Hyppää sisältöön
Kaksivärinen tausta

Usein kysyttyjä kysymyksiä - Lainat ja luotot

Usein kysyttyjä kysymyksiä lainojen ja luottojen tiimoilta

Aiheet

Ensiasunnon ostajalla on erilaisia tapoja hankkia laina ensimmäistä omaa asuntoa varten.

ASP-laina (AsuntoSäästöPalkkio-laina) on valtion takaama asuntolaina, joka on tarkoitettu 15–44-vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-lainassa sinä säästät vähintään 10 % asunnon hinnasta erillisille ASP-tilille vähintään kahden vuoden aikana ja POP Pankki lainaa sinulle loput. ASP-lainaan on mahdollista saada valtiontakaus maksuttomana.

Lue lisää POP Pankin tarjoamasta ASP-lainasta.

Ensiasunnon ostaja voi myös hakea perinteisesti asuntolainaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että asuntolainalle välttämätöntä ovat vakuudet. Osa POP Pankin konttoreista tarjoaa POP Lisätakaus -palvelua, jonka avulla voidaan nostaa asunnon vakuusarvoa.

Jos ensiasunnon ostaja on saanut ASP-lainan,  siihen sisältyy valtion korkotuki. Korkotukea maksetaan 70 % korkotukilainasta perittävän vuotuisen koron siitä osasta, joka ylittää 3,8 %. Kun ASP-lainan korko on alle 3,8 %, lainansaaja maksaa koron kokonaisuudessaan itse.

Ensiasunnon ostaja on henkilö, joka ei ole aikaisemmin omistanut 50 prosenttia tai enempää asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta. Autopaikan omistamista ei lasketa mukaan. Ensiasunto voi olla asunto-osake, kuten kerrostalo- tai rivitalohuoneisto. Tyypillisesti ensiasunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin kun työelämässä on vakiintuneempi vaihe. Ensiasunnon ostamiselle ei ole ikärajaa vaan tärkeintä on halu ja valmius ostaa oma asunto. 

ASP-asunnon voi rajoituksetta myydä ja tarvittaessa hankkia tilalle uuden omistusasunnon. Huomioithan, että ASP-korkotukilainasi voidaan siirtää uuteen kohteeseen, kun olet myynyt ensiasuntosi. Korkotuen jatkuminen seuraavan asunnon lainoituksessa edellyttää, että uusi asunto ostetaan kohtuullisessa ajassa.

Pääsääntöisesti asunnossa on asuttava itse, mutta ASP-asunnon voi vuokrata erityisestä syystä. Tällaiseksi voidaan katsoa esimerkiksi työ- tai opiskelupaikka ulkomailla tai oman työssäkäyntialueen ulkopuolella sekä asevelvollisuuden suorittaminen. ASP-asunnon voi vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi korkotuen maksuaikana ja vain silloin, kun erityinen syy täyttyy. ASP-asunnon alivuokraus on sallittua. Omassa asumiskäytössä tulee olla yli 50 prosenttia asunnosta. Yksiötä ei ole mahdollista alivuokrata.

Kun lainanlyhentämiseen ei tarvitse vähään aikaan kiinnittää huomiota, on mahdollista esimerkiksi kerryttää hieman säästöjä. Säästöjä ei kuitenkaan välttämättä muodostu kovinkaan paljon, sillä lyhennysvapaa kasvattaa myös lainan kustannuksia.

Onkin hyvä pitää mielessä, että lyhennysvapaa vaikuttaa myös laina-aikaan ja lainan kokonaiskustannuksiin. Lyhennysvapaan aikana lainapääomaa ei nimittäin lyhennetä. Siksi laina-aika pitenee, ja joudut maksamaan myös hieman enemmän korkokustannuksia ja tilinhoitomaksuja.

Korkojen ollessa alhaalla erityisesti pidempiaikaisia lainoja kannattaakin lyhentää, sillä se on juuri nyt halpaa. Kukaan ei voi varmuudella sanoa milloin on korot ampaisevat uudestaan nousuun. Lainan lyhennysvapaan sijaan voit myös pankilta maksusuunnitelman muuttamista, ja esimerkiksi maksettavan kuukausierän pienentämistä.

Parhaimmillaan lyhennysvapaa voi kuitenkin tarjota tilaisuuden ottaa vähän rennommin. Joskus irtiotto tai pitkäaikaisen unelman toteuttaminen on se paras idea!

Jos haluat jutella lainatarpeistasi tai esimerkiksi lyhennysvapaasta, niin ota meihin yhteyttä.

Hae lyhennysvapaata joko soittamalla tai käymällä omassa konttorissasi. Voit myös hakea lyhennysvapaata suoraan verkkopankkisi Lainat-välilehden kautta. Valitse haluamasi laina, johon haet lyhennysvapaata, ja tee sille muutospyyntö.

Ennen lyhennysvapaan hakemista tarkista, että yhteystietosi verkkopankissa ovat ajan tasalla. Lyhennysvapaan myöntämisestä päättää aina pankki, ja siitä peritään palveluhinnaston mukainen kulu.

Lyhennysvapaiden kesto on tyypillisesti kuukaudesta noin vuoteen. Asuntolainan lyhennysvapaan voit hakea lähes kaikkiin asuntolainoihin.

Moni tunnistaa tilanteen: elämässä tapahtuu jotakin yllättävää, ja taloudellinen tilanne muuttuu hetkellisesti. Pienellä korjausliikkeellä tilanteen saa kuitenkin usein uudestaan tasapainoon. Vaikka aikuisen arki on täynnä velvollisuuksia ja järkeviä valintoja, elämä toisaalta on myös tässä ja nyt! Joskus unelmien perään on kerta kaikkiaan sännättävä.

Lyhennysvapaan aikana pidät taukoa lainan pääoman lyhentämisestä ja maksat lainastasi pelkästään korot, jolloin voit käyttää säästyvän summan johonkin sinulle mieluisaan. Olisiko nyt aika toteuttaa unelmien romanttinen matka Pariisiin, hankkia parempi pyörä tai ripustaa olohuoneen seinälle se ihana grafiikkateos? Sinä päätät.

POP Lyhennysvapaa tarjoaa sinulle mahdollisuuden väliaikaisesti tasapainottaa taloudellista tilannettasi. Hae lyhennysvapaata verkkopankkisi Lainat-välilehdeltä tai ottamalla yhteyttä omaan pankkiisi. Lue lisää täältä ›

Voit lyhentää lainaa halutessasi nopeamminkin. Tässä tapauksessa kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiisi esimerkiksi laittamalla viestiä verkkopankin kautta ja kertoa, kuinka suurella summalla haluat lainaasi lyhentää.

Tavallisesti opintolainan takaisinmaksu aloitetaan aikaisintaan puolentoista vuoden kuluttua valmistumisesta. Teet yhdessä pankin kanssa takaisinmaksusuunnitelman, jossa otetaan huomioon elämäntilanteesi.

Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä opintolainan nostopäivästä lähtien, joten sinulla on varmasti reilusti aikaa takaisinmaksuun.

Korkeakouluopiskelijat ja 18 vuotta täyttäneet muut opiskelijat voivat saada opintolainaa 850 euroa kuussa. Alle 18-vuotiaat muut kuin korkeakouluopiskelijat voivat saada opintolainaa 300 euroa kuussa. Ulkomailla opiskeleville myönnetään valtiontakaus 800 euroon kuussa. Opintolainaa voi nostaa enintään 48 kuukauden ajalta, kuten opintotukeakin.

Voit hakea Opintolainaa, kun olet saanut myönteisen opintoraha- ja takauspäätöksen Kelalta.

Oletko jo asiakas? Hae POP Opintolainaa näppärästi verkkopankistasi. Opintolainahakemus löytyy verkkopankkisi Lainat-välilehdeltä.

Etkö ole vielä asiakas? Laita viestiä chatissä niin autamme sinut alkuun! Palvelemme chatissä toistaiseksi arkisin klo 9:00-18:00. Chat-ikkuna on aktiivinen silloin, kun asiakaspalvelija on vapaana. 

Voit myös varata itsellesi rennon POP Verkkohetken tai konttoriajan!

Valtiontakaus on Kelan lupaus maksaa opintolaina takaisin pankille, jos et itse siihen pysty. Tällaisessa tilanteessa Kela perii summan sinulta takaisin. Valtiontakauksen ansiosta riski on pankille pieni, ja opintolainan kustannus onkin muihin lainatyyppeihin verrattuna kohtuullinen.

 

Ennen opintolainan hakemista sinun pitää vastaanottaa opiskelupaikka ja hakea opintotukea Kelalta. Tukeen kuuluvat opintoraha, opintolaina ja asumislisä. Voit hakea tukia suoraan verkossa. Toisen asteen opiskelijana voit hakea lainatakausta samalla kun haet opintorahaa ja asumislisää. 

Jos opiskelet korkeakoulussa, hae ensin opintorahaa. Hyväksytyllä opintorahapäätöksellä saat automaattisesti valtiontakauksen opintolainallesi.

 

Opintolainaa voit saada näissä tapauksissa:

  • Saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 
  • Olet 18–19 vuotta, asut vanhempiesi luona, etkä voi saada opintorahaa.
  • Olet alle 17-vuotias, et asu vanhempasi luona etkä voi saada muuta opintorahaa, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Voit saada lainatakauksen, jos vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.
  • Suoritat Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden kandidaatin tutkintoa tai kun suoritat Raja- ja merivartiokoulussa rajavartijan yksiosaista peruskurssia tai kaksiosaisen peruskurssin 1. osaa.

Kelan sivuilta voit lukea tarkemmin mahdollisista rajoituksista opintolainan saamiselle. Rajoituksena voi olla esimerkiksi se, että Kela perii sinulta paraikaa aiempaa opintolainaa.

Alustavan lainapäätöksen saat saman tien heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Kun olet hyväksynyt lainapäätöksen, voit saada lainasumman tilillesi kokonaisuudessaan jopa saman pankkipäivän kuluessa hakemuksen lähettämisestä. On mahdollista, että sinulta kysytään vielä lisätietoja hakemukseesi liittyen, jolloin saat lainapäätöksen toimitettuasi pyydetyt liitteet. Lainasumma maksetaan tilillesi kokonaisuudessaan yhdellä kertaa.

Voit hakea POP Kotitalouslainaa jos olet vähintään 23-vuotias, olet asunut pysyvästi Suomessa vähintään kahden vuoden ajan ja sinulla on suomalainen henkilötunnus. Lisäksi edellytämme sinulta säännöllisiä tuloja ja moitteettomasti hoidettuja raha-asioita. Tulojen tulee olla ansiotuloja, eläkettä tai muuta säännöllistä päätoimen tuloa. POP Pankin asiakkaille, joilla on asuntolainaa tai enintään kolme kuukautta vanha voimassa oleva luottopäätös asuntolainasta. Lisäksi tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

POP Kotitalouslaina on vähintään 2 000 ja enintään 20 000 euron suuruinen laina, jonka saamiseksi et tarvitse vakuuksia. Laina-aika voi olla jopa 10 vuotta lainasumman suuruudesta riippuen. POP Kotitalouslainan luottokorko on sidottu 3kk Euribor -korkoon ja lainan marginaali on 5,9%. Lainaa voi hakea, jos olet POP Pankin asiakas ja sinulla on asuntolainaa POP Pankista.

Ei voi. Jotta voit hakea POP Kotitalouslainaa sinulla tulee olla henkilökohtainen pankkitili suomalaisessa pankissa.

Yhdelle henkilölle voidaan myöntää kerralla enintään yksi POP Kotitalouslaina tai yksi POP Pikalaina. 

Lainasumman ja korkojen lisäksi maksettavaksesi tulee kuukausittainen 4,50–7,90 € tilinhoitopalkkio.

Ensimmäinen lasku on aina ilmainen perinteinen postitse lähetettävä paperinen lasku. Ensimmäisen laskun jälkeen voit tilata ilmaisen e-laskun laskulta löytyvillä tiedoilla. Mikäli et tilaa e-laskua, veloitamme paperilaskusta 2 € / lasku. 

Hakemusvaiheessa olet hyväksynyt tekstiviestiviestittelyn, joten lainaan liittyvissä asioissa voit saada ilmoitusviestejä puhelimeesi lainan hakuvaiheessa.

Viestin sisältö voi vaihdella ja lähetämme muutamia eri viestejä eri sisältöineen. Kaikissa viesteissä on linkki, joka johtaa lainapalvelun tarjoussivulle. Tarjoussivulla voidaan pyytää lisäämään tilinumerosi tai lisäämään tulotositteesi hakemuksen liitteeksi. Sivulla pystyt myös tutustumaan luottosopimukseen sekä allekirjoittamaan sopimuksen omilla verkkopankkitunnuksilla.

Tekstiviestin lähettäjän on aina POP Pankki. Jos olet epävarma tai sinulla herää kysymyksiä tekstiviesteihin liittyen voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, joka avustaa ja neuvoo kaikissa lainaan liittyvissä kysymyksissä.

Luottopäätös tarkistetaan käyttäen tietolähteenä erilaisia rekistereitä, kuten luottotietorekisteri tai väestörekisteri. Henkilötietojen käsittely tapahtuu joko osittain tai kokonaan automaattisessa luottopäätöksessä. Jotta varmistamme tietojen oikeanlaisen käsittelyn, voit aina pyytää asiakaspalvelustamme lainapäätöksen uudelleenkäsittelyä. Lue lisää tietosuojakäytänteistämme.

Suomen asiakastieto tarjoaa kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmän, jossa lainanantajat voivat jakaa tietoja lainanhakijasta tämän hyväksyntää vastaan. Hyväksyntä kysytään lainahakemuksella ja tällöin saamme kootusti tietoa lainoistasi kyselyjärjestelmään kuuluvilta lainanantajilta. Kyselyjärjestelmästä löytyy lisätietoa Suomen Asiakastiedon sivuilta sekä seuraavasta tiedotteesta.

Lainapalvelun ovat varmistaneet tietoturva-alan asiantuntijat ja teemme jatkuvasti ohjelmistotestausta, jolla varmistamme palvelun tietoturvan laadun. Tietosi ovat turvassa palvelussamme, ja tietoturva on korkein päämäärämme.

Lainahakemuksen tietoja käytetään lainan myöntämiseen, riskienvalvontaan sekä palveluiden parantamiseen. Emme välitä tietojasi muualle.

Jos epäilet, ettet pysty lyhentämään lainaasi sovittuun eräpäivään mennessä, ole yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse 010 667 3100 (laskutusasiat, valitse 1).

Jos tarvitset lisäaikaa lainanmaksuun, ole yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse 010 667 3100 (laskutusasiat, valitse 1).

Lainahakemuksesi käsitellään aina kokonaisarvion perusteella. On mahdollista, että riskiarvion perusteella emme pystyneet tekemään hakemallesi lainasummalle lainatarjousta. Tästä johtuen tekemämme lainatarjous voi olla myös pienemmälle lainasummalle kuin olit alunperin hakenut.

Jos saamasi lainatarjous ei ole ajankohtainen, voit aina peruuttaa lainahakemuksen lainatarjouksen alalaidassa olevasta linkistä. Näin emme muistuttele sinua sähköpostilla enää tästä lainatarjouksesta.

Jos olet eläkkeellä, tarvitsemme lainahakemukseen kopion eläkkeen maksajan lähettämästä indeksikorotusilmoituksesta tai todistuksen eläkkeen määrästä.

Lainan myöntämistä varten saatamme pyytää sinua toimittamaan lisäliitteitä tuloistasi. Jos olet palkansaaja, sinun tulee toimittaa viimeisin palkkalaskelma. Tarkistathan, että palkkalaskelma on helposti luettavissa sekä sisältää työntekijän ja työnantajan nimen sekä tulokertymän. Tiedoston voit ladata kätevästi lainatarjoussivuillamme esimerkiksi puhelimella otettuna kuvana tai koneeltasi liitetiedostona.

Ei voi. Jotta voit hakea POP Pikalainaa, sinulla tulee olla henkilökohtainen pankkitili suomalaisessa pankissa.

Ei, emme myönnä kahta tai useampaa POP Pikalainaa samanaikaisesti samalle henkilölle.

Voit lyhentää lainaasi nopeammin käyttämällä saamaasi laskua ja muuttamalla lyhennyssummaa suuremmaksi toiveesi mukaan. Muistathan tarkistaa, että viitenumero ja tilinumero säilyy maksussa samana.

Jos teet ylimääräisen tai suuremman kertalyhennyksen lyhenee laina-aika. Seuraavan kuukausierän summa on kuitenkin aina sama mikä lainasopimuksessa on sovittu, eivätkä ylimääräiset lyhennykset vaikuta seuraavaan kuukausierään. Ylimääräinen tai suurempi kertalyhennys pienentää kuitenkin korkokuluja, koska korkoa maksetaan vain jäljellä olevasta pääomasta.

Maksat lainaasi takaisin lainan hakemisen yhteydessä sovitun maksusuunnitelman mukaisesti. Saat kerran kuukaudessa laskun, josta näet jäljellä olevan lainasumman sekä kuukausierän suuruuden ja eräpäivän. Laskusi viitenumero on aina sama ja tili, mihin lyhennys maksetaan, on FI4347900010001713. Ensimmäinen lasku tulee paperisena, minkä jälkeen voit tilata e-laskun laskulta löytyvillä tiedoilla.

Alustavan lainapäätöksen saat saman tien heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Kun olet hyväksynyt lainapäätöksen, voit saada lainasumman tilillesi kokonaisuudessaan jopa saman pankkipäivän kuluessa hakemuksen lähettämisestä. On mahdollista, että sinulta kysytään vielä lisätietoja hakemukseesi liittyen, jolloin saat lainapäätöksen toimitettuasi pyydetyt liitteet. Lainasumma maksetaan tilillesi kokonaisuudessaan yhdellä kertaa.

Jos toimit yrittäjänä, liitä sopimukseen palkkalaskelman sijaan viimeisin valmistunut ja vahvistettu tilinpäätös (tuloslaskelma ja tase) täydeltä tilikaudelta sekä viimeisin vahvistettu henkilökohtainen verotuspäätös.

Lainatarjouksestamme lähetämme sähköpostilla yksilöidyn linkin, jolla pääset takaisin lainatarjoukseen. Pääset myös samaan yksilöityyn lainatarjoukseen aloittamalla uuden lainahakemuksen täyttämisen tunnistautumalla. Palvelumme tarkistaa aina ensiksi onko sinulla avoimia lainatarjouksia olemassa.

Hakemusvaiheessa olet hyväksynyt sähköpostiviestittelyn, joten lainaan liittyvissä asioissa voit saada ilmoitusviestejä sähköpostiisi lainan hakuvaiheessa.

Viestin sisältö voi vaihdella ja lähetämme muutamia eri viestejä eri sisältöineen. Joissakin viesteissä on linkki, joka johtaa lainapalvelun tarjoussivulle. Tarjoussivulla sinua voidaan pyytää täydentämään tilinumerosi tai lisäämään tulotositteesi hakemuksen liitteeksi. Sivulla pystyt myös tutustumaan luottosopimukseen sekä allekirjoittamaan sopimuksen omilla verkkopankkitunnuksillasi. Mikäli et löydä viestejä postilaatikostasi, tarkista mahdolliset roskaposti- ja tarjouskansiot.

Sähköpostin lähettäjänä on aina (POP Pankki) noreply@mail.poppankki.fi. Jos olet epävarma tai sinulla herää kysymyksiä sähköposteihin liittyen, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelu avustaa ja neuvoo kaikissa lainaan liittyvissä kysymyksissä. Asiakaspalvelun yhteystiedot ja aukioloajat löydät asiakaspalvelusivultamme.

Lainatarjouksestamme lähtee sähköpostitse muistutus, josta pääset takaisin henkilökohtaiseesi lainatarjoukseesi. Voit ladata tulotositteen tämän linkin kautta myöhemmässä vaiheessa. Huomaathan, että emme käsittele lainahakemusta ennen kuin kaikki liitteet on toimitettu.

Lainahakemuksen helpottamiseksi olemme lisänneet tunnistautumisen lainahakemuksen alkuun. Näin voimme täyttää sinulle lainahakemuksen osoitetietojen osalta valmiiksi.

Voit hakea POP Pikalainaa jos olet vähintään 23-vuotias, olet asunut pysyvästi Suomessa vähintään kahden vuoden ajan ja sinulla on suomalainen henkilötunnus. Lisäksi edellytämme sinulta säännöllisiä tuloja ja moitteettomasti hoidettuja raha-asioita. Tulojen tulee olla ansiotuloja, eläkettä tai muuta säännöllistä päätoimen tuloa. Sinun ei tarvitse olla POP Pankin asiakas, mutta lainasumman maksua varten sinulla tulee olla henkilökohtainen pankkitili suomalaisessa pankissa. Lisäksi tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Lainasumman ja korkojen lisäksi maksettavaksesi tulee kuukausittainen 4,50–7,90 € tilinhoitopalkkio.

Ensimmäinen lasku on aina ilmainen perinteinen postitse lähetettävä paperinen lasku. Ensimmäisen laskun jälkeen voit tilata ilmaisen e-laskun laskulta löytyvillä tiedoilla. Mikäli et tilaa e-laskua, veloitamme paperilaskusta 2 € / lasku. 

POP Pikalaina on vähintään 2 000 ja enintään 20 000 euron suuruinen laina, jonka saamiseksi et tarvitse vakuuksia. Laina-aika voi olla jopa 10 vuotta lainasumman suuruudesta riippuen. POP Pikalainan luottokorko on sidottu 3kk Euribor -korkoon ja lainan marginaali on alimmillaan 7.9 %. Laina sopii kaikkien pankkien asiakkaille.