Hyppää sisältöön
Mies katolla asentamassa aurinkopaneeleja.

Paranna yrityksen kilpailukykyä ja ekologisuutta NIB-yrityslainalla

NIB-lainaohjelma on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat tehdä ympäristöystävällisiä investointeja ja parantaa samalla kilpailukykyään. Rahoitusasiantuntijan mukaan NIB-laina on oiva pienien ja keskisuurien yritysten hankkeisiin.

POP Pankkien ja Pohjoismaiden Investointipankki NIBin lainaohjelma on tarkoitettu kilpailukykyä parantaviin hankkeisiin, jotka ottavat myös ympäristöseikat huomioon. Sellaisia ovat muun muassa päästöjen vähentäminen, puhtaan teknologian käytön edistäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen. Lainaohjelma on ollut POP Pankissa vuodesta 2019 asti. Minimirahoitus on 100 000 euroa.

”Asiakkailla on vielä suhteellisen suppeasti tietoa NIB-lainasta. Finvera tiedetään, mutta EIR-tuki ja NIB huonommin. Asiakkaat eivät välttämättä kysy siitä itse, mutta me kerromme siitä. Minusta se on hyvä pienien ja keskisuurien yritysten hankkeisiin”, sanoo POP Pankki Ideapark Seinäjoen rahoitusasiantuntija Jarmo Leppänen.

Mies katolla asentamassa aurinkopaneeleja
NIB-laina sopii yritysten ympäristöystävällisiin hankkeisiin, esimerkiksi energiaremontteihin tai jätevesijärjestelmän uusimiseen.

Seinäjoella NIB-laina-asiakkaat ovat usein rakennusalan yrittäjiä. Kurikassa on tehty useampikin maatalouden laina NIB-rahoituksella.

Leppänen muistuttaa, että NIB-rahoitus soveltuu kilpailukyvyn parantamiseen ja ympäristön tilaa parantavien hankkeiden rahoittamiseen tietyin ehdoin. Leppäsen mukaan NIB mahdollistaa pankille kilpailukykyisen hinnoittelun ja mahdollisuuden päästä mukaan hyvinkin isoihin hankkeisiin.

”Näen tämän hyvänä asiana yrittäjille. Lainaohjelman vastaanotto on ollut positiivinen”, Leppänen sanoo.

Rakennusalan yrittäjä valitsi NIB-lainan: ”Kokonaisuus ratkaisi, mutta terve luonto on myös ehdottomasti tärkeä”

Ilmajokisen Jarmo Uiton yritys, Holzteam Oy, on rakentanut rivitaloja yli 20 vuotta Seinäjoen alueelle. Uitto työllistää itsensä lisäksi vakituisesti kaksi rakennusalan ammattilaista. Projekteissa on aina mukana eri alojen aliurakoitsijoita.

Keväällä valmistuu seitsemän huoneiston puinen rivitalo, joka on rakennettu paikan päällä Ilmajoen Tuoresluomalla. Taloyhtiö lämpenee kaukolämmöllä. Katse on jo seuraavassa kohteessa – se tulee naapuritontille.

Uiton yritykselle myönnettiin hiljattain NIB-rahoitus. Yritys täytti lainan ehtona olleet kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen vaatimukset.

”POP Pankki Kurikan toimitusjohtaja Antti Savola kertoi minulle NIB-lainasta. Lainan kokonaisuus ratkaisi, siksi valitsin sen. Mutta terve luonto on ehdottomasti tärkeä minulle, ja yritämme pitää siitä kiinni myös töitä tehdessä”, Jarmo Uitto kertoo.

Teksti: Sirkku Saariaho Kuva: Päivi Karjalainen

POP Koivunlehti 1/2021

Lue lisää NIB-lainaohjelmasta yrityksille

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä