Hoppa till innehåll
POP Banken har fått kännedom om bedrägerisamtal i dess namn

NIB-företagslån från POP Banken – förbättra företagets konkurrenskraft och ekologiskhet

NIB-låneprogrammet är avsett för företag som siktar på miljövänliga investeringar och förbättrad konkurrenskraft. Enligt en finansieringsexpert är NIB-lån ett utmärkt alternativ för finansiering av projekt i små och medelstora företag.

POP Bankens och Nordiska Investeringsbanken NIBs låneprogram är avsett för projekt som förbättrar konkurrenskraften och som också beaktar miljöaspekter.

Detta kan till exempel handla om att minska på utsläppen, främja användningen av ren teknik och motarbeta klimatförändringen. POP Banken har erbjudit låneprogrammet sedan 2019. Minimifinansieringen är 100 000 euro.

”Kunderna har tills vidare relativt lite kännedom om NIB-lån. Finvera känner man till men inte EIR-stöd och NIB. Kunderna tar inte nödvändigtvis upp dessa finansieringsalternativ, men vi informerar dem om dessa. Jag anser att det är ett bra alternativ för små och medelstora företags projekt”, säger finansieringsexpert Jarmo Leppänen från POP Pankki Ideapark Seinäjoki.

Mies katolla asentamassa aurinkopaneeleja
NIB-lån lämpar sig för miljövänliga företagsprojekt, till exempel energisaneringar eller förnyelse av avloppsvattensystem.

I Seinäjoki är kunderna med NIB-lån ofta företagare inom byggbranschen. I Kurikka har flera jordbruksrelaterade lån varit NIB-finansiering.

Leppänen påpekar att NIB-finansiering är ett bra alternativ när man vill genomföra projekt som förbättrar konkurrenskraften och främjar miljön, men på vissa villkor. Enligt Leppänen möjliggör NIB en konkurrenskraftig prissättning och deltagande i mycket stora projekt för banken.

”Jag anser att detta är bra för företagare. Låneprogrammet har tagits positivt emot”, berättar Leppänen.

En företagare inom byggbranschen valde NIB-lån: ”Helheten avgjorde saken, men en välmående natur är absolut också en viktig aspekt”

Jarmo Uittos företag i Ilmajoki, Holzteam Oy, har byggt radhus i över 20 år i Seinäjokiregionen. Förutom sig själv sysselsätter Uitto två proffs inom byggbranschen. I projekten deltar alltid underentreprenörer från olika branscher.

På våren blir ett radhus i timmer med sju lägenheter färdigt. Huset har byggts på plats i Tuoresluoma i Ilmajoki. Huset har fjärrvärme. Nu ligger fokus redan på nästa objekt, som byggs på granntomten.

Uittos företag beviljades nyligen NIB-finansiering. Företaget uppfyllde lånevillkoren för hållbar utveckling och stävjande av klimatförändringen.

”POP Banken Kurikkas vd Antti Savola berättade för mig om NIB-lånet. Jag valde lånet på basis av helheten. Men en välmående natur är absolut viktigt för mig, och vi försöker beakta detta i vårt arbete”, berättar Jarmo Uitto.

Text: Sirkku Saariaho Foto: Päivi Karjalainen

POP Koivunlehti 1/2021

Låneprogram för miljövänliga projekt

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt