Hoppa till innehåll

När och varför lönar det sig att betala med kreditkort?

Inköp med kortets kreditegenskap har många fördelar, inte minst säkerhet. Chefen för kortverksamhet Harriet Gabrielsson skriver om varför hon väljer kreditkort för både dagliga betalningar, på resor och i överraskande situationer.

Våra dagar är fulla av valsituationer, till exempel vid butikskassan ber betalterminalen oss att välja mellan debit- och credit-egenskapen. I min egen vardag använder jag vardera egenskapen, och valet beror på var, vad och med vilken summa jag köper. Kreditegenskapen har sina fördelar, och därför är kreditkortet den absoluta preferensen i vissa situationer.

Till exempel i nätbutiker betalar jag alltid med kreditkort. Den största orsaken till detta är säkerheten, dvs. köpskyddet, som jag får om jag använder Visa-kortets kreditegenskap. Om varan inte levereras eller något annat går snett med beställningen, går jag inte miste om pengarna. Jag kan alltså göra mina inköp i lugn och ro och lita på att jag får pengarna tillbaka om det blir problem.

Även på resor är kreditkort mitt första val. Vi finansierar familjens resor med kredit för att skapa flexibilitet i ekonomin även på semestern. Semestern orsakar inte ekonomisk stress, eftersom jag vet att jag kan avbetala på krediten enligt min situation genom att vid behov bara betala minimibeloppet av fakturan.

Dessutom skapar kreditegenskapen flexibilitet i överraskande situationer. Om tvättmaskinen pajar eller det är dags att köpa nya möbler väljer jag kreditkortet. Då belastar inte heller större inköp ekonomin. Och om jag för större inköp behöver en högre kreditlimit kan jag också höja den via nätbanken, och den nya kreditlimiten är genast tillgänglig.

En annan fördel med kreditkort är också att jag får räntefri betalningstid för inköpen, vilket innebär att jag kan finansiera inköpen med kredit och vid behov återbetala hela skulden på förfallodagen – eller vid behov välja längre betalningstid. Det viktigaste är att jag själv kan bestämma detta enligt min situation. Kreditegenskapen är alltså framför allt en reservfond som jag alltid har tillgång till.

Här följer ännu fem tips för kortbetalningar:

  1. I nätbutiker lönar det sig att alltid preferera kreditegenskapen, eftersom man då får köpskydd.
  2. På resor är kort det bästa ressällskapet, och det är säkrare än kontanter. Att boka resor på kredit medför säkerhet och flexibilitet i ekonomin.
  3. Kontrollera att kreditkortet har en lämplig kreditgräns med tanke på hushållets behov. Du kan kontrollera kreditgränsen i nätbanken eller POP Mobil.
  4. Ha en låg minimiamorteringsprocent för kreditkortet. Då kan du själv påverka hur mycket du amorterar på krediten i månaden.
  5. Om du utnyttjar kreditkortets amorteringsfria månader får du ännu mer ekonomisk flexibilitet. Du kan beviljas två amorteringsfria månader om året. Du kan aktivera amorteringsfria månader i nätbanken, POP Mobil eller korttjänsten.

Blogginläggets författare är Harriet Gabrielsson som är affärschef för POP Visa-kort.

Ta del av POP Visa-korten
Läs mer om kortsäkerhet

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt