Hyppää sisältöön
Saapuvissa maksuissa esiintyy viivettä

Kalannahasta saa keiton… tai kukkaron!

Kalajoella toimiva Pisa Design valmistaa kauniita design-tuotteita kierrätys- ja luonnonmateriaaleista, kuten pellavasta, vanhoista videonauhoista ja kalannahasta. ‒ Kestävät ja kauniit tuotteet kiinnostavat jo Aasiaa myöten, kertoo Pisa Designin perustaja Satu Somero.
‒ Tämä tässä on lohennahkaa ja tuo värjäämätöntä monnia, Somero esittelee tyylikkäitä, vaikka kukkaroksi sopivia pussukoita ja koteloita. 

Nahka on mokkamaisen pehmeää tai kestävää ja kiiltävää käyttötarkoituksesta riippuen. Jos nahan alkuperää ei tietäisi, käsiteltyä kalannahkaa olisi varmasti vaikea erottaa vaikkapa tavallisemmasta lampaannahasta. Eihän näissä tunnu suomujakaan! 

‒ Nahkana kalannahka on kestävämpää kuin esimerkiksi naudannahka. Sen sitkeyden huomaa helposti, jos yrittää vetää kalannahkaa eri suuntiin tai leikata sitä, Somero kertoo.

Tästä huolimatta kalannahkatuotteita ei juuri markkinoilla näy.

‒ Kalannahkaa ei vielä hyödynnetä kovinkaan paljon, Somero vahvistaa.

Japani suurimpia vientimaita

Pisa Design syntyi vuonna 2003 Someron olohuoneessa, jossa tämä teki tilaustöitä kangaspuillaan. Lukuisat ideat jalostuivat vähitellen käytäntöön, ja yritys alkoi laajentua Someron verkostojen kautta. Tällä hetkellä jututamme Someroa Pisa Designin liikkeessä Kalajoen uudessa ostoskylä Raitissa. 

Pisa Designin asusteita ja kodintekstiilejä saa Suomen lisäksi esimerkiksi Sveitsistä ja Japanista, jotka ovat Suomen ohella suurimpia vientimaita. Lisäksi pienempiä vientimaita on ympäri Eurooppaa; viimeisimpänä vienti on aloitettu Ruotsiin.

‒ Tuotteitamme ostetaan eri maissa eri syistä. Ekologisuus on Suomessa arvostettua, mutta Japanissa laukku ostetaan siksi, että se on hyvän näköinen, eikä ekologisuudesta juurikaan perusteta, Somero kertoo.

Japanissa kiinnostavat siis erityisesti tyylikkäät laukut ja asusteet. Suomessa suosittuja ovat saunatekstiilit, jotka eivät tietenkään ole Japanissa mikään hittituote. Laudeliinoja myydään siellä pöytäliinoina.

Videonauhoja ja kalalankaa

Pisa Designin liikkeessä Kalajoella on esillä tyylikäs pöytätabletti, joka on tehty kierrätetystä videonauhasta, kuten myös hyllyllä komeileva design-laukku. Kaikkia yrityksen tuotteita yhdistävät kestävät ja korkealaatuiset materiaalit ja moderni muotoilu, jonka lisäksi materiaaleissa on yllättäviä elementtejä, kuten juuri videonauhoja tai kalalankaa.

‒ Ei Euroopassa, eikä Euroopan ulkopuolellakaan ole tullut eteen vastaavia tuotteita. Materiaalina videonauha on ainutlaatuista, Somero kertoo.

Tuotteiden valmistus alkaa siten, että Somero kerää ja purkaa isänsä kanssa vanhoja videonauhoja ja vie nauhat kutojalle, joka kutoo kankaan. Lankana käytetään kestävää kalalankaa, joka tehdään Someron mukaan Suomessa erityisen hyvin.

Lisäksi valmistuksessa käytetään pellavaa ja juuri pellavan ja videonauhojen yhdistelmä tekee materiaalista kestävän. Kaikki tehdään käsityönä.

‒ Suurin osa tuotteidemme materiaaleista on muille lähinnä jätettä ja mielestäni se on kiehtova ajatus. Uskon, että nämä ovat tulevaisuuden juttu, Somero ennustaa. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä