Hoppa till innehåll
POP Banken har fått kännedom om bedrägerisamtal i dess namn

Hur spara ihop självfinansieringsandel till första bostad?

Lockas du av ett alldeles eget hem i stället för att hyra? Det lönar sig, för egen bostad ger kompensation för dina pengar på många sätt. Genom att spara till en bostad ökar du på din egendom, och bostadens värde kan också stiga med tiden.

Ett bolån är också flexiblare än förhållandet till en hyresvärd, för med banken kan du förhandla om mindre månadsbetalningar eller rentav om tidsperioder då du inte amorterar alls på lånet. Den som köper sin första bostad behöver ändå besparingar eller säkerheter för minst fem procent av priset på första bostaden. Det är en ansenlig summa, så det lönar sig att börja spara i tid. Vi har samlat fem tips som hjälper den som köper första bostad att spara pengar.

Tips på hur du sparar ihop självfinansieringsandel till din första bostad: 

1. Boka tid för ett möte på banken. 

Har du redan hittat din drömbostad eller vet du åtminstone i vilken prisklass bostäderna på ditt önskeområde rör sig?  Boka snarast tid för ett möte i din bank och kartlägg tillsammans med en expert hur mycket besparingar du verkligen behöver.

Det finns många olika sätt att börja spara, och det lönar sig att genast välja det som bäst passar dig. Sätt samtidigt din ekonomi i skick, för eventuella konsumtionskrediter och kreditkortsskulder påverkar bankens bedömning av en bostadsköpares förmåga att sköta lån. 

2. Gör upp ett mål och gå mot det 

Gör en noggrann plan för hur mycket du vill spara per år eller månad, för tydliga mål hjälper dig att hålla kvar sparivern. Banken hjälper dig att göra en preliminär kalkyl som beaktar dina tidigare besparingar och den tid det tar för dig att få ihop tillräckligt för din drömbostad. 

Det är lättare att spara regelbundet när du genast för över de pengar du ska spara från dagligkontot till ett separat depositionskonto. Då lockas du inte att använda dem till annat. Det är också lätt att styra till exempel skatteåterbäringarna till sparkontot. 

När man gör upp en sparplan lönar det sig att ännu gå igenom till exempel inkomster och nödvändiga utgifter för en månad, såsom hyra, matkostnader och räkningar.  Planera om du ännu kan gallra bort något av utgifterna med tanke på ditt sparmål. 

3. Skynda långsamt – också när du sparar. 

Det är ett långsiktigt projekt att spara till finansieringsandelen. Det räcker oftast år att spara ihop en större summa – naturligtvis beroende på summa, ort och inkomster. Det är stor spridning på bostadspriserna runt om i Finland, så beroende på ort kan det ta rätt lång tid att spara ihop finansieringsandelen till den första bostaden. 

et är ett långsiktigt projekt att spara till finansieringsandelen. Det räcker oftast år att spara ihop en större summa – naturligtvis beroende på summa, ort och inkomster. Det är stor spridning på bostadspriserna runt om i Finland, så beroende på ort kan det ta rätt lång tid att spara ihop finansieringsandelen till den första bostaden. 

Du kommer väl ändå ihåg att ju tidigare du börjar spara, desto snabbare når du ditt mål. Och det är ju aldrig för sent att börja spara – även om summan per månad kan vara liten. Du kan spara pengar till exempel på ett BSP-konto

4. Du kommer väl ihåg möjligheterna till BSP-lån 

BSP-kontot är ett bostadssparpremiesystem som staten och bankerna stöder, och som är avsett för att skaffa första bostad.  Med hjälp av BSP-kontot kan den som köper första bostad spara ihop självfinansieringsandelen till bättre villkor än den allmänna räntenivån. Dessutom betalar banken ränta på en procent och tilläggsränta på 2–4 procent på besparingarna som båda är skattefria. Tilläggsräntan får du när bostadsköpet är klart. 

Alla 15–39-åringar som sparar till första bostad kan utnyttja fördelarna med BSP-kontot. 

Man ska spara minst 150–3 000 euro regelbundet under åtta kvartal på kontot.  Kvartalen behöver ändå inte följa på varandra, så du kan spara i lugn och ro i egen takt. Spartiden är högst 25 år. När sparmålet är nått kan du ansöka om ett BSP-lån med räntestöd i din bank. Statens räntestöd underlättar återbetalningen av lånet de första tio åren.

5. Fart på bolånet med extra säkerheter

Om den självfinansieringsandel som du sparat ihop inte ännu räcker till att köpa första bostad kan du ansöka om extra säkerhet för ditt bolån. Ofta utnyttjas till exempel föräldrarnas skuldfria bostad eller sommarstuga som extra säkerhet.  
 
Du kan komplettera den självfinansieringsandel som saknas också utan externa säkerheter. Till exempel POP Garanti för en engångsavgift fungerar som extra säkerhet. Med hjälp av den lappar du på den andel av säkerheten som fattas för lånet. 
 
Trevliga dröm- och sparstunder! 

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt