplig bostad.

Du kan ansöka om bostadslån redan när du får en uppfattning om vad drömmarnas bostad får kosta. Låneförslaget binder dig nämligen till ingenting, men när rätt bostad dyker upp är det bra att ha förslaget i bakfickan. Och om du redan hittat ett lämpligt objekt gäller det att ansöka om lån illa kvickt. Så här ansöker du om bostadslån:  

1. Lämna in lånesökan 

Processen börjar med ifyllandet av låneansökan. Du kan smidigt fylla i ansökan via vår tjänst POP Lånelöfte, som är tillgänglig för alla bankers kunder. För ansökan om bostadslån behöver vi uppgifter om bland annat regelbunden månadsinkomst, befintliga lån, besparingar och utgifter samt uppgifter om den bostad som du tänker köpa eller söker efter. Fyll i ansökan så omsorgsfullt som möjligt, eftersom det påskyndar handläggningen av ansökan. 

Vår tjänst POP Lånelöfte påskyndar ansökningsprocessen. Via tjänsten får du ett låneförslag som innehåller information om ett hurdant lån vi kan bevilja dig. Låneförslaget är dock inte bindande för dig eller banken. Du kan lämna låneförslaget till banken för handläggning, varefter vi kontaktar dig så snart som möjligt och bokar tid för låneförhandlingar. 

2. Låneoffert efter låneförhandlingar 

Låneförhandlingarna kan skötas online på POP Webbmöte eller på kontoret. Vid låneförhandlingarna går vi tillsammans noggrant igenom din låneansökan och tar fram ett lämpligt lån för dig. Bankens experter hjälper dig att säkerställa att det också blir pengar över för dagliga utgifter, sparande och framtidsplaner. På mötet diskuterar vi också möjliga överraskningar i livet och hur man kan förbereda sig på dem till exempel med hjälp av POP Låneskydd.

3. Slutför bostadsköpet 

Kontakta din kontaktperson på POP Banken efter att du hittat en bostad. Kontaktpersonen kontrollerar uppgifterna om bostaden och de relaterade handlingarna samt beräknar bland annat bostadens säkerhetsvärde. Därefter får du en slutlig låneoffert. Om du redan fått en låneoffert kan du eventuellt lämna en villkorlig offert på bostaden. 

Därefter kan du tillsammans med säljaren avtala om bostadsköpet. Du kan köpa en bostad helt digitalt via DIAS, dvs. digital bostadshandel. Du kan också sköta bostadsköpet konventionellt på din bank. Kontakta din bankrådgivare innan köpet slås fast – bankrådgivaren upprättar handlingarna så att du vid köptillfället kan lyfta lånet och betala köpesumman till säljaren. Digital bostadshandel möjliggör elektronisk signatur av köpebrevet, vilket innebär att du kan sköta affären var som helst. Men om köpet sker på banken ska du komma ihåg att ta med en officiell ID-handling, såsom pass eller personkort. 

När bostadsköpet slagits fast är du ägare till en ny bostad! 

Ansök om bostadslån 
Läs mer om digital bostadshandel 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt