Hyppää sisältöön

Intohimo vie maailmalle

Kun Emma Iivanainen sai käsiinsä palan sokerimassaa, hänen koko elämänsä muuttui. Diplomi-insinööristä tulikin kakkutaiteilija, joka valloittaa nyt maailmaa.
Emma Iivanainen, 30, on Suomen ensimmäinen kakkutaiteilija. Iivanaisen maailmanvalloitus oli erikoinen sekoitus päättäväisyyttä ja tuuria. Kaikki sai alkunsa reilut kolme vuotta sitten, kun hän jutteli Sri Lankassa lontoolaisten taiteilijoiden kanssa. Iivanainen innostui Lontoon taidekentästä ja osti lentoliput.
 
– Tuli vahva olo, että on mentävä itse paikan päälle katsomaan. Päätin viipyä pari viikkoa ja koluta kaikki taiteeseen tai leivontaan liittyvät tapahtumat läpi.
 
Viimeisenä päivänä Iivanainen huomasi, että yhdessä taidegalleriassa oli kakkutaidenäyttely.  Hän meni näyttelyyn tutustumaan ja ihmettelemään syötäviä taideteoksia, jotka kaikki liittyivät temaattisesti rahaan. Esillä oli muun muassa syötävä kassakaappi.
 
– Olin juuri lähtemässä pois, kun näin verholla suljetun oven. Tuli voimakas tunne, että on mentävä katsomaan, mitä siellä on. Verhon takana istui kolme ihmistä. Olin tietämättäni astunut eräänlaiseen ”leijonanluolaan”.
 
Emma ei ollut tietoinen, että tilassa oli samana päivänä järjestetty tilaisuus, johon kuka tahansa sai tulla esittelemään leivonta-alaan liittyviä ideoitaan, joille toivoi sijoittajia. Hän pääsi kertomaan itsestään ja näyttämään valokuvia kakuistaan.
 
– Jätin käyntikorttini ja ajattelin, että se oli varmaan siinä. Mutta kahden viikon päästä Squires Kitchen -kustantamon edustaja otti yhteyttä ja pyysi käymään. 
 
Emma matkusti uudelleen Lontooseen, kertoi ideoistaan ja sai työtilauksen Cakes & Sugargraft -lehteen. Siitä lähtien hän on tehnyt kakkutaidetta alan huippulehtiin.

Viikon projekti

Ihan pieni projekti yhden kakkutaideteoksen tekeminen ei ole. Emma tekee yleensä kymmenkunta luonnosta, joista yksi toteutetaan. Kakun koristeleminen saattaa kestää monta päivää, sillä esimerkiksi kolmiulotteiset kukkakoristeet vaativat monia kuivatus- ja maalausvaiheita. Lisäksi on mietittävä tarkoin kakun värimaailma ja miten se kuvataan. 
 
– Iso-Britannian lehtiin teen taiteellisesti haastavia koristeluita. Suomessa lähestyn koristelua hieman eri näkökulmasta ja ohjeeni ovat helpompia, Iivanainen kertoo
 
Emman tyyli on skandinaavinen ja hyvin graafinen. Hän yhdistelee suoria linjoja, kuvioita, pintoja ja luontoaiheita. Hän etsii ehkä hieman yllättäen ideoita sisustus- ja arkkitehtuurilehdistä.
 
– Olen arkkitehtuurisuvusta kotoisin ja minulle kolmiulotteinen hahmottaminen on oleellista. Myös maalaustaide on lähellä sydäntä ja maalaan itsekin. Toisinaan sovellan maalauksessa käyttämiäni ideoita kakkuihin, esimerkiksi vesivärimäiset marmorimaiset pinnat tulivat kakkuihin maalausten puolelta.

Herätys Malesiassa

Emma on kertonut moneen kertaan, miten diplomi-insinööriopiskelijasta sukeutui kakkutaiteilija, mutta kerrataan tarina lyhyesti.
Emma oli Malesiassa opiskelijavaihdossa, kun hän alkoi ihailla paikallisten konditorioiden ikkunoissa upeita, taideteoksilta vaikuttaneita kakkuja. Heti kotiin palattuaan hän osti ranskalaisen kakkutaiteilijan kirjan.
 
– Kun sain käsiini sokerimassaa, kaikki loksahti paikoilleen. Sokerimassa on kuin yhdistelmä muovailuvahaa ja savea. Olin heti sinut materiaalin kanssa. Siitä lähtien olen tehnyt kakkuja.
 
Opinnot jatkuivat vielä pari vuotta, mutta kakut olivat jo vieneet Emman sydämen. Kun hän pääsi mukaan Koko Suomi leipoo -ohjelmaan vuonna 2013, opinnot jäivät puoleksi vuodeksi tauolle, koska Iivanainen vain treenasi ohjelmaan. Samaan aikaan hän perusti bloginsa Painted by Cakes, josta tuli supersuosittu. Samana vuonna Suomen käsityön museo valitsi hänet vuoden käsityöläiseksi ja hän sai näyttelyn museoon.
 
Tämän jälkeen Emman elämä on keriytynyt kakkujen ympärille. Pian hän teki ensimmäisen kakkukirjansakin. Nyt kirjoja on jo viisi. Viime vuonna ilmestyneestä Emman makea joulu -kirjasta otettiin täksi jouluksi uusi painos.
 
– Blogia varten minun piti opetella valokuvausta ja kirjoja varten taittoa. Suhtaudun tekemiseeni niin intohimoisesti, että olen valmis opiskelemaan valtavasti uusia taitoja.
 
Kaiken tekemisen myötä Iivanainen ajautui myös elokuvatuottajan hommiin ja tekemään videosisältöjä.

Intohimo kannattelee 

Emma aloitti yrittäjänä ilman starttirahoja tai pääomia. Hänellä oli heti alussa joitakin asiakkaita ja hän luotti siihen, että hyvin tehty työ tuo tilauksia. Näin on käynyt. Nyt Emman yritys laajenee voimakkaasti myös ulkomaille.
 
– Intohimo on vienyt minua yrittäjänä eteenpäin. Sain ensimmäiset ulkopuoliset sijoittajat viime kesänä, josta kansainvälistyminen lähti vauhdilla alkuun. Olen nyt tehnyt brändimuutoksen ja lanseerannut kansainvälisille markkinoille tarkoitetun Emma Ivane -brändin. Teen nyt kahta kakkukirjaa, jotka julkaistaan heti myös englanninkielisinä. Lisäksi valmistelen leivontatarvikesarjaa. Ja olen mukana Creepytreat-leivontabrändissä.
 
Emma on kysytty luennoitsija. Hän on kertonut niin kuntien johtajille kuin ammattikorkeakoulujen lehtoreillekin, miten intohimosta tehdään työ.
 
– Kun olin Cannesissa myymässä Teräsvaari-elokuvan oikeuksia kansainvälisille televisiokanaville, muun muassa Al Jazeeralle, tajusin, että ihan tällä samalla asenteella ja rohkeudella voin myydä myös omaa osaamistani.
 
Insinööriajattelusta on ollut hyötyä. Emmalle sanat liiketoimintasuunnitelma ja brändin rakennus ovat tuttuja ja mieluisia. Hän on pystynyt luontevasti yhdistämään kaupallisen osaamisen taiteen myyntiin.
Emma keksi sanan kakkutaiteilija, kun hän uransa alussa mietti, miten kuvaisi tekemistään.  
 
– On ollut hauska huomata, että nyt Suomessa parikymmentä tekijää kutsuu itseään kakkutaiteilijaksi. Termi on vakiintunut käyttöön, ja synnyttänyt työtä yhden ihmisen intohimon ympärille. Olen itse esimerkki siitä, miten ihmiset voivat työllistyä aivan uusille aloille.
 
Emma Iivanainen vie nyt omaa brändiään toden teolla ulkomaille. Uusi www.emmaivane.com -sivusto avautui syksyllä. Tulossa on kaksi leivontakirjaa sekä englanniksi että suomeksi.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä