<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=349170025998669&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Hyppää sisältöön
Kortit ja kolikot, kuvituskuva.

Vinkit velattomampaan elämään

Kuohuviinilasit, kuvituskuva.

Lapsen syntymä, uusi koti, rikkoutunut pesukone, remontti, lomamatka. Joskus elämässä tulee eteen enemmän tai vähemmän yllättäviä tilanteita, jotka tietävät myös rahanmenoa. Näissä tilanteissa monesti tekisi mieli valita näennäisesti helppo "rahat heti, maksu myöhemmin" -tyyppinen ratkaisu, mutta pidemmän päälle tällainen kuluttaminen ei kannata. Miten siis kuluttaa järkevästi?

Niin, että koko henkilökohtainen talous ei pyörisi velan varassa. 

Ennakoi ja varaudu

Ensimmäinen vinkki on ennakkoon varautuminen pahan, tai miksei hyvänkin, päivän varalle eli säästäminen. Säästämisen muotoja ja tapoja on lähes yhtä monta kuin säästäjiäkin. Riskinottaja on valmis sijoittamaan uhkarohkeampiin kohteisiin kuin maltillinen säästäjä.

Luotto aina tapissa?

Luottokortti on oiva apuväline arjessa, kun menot kasaantuvat tai tulee yllättäviä kustannuksia. Usein myös esimerkiksi ulkomaiset nettikaupat ja matkanvarausjärjestelmät vaativat maksuvälineeksi luottokortin. 

Luottokortti ei kuitenkaan ole oikotie onneen: laskut tulevat lopulta maksettavaksi. Korottaman maksuajan aikana luoton pois maksaminen ei yleensä kerrytä ylimääräisiä kuluja. Sen sijaan luottorajan jatkuva tapissa pitäminen ei ole pitkällä ajalla järkevä ratkaisu, sillä silloin alkuperäiseen summaan lisätään muun muassa korko ja laskutuspalkkio.

Luottokortin vinguttaminen kannattaa pitää houkutuksista huolimatta aisoissa.

Velanotto ei ole väärin

Uusi auto kiikarissa? Kenties asunnonvaihto haaveissa? Useimmat meistä tarvitsevat varsinkin suurempiin hankintoihin hieman enemmän lainaa ja sopivan maksusuunnitelman. Silloin voi hyvin kääntyä pankin puoleen. Asiantuntijan tehtävä on arvioida (pankissa osataan arvioida), miten henkilökohtainen taloutesi kestää uuden hankintasi.

Joustoa arkeen

Tarvitsitpa rahaa vähän tai paljon, aina kannattaa olla rehellinen itselleen ja pankille. Maksukyvyn muutokset on hyvä ottaa puheeksi ajoissa ja tarpeen tullen sopeuttaa takaisinmaksusuunnitelmaa elämäntilanteen mukaan - ennen kuin tilanne karkaa käsistä.

Jos kaipaat apua taloutesi hallinnoimiseen ja arviointiin, kuuntelemme ja autamme mielellämme. Usein yhdessä ymmärtävän ammattilaisen kanssa taloustilanteen läpikäyminen tuo oikeasti odottamattomiakin ratkaisuja, jotka kannattavat pitkään.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä