Hyppää sisältöön

Intohimolla menestykseen

Heinolan perhe syttyy yrittämisestä ja urheilusta. Heidän mielestään pieneltä paikkakunnalta ponnistavalla on mahdollisuus menestyä, jos vain intohimoa ja tarmokkuutta riittää. Tämän tietää myös tuore maailmanmestari Ville Heinola.

Pohjoissatakuntalainen pikkukunta Honkajoki on tunnettu yrittäjäystävällisyydestään. Yksi osoitus siitä on Harri ja Tiina Heinolan koneurakointiyritys, joka on ollut toiminnassa jo neljännesvuosisadan ajan.

– Vaikka Honkajoki on pieni kunta, täällä on vankka yrittämisen kulttuuri. Lisäksi tämä on vahva energiantuotannon alue. Nämä kaksi asiaa yhdistettynä omaan kiinnostukseeni koneisiin innostivat minut yrittäjäksi, kertoo Harri Heinola.

Heinoloille yrittäjyys on monipuolinen elämäntapa, johon liittyvät vastuunkanto ja vapaus.  

– Tämä mahdollistaa omien visioiden toteuttamisen sekä sen, että voi nähdä oman toimintansa vaikutukset. Kun haasteita tulee vastaan, niistä on selviydyttävä omin avuin. Siksi yrittäminen on todella motivoivaa. Yrittäjänä voi myös määrätä omia tekemisiään ja aikataulujaan, Harri ajattelee.  

Liikkuvassa perheessä aikataulujen sovittaminen onkin tullut tarpeeseen, sillä lapset Vilma, 20, ja Ville, 18, ovat olleet pienestä pitäen innokkaita urheilijoita.

– Lapset harrastivat liikuntaa monipuolisesti. Talvella luisteltiin ja hiihdettiin, kesällä keskityttiin yleisurheiluun. Illat ja viikonloput kuluivat pitkälti lasten harjoituksissa ja peleissä, Harri sanoo.  

Vaikka Honkajoella on hyvät olosuhteet liikkumiseen, kuten sisäliikuntahalli, joukkuelajien aktiiviharrastaminen on hankalaa, koska pelaajia on niin vähän. Sen vuoksi Heinoloidenkin harjoitus- ja pelimatkat ovat suuntautuneet naapurikaupunki Kankaanpäähän.  

Yrittäjyys mahdollisti aikataulujen muovaamisen harrastusten mukaiseksi. Joustaminen on kantanut hedelmää: Vilma pelaa nykyään pesäpalloa naisten Superpesiksessä, ja Rauman Lukkoa sarjatasolla edustava Ville voitti alkuvuodesta jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden.  

Liikuntaa ja liukuvia työaikoja

Äiti näkee yhtymäkohtia yrittäjyyden ja urheilussa menestymisen välillä.  

– Esimerkiksi Villen saavutukset jääkiekossa osoittavat sen, että menestykseen voi ponnistaa pieneltä paikkakunnalta samalla tavoin kuin mistä tahansa muualtakin. Hän on aina ollut innokas treenaaja ja kovin kilpailuhenkinen. Samanlaiset piirteet ovat tärkeitä myös yrittäjälle. Mukana pitää olla koko sydämellä ja sitkeydellä, Tiina kertoo.

Harri ja Tiina Heinola ovat syntyperäisiä honkajokisia. Heidän mielestään olennainen osa Honkajoen vireyttä ovat yrittäjien ja asukkaiden arkea sujuvoittavat pankkipalvelut. He ovatkin olleet Honkajoen Osuuspankin asiakkaita lapsesta saakka.  

– POP Pankki on myös yrityksemme Harri Heinola Oy:n pankki. On tärkeää ja hienoa, että täällä on oma, joustavasti palveleva pankki. Kun me tunnemme pankin ja pankki tuntee meidät, on asioiminen kaikin puolin helppoa ja vaivatonta, Heinolat toteavat.

Pihapeleistä maailman huipulle

– Honkajoki on kiva paikka harrastaa liikuntaa. Talvisin keräsimme porukkaa ulkojäille ja saimme aina aikaan hyvät pelit. Sählyä pelattiin monitoimitalo Honkalassa, Ville Heinola kertoo.

Jääkiekon lisäksi hän pelasi pitkään pesäpalloa. Vuonna 2016 Ville oli yksi ratkaisijoista, kun Kankaanpään Maila voitti pesäpallon C-poikien Suomen mestaruuden. Sen jälkeen hän kuitenkin päätti satsata kaiken jääkiekkoon.

Ovet isoihin ympyröihin eivät kuitenkaan auenneet helpolla. Vielä viime keväänä Ville jäi Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen ulkopuolelle, kun MM-kisat pelattiin Venäjällä. Kun syksyllä pohdittiin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kokoonpanoa, Ville Heinolan nimi pysyi pitkään pimennossa.

Sitten alkoi tapahtua. Vain muutamassa kuukaudessa Ville raivasi tiensä ensin Rauman Lukon liigajoukkueeseen ja lopulta myös nuorten maajoukkueeseen, joka matkusti Kanadan MM-kisoihin.

Ville teki historiaa

Loppu on historiaa: Suomi voitti maailmanmestaruuden, ja Ville oli yksi joukkueen suurimmista onnistujista. Esimerkiksi Slovakiaa vastaan pelatussa alkusarjan ottelussa hänet valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi. Ville näkee, että turnauksen alussa koetut vastoinkäymiset saattoivat olla juuri niitä tekijöitä, jotka käänsivät joukkueen kelkan kultaiseen suuntaan.

– Hitsauduimme turnauksen edetessä tiiviiksi joukkueeksi, jolla oli todella hyvä yhteishenki.

Villelle pääsy kisajoukkueeseen ja ensimmäinen arvokisamitali olivat yhden unelman täyttymys ja samalla toisen unelman – NHL-ammattilaisuuden – mahdollistaja. Nyt häntä pidetään yhtenä tulevaisuuden lahjakkaimmista suomalaispuolustajista.

Jos kaikki loksahtaa kohdalleen, lähivuosina Villen työnantaja saattaa hyvinkin löytyä Pohjois-Amerikasta.

– Kyllähän tavoitteeni ovat NHL:ssä, mutta urheilussa kaikki on kiinni monista pienistäkin asioista. Toivottavasti voin ainakin jatkaa pitkään jääkiekon parissa.

Villen menestys on ollut iso juttu myös Honkajoella, jossa maailmanmestarit ovat harvassa. Vaikka tulevaisuuden osoite on mahdollisesti ulkomailla, Ville aikoo säilyttää siteensä kotimaisemiin.

Hän sanoo pitävänsä takaoven auki Honkajoelle, eikä tyrmää ajatusta yrittäjyydestä kotimaisemissa – sitten joskus.

– Lapsena ajattelin, että voisin jatkaa perheyrityksessämme. Tällä hetkellä se ei ole ajankohtaista, sillä panostan urheiluun täysillä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä jääkiekon jälkeen tapahtuu, hän tuumaa.

Teksti: Juho Heikkinen, kuvat: Jussi Partanen

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä