Hoppa till innehåll

Fiskskinn blir soppa… eller plånbok

Pisa Design i Kalajoki tillverkar vackra designprodukter av återvinnings- och naturmaterial såsom linne, gamla videoband och fiskskinn. – De hållbara och vackra produkterna intresserar redan t.o.m. i Asien, berättar Satu Somero som grundat Pisa Design.
 – Den här är i laxskinn och den där i ofärgad mal, säger Somero och presenterar stiliga små påsar och fodral som passar t.ex. som plånböcker. 

Skinnet är mjukt och mockaliknande eller hållbart och glansigt beroende på användningsändamål. Om man inte känner till skinnets ursprung kan det säkert vara svårt att skilja på behandlat fiskskinn och till exempel fårskinn som är vanligare. Man känner ju inte ens fjäll i dem! 

– Som skinn är fiskskinn hållbarare än till exempel skinn från nötkreatur. Segheten märker man lätt om man försöker dra ut fiskskinnet åt olika håll eller klippa det, berättar Somero. 

Trots det ser man just inga fiskskinnsprodukter på marknaden.

– Fiskskinn utnyttjas ännu inte särskilt mycket, bekräftar Somero. 

Japan bland de största exportländerna

Pisa Design skapades 2003 i Someros vardagsrum där hon vävde på beställning i sin vävstol. Talrika idéer förädlades småningom i praktiken och företaget började expandera via Someros nätverk. För tillfället intervjuar jag Somero i Pisa Designs affär i det nya köpkvarteret Raitti i Kalajoki. 

Kläder och heminredningstextilier från Pisa Design får man förutom i Finland till exempel i Schweiz och Japan, som är de största exportländerna vid sidan av Finland. Dessutom finns det mindre exportländer runt om i Europa; det senaste landet man börjat exportera till är Sverige.

– Våra produkter köps av olika skäl i olika länder. Det ekologiska värderas i Finland, men i Japan köper man en väska för att den är elegant, att den är ekologisk bryr man just inte sig om, berättar Somero. 

I Finland är bastutextilier populära, och de är naturligtvis ingen höjdarprodukt i Japan. Sitthanddukar säljs där som borddukar. Dessutom är japanerna intresserade av stilfulla väskor och kläder. 

Videoband och fiskargarn 

I Pisa Designs affär i Kalajoki ligger en elegant bordstablett framme som är gjord av återvunna videoband, liksom även en designväska som ståtar på en hylla. Gemensamt för alla företagets produkter är hållbara och högklassiga material och modern formgivning. Dessutom finns det oväntade element i materialen såsom just videoband eller fiskargarn.

– Liknande produkter har jag inte stött på i Europa och inte heller utanför Europa. Som material är videobandet unikt, säger Somero.

Tillverkningen av produkterna börjar med att Somero tillsammans med sin pappa samlar in och tar isär gamla videoband, och för banden till en vävare som väver tyget. Som tråd används hållbart fiskargarn, som enligt Somero görs särskilt bra i Finland. Dessutom används linne i tillverkningen, och just kombinationen linne och videoband gör materialet hållbart. All görs som hantverk.

– Största delen av materialen i våra produkter är närmast avfall för andra och det tycker jag är en fascinerande tanke. Jag tror att det här är en grej med framtiden framför sig, förutser Somero. 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt