Hoppa till innehåll

Söka lån

Hurdant lån lönar det sig att ansöka om när man ska köpa bostad? Eller bil? Eller börja studera? Att ansöka om lån kan verka vara en verkligt stor risk, men det är inte så svårt. Vi har samlat en lista på saker som det är bäst att var och en som ansöker om lån beaktar.

För de flesta är det en stor sak att ansöka om lån. I synnerhet när man ansöker om bolån kan lånesummorna vara stora och betalningstiderna långa. När du fyller i låneansökan kan det vara svårt att komma ihåg allt som du borde beakta – i synnerhet när tankarna kretsar kring det där nya drömda hemmet, den häftiga bilen eller studierna som börjar...

Oroa dig inte. När du kommer ihåg följande grundläggande saker blir det lättare att ansöka om lån. Om du behöver mer råd hjälper vi på POP Banken gärna. 

Kom in och prata så går vi igenom ditt låneärende tillsammans!

När du ansöker om lån, beakta följande:

1. Vad behöver du lånet till?

För vilket ändamål ansöker du om lån? Ska du flytta till ditt första egna hem? Har du besparingar på ett BSP-konto? Ska du skaffa en investeringsbostad? Ska du börja studera eller köpa bil? Ansöker du om ett flexlån med säkerhet för sommarens utgifter eller kanske ett lån utan säkerhet för utgifter som inte är flexibla?

Ändamålet för hur du ska använda pengarna inverkar mycket på hurdant lån du ansöker om, på vilka villkor och hur lånet behandlas skattemässigt. För ett studielån får du full statsgaranti och för ett BSP-lån statligt räntestöd. När du köper din första bostad behöver du inte nödvändigtvis betala överlåtelseskatt. Lånets användningsändamål betyder alltså mycket, eftersom det ofta även anger säkerheterna för lånet. Genom den extra säkerheten POP Garanti ger kan du för en engångsavgift komplettera de säkerheter som fattas.

POP Flexlånet kan du å andra sidan ansöka om i förväg och använda smidigt när behovet överraskar. 

POP Snabblån är ett lån utan säkerhet som lämpar sig för oväntade situationer och snabba anskaffningar.

2.  Underskatta inte ditt behov av lån

Höga lånesummor och långa lånetider skrämmer många så pass att de ansöker om lån för just den summa som till sista centen går åt till bostadsköpet. 

Det lönar sig inte att låna för mycket eller i onödan, men det finns inte heller skäl för att underskatta behovet av lån. Ofta följer nämligen oväntade bikostnader på stora anskaffningar. Du är väl beredd inför till exempel kostnader för flyttning och överlåtelseskatt? Måste du betala dubbla hyror eller bolagsvederlag?

Behöver ditt nya hem renoveras eller behövs det möbler? Du har väl råd att försäkra din nya drömbil eller att skaffa motor till båten. Och kom för all del ihåg att ta semester också – i synnerhet om du bygger eller renoverar själv! 

Ansök alltså om så pass mycket lån som du behöver, men förhasta dig inte. Tänk noga igenom vad du verkligen behöver för att förverkliga dina drömmar.

Vi hjälper dig att räkna ut ditt behov av lån. Om du vet att det blir extra utgifter kan vi till exempel ordna amorteringsfri tid i början av lånetiden för att hjälpa till med hanteringen av ekonomin. 

3. Överskatta inte dina inkomster

Vilka är dina verkliga inkomster och utgifter när du beaktar lånebetalningskostnaderna? Lån ska alltid betalas tillbaka, så strama inte åt din ekonomi allt för mycket. Du klarar väl dig ekonomiskt om du till exempel drabbas av sjukdom eller arbetslöshet?

Uppskatta dina inkomster och utgifter realistiskt och räkna ut betalningstider och månadsbetalningar enligt det. Livet är fullt av överraskningar, så lämna lite rörelsefrihet i din vardag och var hellre flexibel i fråga om betalningstiden. Det lönar sig också att vara förberedd på att räntorna stiger och ansöka om till exempel fast ränta på lånet. En låneförsäkring erbjuder utökat skydd för återbetalningen i oväntade situationer. Med hjälp av utökade skydd kan du ta det lugnt även om det blir ändringar i ekonomin. 

4. Har du lämplig egendom som säkerhet?  

Det räcker inte med att enbart lova att betala tillbaka. Banken behöver nästan alltid säkerhet som garanti för ett lån. För bolån kan bostadens värde täcka till och med 70 % av lånesumman. Genom besparingar och ett BSP-konto kan du dessutom minska på behovet av lån och säkerhet, men ofta behövs ändå någon egendom som extra säkerhet. 

Tänk efter om du till exempel har sommarstuga, skog, placeringar eller annat som passar som säkerhet. Ofta är det släktingar som hjälper till med att ordna säkerhet för den första bostaden. Du kan också skaffa POP Garanti för en engångsavgift som extra säkerhet för att bygga på den säkerhet som fattas. Med hjälp av den undviker du onödiga säkerhetsarrangemang.

Det är lättare att hitta säkerheter för mindre renoverings- och billån – i synnerhet om man har skaffat bostad redan tidigare. Ändå behövs det något som säkerhet också för dem, så tänk färdigt ut vad du har som duger som säkerhet.

POP Snabblån är ett lån utan säkerhet som du kan ansöka om direkt i nätet. När du ansöker om det bedömer banken dina tidigare betalningsuppgifter.

5. När behöver du lån? 

Det är lätt att ansöka om lån, och du får säkert löfte om lånet snabbt. Låneprocessen är ändå inte helt automatisk. Ansökningarna om lån och säkerheterna behandlas alltid på din lokala POP Bank. Om du vet att du behöver lån snart till exempel för bostadsköp kan du ansöka om lånelöfte redan i förväg. Om du har tillräckliga säkerheter kan du redan gå på bostadsvisning med pappren på lånet i fickan. Du kan också ansöka om POP Flexlån med säkerhet i förväg och sedan använda det enligt behov.  

I brådskande situationer kan du ansöka om POP Snabblån utan säkerhet direkt på nätet vilken tid på dygnet som helst. Du får lånesumman på kontot genast.  

Testa olika lån, betalningsposter och betalningstider med våra räknare (bolåneräknarelåneräknare och POP Snabblån-räknare (endast på finska)). Med våra räknare kan du välja lån enligt dina önskemål och sedan genast övergå till att ansöka om det.

Bekanta dig med våra lån ›

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt