
Oletko saanut huijausviestin?
Huijausviestit ja niihin liittyvät sivut ovat usein taitavasti toteutettuja ja varovainenkin henkilö saattaa epähuomiossa tulla huijatuksi.
POP Pankin nimissä tehdään ajoittain huijausyrityksiä. Huijausviestit lähetetään useimmiten sähköpostin välityksellä, mutta joissain tapauksissa verkkotunnusten kalastelua voi tapahtua myös puhelimitse.
Ole valppaana, niin tunnistat huijausviestit ajoissa. Kokosimme tälle sivulle tietoa pankkiturvallisuudesta ja huijausyrityksistä. Löydät sivulta myös toimintaohjeet tilanteisiin, joissa epäilet joutuneesi huijauksen kohteeksi.
Huijausviestit ja niihin liittyvät sivut ovat usein taitavasti toteutettuja ja varovainenkin henkilö saattaa epähuomiossa tulla huijatuksi.
Jos sait huijausviestin tekstiviestinä, lähetä viesti meille sähköpostitse kuvakaappauksena niin, että näemme viestistä kalastelulinkin ja puhelinnumeron, josta viesti lähetettiin.
Jos jokin asia mietityttää, ole yhteydessä omaan pankkiisi.
Jos uskot tai pelkäät tulleesi huijatuksi, ota yhteyttä omaan pankkiisi tai verkkopankkitunnusten sulkupalveluun.
Tammikuu 2022
Liikkeellä on POP Pankin nimissä lähetettyjä kalasteluviestejä. Viesti on naamioitu pankin lähettämäksi luottamuksellisista asiakirjoista kertovaksi viestiksi, ja vastaanottaja yritetään saada klikkaamaan "suojattua linkkiä". Linkki kuitenkin vie huijaussivustolle. Alla kuva huijausviestistä.
Joulukuu 2021
Liikkeellä on POP Pankin nimissä lähetettyjä kalasteluviestejä, joissa kerrotaan tilin todentamisesta, allekirjoitetuista asiakirjoista tai vedotaan luottamukselliseen tietoon, jonka voi lukea linkkiä napsauttamalla. Pankki ei koskaan lähetä tärkeitä tietoja tai tiedotteita sähköpostitse klikattavina linkkeinä, vaan aina omien turvattujen asiointikanaviensa, kuten verkkopankin tai POP Mobiilin kautta. Alla kuvia viimeisimmistä huijausyrityksistä:
Marraskuu 2021
Liikkeellä on poikkeuksellisen paljon huijauksia. Esimerkiksi useita tekstiviestihuijauksia, joissa ilmoitetaan saapuneesta ääniviestistä tai saapuneesta toimituksesta. Olethan tarkkana, etkä napsauta viesteissä olevia linkkejä.
Liikkeellä on esimerkiksi POP Pankin nimissä lähetettyjä kalasteluviestejä, joissa vedotaan luottamukselliseen sähköpostiviestiin, jonka voi lukea linkkiä napsauttamalla. Pankki ei koskaan lähetä tärkeitä tietoja tai tiedotteita sähköpostitse klikattavina linkkeinä, vaan omien turvattujen asiointikanaviensa, kuten verkkopankin tai POP Mobiilin kautta. Alla kuvia viimeisimmistä huijausyrityksistä:
Liikkeellä on POP Pankin nimissä lähetetty sähköpostihuijaus, jossa pyydetään päivittämään matkapuhelin.
Liikkeellä on sähköpostihuijausyritys POP Avaimeen liittyen. Viestissä pyydetään asiakkaita viimeistelemään ja aktivoimaan POP Avaimen käyttöönotto uudelleen lisävahvistuskoodilla.
Lokakuu 2021
Liikkeellä on uusi sähköpostihuijaus, joka on naamioitu näyttämään siltä, että se tulee POP Pankin osoitteesta. Alla kuvia huijausviesteistä.
Kuva sivusta, jonne huijausviesti ohjaa.
Heinäkuu 2021
Sähköpostihuijauksia on havaittu olevan liikkeellä.
Kesäkuu 2021
Sähköpostihuijauksia on havaittu olevan liikkeellä.
Viimeisimmissä huijausviestissä kerrotaan, että POP Avain -käyttöoikeus on rajoitettu ja pyydetään asiakasta tarkistamaan tiedot linkin kautta. Linkkiä ei tule klikata!
Tietoomme tulleissa viesteissä kerrotaan, että vastaanottajalle on lähetetty luottamuksellinen sähköpostiviesti. Viestin mukana on linkki, jonka väitetään vievän allekirjotettuihin asiakirjoihin. Linkkiä ei tule klikata! Lisäksi viestissä sanotaan, että "turvallisuussyistä voitte lukea viestin vain yhdestä tietokoneesta/mobiililaitteesta korkeintaan 14 päivän ajan".
Muissa vastaavissa viesteissä kehotetaan niin ikään siirtymään pankin lähettämään asiakirjaan viestissä olevan linkin kautta. Linkki ohjaa kalastelusivustolle!
Hakukoneisiin on ilmestynyt POP Pankin verkkopankkia osoitteeltaan muistuttavia linkkejä.
Esimerkki huijaushakutuloksesta
Nämä johtavat kuitenkin huijaussivustoille.
Esimerkki aidolta näyttävästä huijaussivustosta.
Turvallisin tapa siirtyä POP Pankin verkkopankkiin on kirjoittaa osoite suoraan selaimen osoitekenttään tai itse tallentaman kirjanmerkin kautta.
Helmikuu 2021
POP Pankin nimissä on lähetetty huijaussähköposteja, joissa pyydetään lukemaan uusi verkkopankkiin saapunut viesti ja kehotetaan kirjautumaan verkkopankkiin sähköpostissa olevan linkin kautta.
Viestissä olevaa linkkiä ei tule klikata!
Pankki ei koskaan lähetä sähköpostiviestejä, joissa pyydetään kirjautumaan verkkopankkiin viestissä olevan linkin kautta. Kirjaudu verkkopankkiin aina pankin omilta sivuilta tai kirjoittamalla osoite itse selaimen osoitekenttään.
Viesti on kirjoitettu melko hyvällä suomen kielellä ja lopussa on jopa huomautus siitä, miten pankki tai viranomaiset eivät tiedustele pankkitietoja puhelimitse ja muistutus, että käyttäjätietoja ei saa luovuttaa kenellekään. Lähettäjän hyvin epätavallisesta osoitteesta voi kuitenkin päätellä, että kyseessä on huijausviesti.
Instagramiin on perustettu feikkiprofiili, jonka nimi on pop.pankin.rahoituspalvelu. Kyse on huijausprofiilista, ja POP Pankilla ei ole mitään tekemistä kyseisen profiilin kanssa.
Huijausviestit ja -sivustot ovat usein taitavasti toteutettuja. Huomaa kuitenkin kirjoitusvirheet, oudot osoitteet ja kehotus kirjautua pankin verkkopalveluihin viestissä olevan linkin kautta. Linkki vie usein osoitteeseen, joka on aivan tuntematon tai outo. POP Pankki ei koskaan toimi näin. Myös lähettäjän osoitteen kirjoitusasu voi paljastaa, että kyseessä on huijausviesti. Taidoikkaimmat viestit on kuitenkin naamioitu siten, että ne näyttävät POP Pankin lähettämiltä. Niissä voi olla jopa pankin logoja ja kuva-aineistoa.
Syys-lokakuu 2020
Liikkeellä on jälleen viestejä, joissa vaaditaan käyttäjää päivittämään verkkopankkitunnuksensa ja tunnuslukukorttinsa "eurooppalaisen pankkidirektiivin" takia. Viestit on kirjoitettu melko hyvällä suomella ja naamioitu POP Pankin asiakaspalvelun lähettämäksi.
Muista, että pankki ei lähetä asiakastietoihin liittyviä viestejä tavallisessa sähköpostissa eikä koskaan pyydä kirjautumaan viestissä olevien linkkien kautta. Tärkeät tiedotteet lähetetään asiakkaalle suoraan verkkopankin viesteihin.
Elokuu 2020
Liikkeellä on sähköposteja, joissa vastaanottajalle tarjotaan lainaturvaa tai lainavakuutusta ulkomaisten vakuutusyritysten ja POP Pankin nimissä. Kyseisiä tuotteita voi tiedustella suoraan pankista, niitä ei tarjota tai myydä asiakkaille kolmannen osapuolen kautta. Ole yhteydessä pankkiisi mikäli sinua on lähestytty tällaisilla ehdotuksilla.
Heinäkuu 2020
Liikkeellä on sähköpostitse lähetettyjä huijausviestejä, joissa kehotetaan päivittämään yhteystiedot tai muut tiliasetukset. Viesteissä saatetaan viitata myös koronavirukseen, tunnuslukulaitteen tilaukseen tai järjestelmäpäivitykseen. Älä klikkaa sähköpostitse tulleiden viestien kehotuslinkkejä. POP Pankki lähettää kaikki viestit ja pyynnöt verkkopankkiin, jonne voit siirtyä turvallisesti kotisivujemme kautta - ei koskaan sähköpostin linkkejä klikkaamalla.
Toukokuu 2020
Liikkeellä on huijausviestejä, joissa vedotaan kesäkuussa voimaanastuviin paperisia tunnuslukulistoja koskeviin muutoksiin ja pyydetään tilamaan tunnuslukulaite. Viesti on huijausyritys, ja siinä olevia linkkejä ei tule klikata.
Viesteissä annetaan vastaanottajille sekä virheellistä tietoa muutoksesta, että pyritään harhauttamaan heitä klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Linkki voi johtaa haittaohjelman latautumiseen vastaanottajan päätelaitteeseen tai ohjautua sivulle jossa kalastellaan käyttäjätunnuksia.
Viestin voi tunnistaa vääräksi esimerkiksi huonosta suomenkielisestä kirjoitusasusta.
Maaliskuu 2020
Monet huijarit yrittävät hyödyntää koronavirustilannetta huijauksilla, joissa kalastellaan pankkitunnuksia paitsi huijausviesteillä ja sivustoilla, myös puhelimitse ja jopa ovelta ovelle kiertämällä. Muista ettei pankki tai viranomainen kysele tunnuksia ja salasanoja, ja niitä ei tule koskaan kirjoittaa epäilyttävillä sivuilla. Lue lisää esimerkiksi Finanssialan uutisesta.